Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η προγραμματισμένη σύσκεψη μεταξύ του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος επισκέφθηκε την Κέρκυρα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τον κ. Σαντορινιό υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη από πλευράς ΠΙΝ η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, ο αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Βιοτεχνίας Σάκης Τσούκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπύρος Βλαχόπουλος και Κώστας Γκούσης. Τον Υφ. Ναυτιλίας συνόδευαν οι βουλευτές Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και Κώστας Παυλίδης.
«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μαζί σας τις νησιωτικές πολιτικές και να αναπτύξουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σας» δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Ν. Σαντορινιός, προσφέροντας την πρόθεσή του για στενή συνεργασία.
«Είναι χαρά μας να συζητάμε μαζί σας σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του τόπου μας και εξεύρεσης κοινών τρόπων αντιμετώπισης», είπε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος στον Υφ. Ναυτιλίας και συνέχισε:
«Στα Ιόνια Νησιά, διαχρονικά δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση. Σε επίπεδο κράτους θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν νησιά και στο Ιόνιο. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι θετικό ότι προτίθεστε να αναπτύξουμε συνεργασία μεταξύ μας».
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ως βασικά προβλήματα την αδυναμία αξιόπιστης συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών του Ιονίου και ζήτησε «γίνουν ορισμένα βήματα άμεσα με τη βοήθεια του Υπουργείου Ναυτιλίας».
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των υδροπλάνων και των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για την πλήρη ανάπτυξη ενός δικτύου που θα συνδέει τα Ιόνια Νησιά με άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και με την Ιταλία και την Κροατία. «Ήδη η ΠΙΝ έχει αναλάβει την αδειοδότηση και κατασκευή του δικτύου σε όλα τα νησιά, πλην της Κέρκυρας και των Παξών που είναι αδειοδοτημένα» ενημέρωσε.
Όσον αφορά την άγονη γραμμή από Κέρκυρα έως Ζάκυνθο (με ενδιάμεσους σταθμούς όλα τα νησιά της ΠΙΝ) ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης, γιατί – όπως υπογράμμισε – «είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για εμάς, συνυφασμένο με τη συνοχή της Περιφέρειας και όλο αυτό τον καιρό παλεύουμε μόνοι μας».
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης για τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για τα θέματα του ΕΣΠΑ και τις ανάγκες σε πιστώσεις για τα λιμάνια, καθώς οι υπάρχουσες απορροφήθηκαν στα λιμάνια Ερείκουσσας και Πισαετού Ιθάκης. Όσον αφορά στα προβλήματα των λιμανιών εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το λιμάνι Αγ. Νικολάου Ζακύνθου και αντιστοίχως Πεσάδας Κεφαλονιάς, ώστε να υπάρξει καλύτερη σύνδεση των δύο νησιών, ενώ αναφέρθηκε και στα πάγια –και σοβαρά – προβλήματα των Παξών και Διαποντίων Νήσων, για τα οποία κάθε χρόνο σημειώνονται περιστατικά αδυναμίας προσέγγισης των πλοίων και, συνεπώς, κακής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.
Ως πολύ σημαντικά ζητήματα ανέφερε επίσης την αναγκαιότητα συντόμευσης του χρόνου σύνδεσης Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα καθώς και την εκκρεμότητα για το master-plan του λιμένα Ζακύνθου.
Καταλήγοντας ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στη νησιωτικότητα και την ανάγκη ολοκληρωμένης αποτύπωσής της στο νέο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», στην Επιτροπή Αναθεώρησης του οποίου είναι μέλος και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Από την πλευρά του ο Υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει συνεργασίες και προγραμματικές συμβάσεις του Υπουργείου του με την ΠΙΝ για την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, ενώ ειδικά για το θέμα των Διαποντίων Νήσων ενημέρωσε ότι θα προκηρυχθεί σύμβαση για ανώτερης κατηγορίας πλοίων, με την ελπίδα να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τους πλοιοκτήτες.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Πανδή στη δική της τοποθέτηση αξιολόγησε ως πρωτεύουσας σημασίας την επίλυση των προβλημάτων συγκοινωνιακής σύνδεσης στο νησί των Παξών και στα Διαπόντια Νησιά και ειδικά για τους Παξούς τόνισε ότι είναι ένα νησί που ευημερεί οικονομικά, συγκεντρώνει υψηλής ποιότητας τουρισμό και θα πρέπει να έχει αντίστοιχα, αξιόπιστη και συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Ακολούθησε συζήτηση με τον Υφ. Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό, παρατηρήσεις και ενημέρωση για τα ζητήματα από τους παρευρισκόμενους στην κατεύθυνση της εξασφάλισης εξέτασης των προβλημάτων των Ιονίων Νήσων, ευθύνης του Υ.ΝΑ.Ν.Π.
Με τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος
Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, πραγματοποίησε στην Αθήνα, το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2017, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Δικτύων Περιφερειών και Διεθνών Συνεργασιών Γιάννης Φοντάνας και ο επιστημονικός του συνεργάτης Γεράσιμος Παναγιωτάτος – Τζάκης.
Στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Κασίμη τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να συμπεριληφθούν οι αγροτικές επιχειρήσεις των Ιονίων Νήσων στους δικαιούχους επιδότησης προϊόντων, όπως ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Βάσει του ως άνω Κανονισμού θεσπίστηκαν ειδικά μέτρα στον τομέα της γεωργίας με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσχερειών, οι οποίες προκαλούνται από τη νησιωτικότητα, τη μικρή έκταση και την απόσταση από τις αγορές των μικρών νησιών, από τα οποία ευνοήθηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου. Παρότι όμως οι συνθήκες, καταστάσεις και προϋποθέσεις των νησιών του Αιγαίου, που συνεκτιμήθηκαν και οδήγησαν στη θέσπιση των ειδικών μέτρων ισχύουν επακριβώς και για τα Ιόνια Νησιά, δεν συμπεριλήφθηκαν στον Κανονισμό. “Είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να λυθεί καθώς πρέπει να αντιληφθεί το κράτος τα Ιόνια νησιά ως τέτοια και να ισχύουν και για εμάς όσα ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να παραχωρηθεί το πρόγραμμα “Αγροτικής Ανάπτυξης” από το Υπουργείο στις Περιφέρειες με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Επίσης αναφορικά με το πρόγραμμα Leader, στην πρώτη πρόσκληση του οποίου εντάχθηκαν έργα μόνο για τους νομούς Κέρκυρας και Λευκάδας, ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον κ. Κασίμη για την έκδοση νέας πρόσκλησης εντός του 2017 στην οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν και οι υπόλοιποι νομοί της ΠΙΝ (Κεφαλονιά – Ιθάκη και Ζάκυνθος).
Τέλος τη συζήτηση απασχόλησε το θέμα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις ιδιωτικές επενδύσεις και έργα που έχουν υλοποιηθεί μέσω του Leader και τα οποία ενώ έχουν ολοκληρωθεί παραμένουν απλήρωτα. “Υπάρχουν πολλοί επενδυτές στα Ιόνια Νησιά που εξαιτίας αδυναμιών και υποστελέχωσης των αρμόδιων δομών περιμένουν την αποπληρωμή των επενδύσεών τους, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα οικονομικής στενότητας”, δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος, ζητώντας την επίσπευση της απόδοσης των χρημάτων στους δικαιούχους.
Φωτο από τη σύσκεψη στην ΠΙΝ με τον Υφ. Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό