Δεν πρόλαβαν καλά – καλά να τις τοποθετήσουν και να τις χαρούμε και άρχισαν τα παρατράγουδα. Οι ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα που τοποθέτησε ο Δήμος Κέρκυρας δεν έμειναν για πολύ στις θέσεις του.
Η καταγγελία του αντιδημάρχου Ανδρέα Σκούπουρα φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος σε οτιδήποτε υλοποιείται στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Σκούπουρα ο αρμόδιος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Παγκράτης διαπίστωσε ότι η ποτίστρα που τοποθέτησε ο Δήμος Κέρκυρας για τα αδέσποτα στην Πάνω Πλατεία έχει κλαπεί. Και μάλιστα δύο φορές!
Επιπλέον ο κ. Σκούπουρας καταγγέλλει ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι τέτοια που έχει κλαπεί ακόμη και σιδερένια βάση με πινακίδα για τα ΑμΕΑ από το κέντρο της πόλης!
Καταγγελίες συμπολιτών κάνουν λόγο και για κλοπές μέχρι και της ξηράς τροφής για τα αδέσποτα από την ταΐστρα που βρίσκεται στη βίλα Πετσάλη.
Η γενικευμένη αγανάκτηση τουλάχιστον υποδηλώνει ότι η συνέχιση της αφαίρεσης υλικών δεν θα είναι εύκολο να συνεχιστεί…
Οι δράσεις του Δήμου Κέρκυρας για τα αδέσποτα
Με βάση τον ισχύοντα νόμο, υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι της χώρας.
Στo πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κέρκυρας άρχισε από το Δεκέμβρη του 2016 σχετικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα :
α. Τοποθετήθηκαν αρκετές ταΐστρες και ποτίστρες σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και της υπαίθρου. Ο Δήμος έχει προμηθευθεί ξηρή τροφή και η τροφοδοσία θα γίνεται από δημοτικό υπάλληλο, από το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός» και άλλους εθελοντές φιλόζωους συμπολίτες μας.
Κάθε φιλόζωος που επιθυμεί να προσθέσει δική του τροφή στις δημοτικές ταΐστρες μπορεί να το κάνει μόνον αν είναι σε μορφή κροκέτας.
β. Υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας με την «Κιβωτό», η οποία θα είναι αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου σε ό,τι αφορά στην περισυλλογή , στις υιοθεσίες, στην επανατοποθέτηση των ζώων στον φυσικό τους χώρο και στην ενημέρωση των συμπολιτών μας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στην αντιμετώπιση των αδέσποτων.
γ. Υπογράφηκε σύμβαση έργου με ιδιώτη κτηνίατρο , η οποία προβλέπει την περισυλλογή , την εξέταση , την αποπαρασίτωση, τη στείρωση , την τοποθέτηση microchip εντοπισμού, την καταγραφή, την ολιγοήμερη φιλοξενία μεταχειρουργικά και την επανένταξή τους στο χώρο που έχουν μάθει να ζουν. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 40 στειρώσεις και απ´αυτά τα ζώα έχουν υιοθετηθεί 5.
Η διαχείριση των αδέσποτων
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Κέρκυρας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδέσποτων οργανωμένα και συστηματικά.
Και όπως δηλώνει ο Δήμος Κέρκυρας στην ανακοίνωσή του: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αδέσποτων ώστε μετά από μερικά χρόνια να μη βλέπουμε πια αδέσποτα στους δρόμους και στις πλατείες μας. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει και συμπολίτες μας να βοηθήσουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Πρέπει και οι δεσποζόμενοι («ιδιόκτητοι») θηλυκοί σκύλοι να στειρωθούν, διαφορετικά το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
Τα αδέσποτα λοιπόν που κυκλοφορούν πλέον στην πόλη μας φορώντας κόκκινα κολάρα είναι τα ζώα που έχει περισυλλέξει και φροντίσει ο Δήμος.
Θα συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας, γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος, ελεύθερα σε συνθήκες πολιτισμένες δηλαδή με περίθαλψη , φαγητό και νερό .
Περισυλλογή των αδέσποτων και εγκλεισμός τους μόνιμα σε κυνοκομείο, όπως γινόταν στο παρελθόν, δεν πρόκειται να συμβεί, διότι ούτε νόμιμο είναι, ούτε περιποιεί τιμή για την Κέρκυρα του πολιτισμού. Για πληροφορίες: τηλ. 26610-21835, Λεωνίδας Παγκράτης, δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων»
Μια καλή ενέργεια από πλευράς Δήμου, που όμως θα πρέπει να διαφυλαχθεί από όλους για να συνεχίσει να λειτουργεί…