Μόλις ένα χρόνο πριν βγει στη σύνταξη ο Ν. Γατσούλης παραιτήθηκε από τη θέση του δ/ντη της Χειρουργικής Κλινικής. «Δεν πήγαινε άλλο» τονίζει. «Σεβόμαστε την προσφορά του αλλά αν επιμείνει θα καλύψουμε τη θέση του» απαντά η διοίκηση του Ιδρύματος.
Τους λόγους που τον οδήγησαν να καταθέσει την παραίτησή του αναλύει σε επιστολή του στα ΜΜΕ ο δ/ντης της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας Νίκος Γατσούλης ως εξής:
“Υπηρετώ στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας (ΓΝΚ) επί 32 συνεχόμενα χρόνια σχεδόν. Παρόλο που ηλικιακά θα συνταξιοδοτούμουν το τέλος του 2018, υπέβαλα την παραίτηση μου την 1η Ιουνίου 2017 από την θέση που κατέχω σήμερα ως Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής. Είναι η δεύτερη παραίτηση που υποβάλλω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στην Κέρκυρα. Η πρώτη ήταν όταν ως Νομαρχιακός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας, υπακούοντας στην θέληση των Κερκυραίων που με την ψήφο τους με έστειλαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, παραιτήθηκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά του ΠΕΣΥ από την Κέρκυρα στην Πάτρα. Βεβαίως τούτο πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα με τις γνωστές συνέπειες στην προσφορά υπηρεσιών υγείας στο Νομό μας”.
Παραιτήθηκα αξιοπρεπώς
“Θαρρώ πως και σήμερα παραιτήθηκα αξιοπρεπώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ερωτηθείς από πολλές πλευρές ακόμα και από τα ΜΜΕ για τους λόγους της παραίτησης μου, ανέφερα απλώς πως ΄΄δεν πήγαινε άλλο΄΄ τίποτε περισσότερο και χωρίς επεξηγήσεις.
Ανέφερα όμως ότι αν προκληθώ θα απαντήσω. Και η πρόκληση προήλθε, όπως μου μεταφέρθηκε, από μέλος του ΔΣ του ΓΝΚ που σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Corfu Chanel στις 2/6/1017 με αναφορά στην παραίτηση μου απάντησε πως ΄΄δεν γνωρίζει τους προσωπικούς λόγους που είχε για να παραιτηθεί΄΄ αφήνοντας υπονοούμενα ενδεχομένως και για την υγεία μου…
Απαντώ λοιπόν. Ναι οι λόγοι της παραίτησης μου ήταν προσωπικοί. Μόνο που οι προσωπικοί μου λόγοι αφορούν την λειτουργεία μου ως Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΚ και κατ’ επέκταση την λειτουργία του ΓΝΚ γενικότερα. Η λειτουργία του ΓΝΚ αφορά όλους τους διαβιούντες στο Νομό της Κέρκυρας.
Ως μέλος του ΔΣ όφειλε να γνωρίζει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο, γιατί σε οποιαδήποτε απόφαση και συμπεριφορά του διορισμένου Διοικητή (έτσι τον αποκαλούσαν τον τότε Διοικητή οι κατέχοντες σήμερα γιατί όχι και εμείς?) είναι συνυπεύθυνα και τα μέλη του ΔΣ. Σε αντίθετη περίπτωση ο ρόλος τους είναι διακοσμητικός”.
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο
“Έτσι λοιπόν η κατάσταση η οποία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΓΝΚ είναι πρωτόγνωρη.
Στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας:
- Η ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε όλα τα τμήματα είναι αυξημένη λόγω της επικρατούσας κατάστασης στη χώρα μας.
- Η χρηματοδότηση από την πολιτεία είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
- Τουλάχιστον 40% είναι μειωμένο επίσης και το προσωπικό σε όλα τα επίπεδα (Ιατροί και λοιπό Επιστημονικό προσωπικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Τεχνικό Προσωπικό) λόγω συνταξιοδότησης και μη ανάλογης αναπλήρωσης.
- Το έργο που καλείται να παράγει ο καθένας εργαζόμενος, υπερβαίνει τις δυνάμεις του και πίεση που δέχεται για να πραγματοποιήσει αυτό, ενδεχομένως να έχει επίπτωση στην ψυχική και σωματική του υγεία με αυξημένη πιθανότητα λάθους στον τελικό αποδέκτη που είναι ο ασθενής.
Στην 32χρονη υπηρεσία μου στο ΓΝΚ η πορεία ήταν κυματοειδής. Πότε καλύτερα πότε χειρότερα, ποτέ όμως τόσο χειρότερα. Μη πλήρωση όλων των θέσεων του Οργανισμού του ΓΝΚ, αυξημένος φόρτος εργασίας και stress υπήρχε πάντα στο ΓΝΚ. Συνυπήρχε όμως και μια συνεργασία και αναγνώριση των δυσκολιών και η υπεραπόδοση έργου από τον κάθε εργαζόμενο κυλούσε με γρίνιες μεν αλλά σχεδόν ομαλά.
Σήμερα τα προβλήματα προσπαθούν να τα επιλύσουν δια της επιβολής και της ανάθεσης όλο και μεγαλύτερου φόρτου εργασίας στον κάθε έχοντας ανάγκη εργασίας εργαζόμενο. Η λαϊκή σοφία ΄΄προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι΄΄ εδώ βρίσκει εφαρμογή”.
Αιχμές για τον Διοικητή του Νοσοκομείου
“Στα παραπάνω να προστεθεί και η μεθοδολογία και ο τρόπος λειτουργίας, της Διοίκησης να πω? του διοικητή σίγουρα, ίσως είναι υπερβολική η σκέψη μου, αλλά προσωπικά μου θύμισαν κάτι μεταξύ Ιεράς εξέτασης και Μπουμπουλίνας με λεκτική προσέγγιση βεβαίως και όχι σωματική βία.
Για παράδειγμα η ξεχωριστή πρόσκληση-ανάκριση στο γραφείο του Διοικητή του Δ/ντου της Χειρουργικής Κλινικής για το πρόβλημα των εφημεριών της Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Χειρουργικού Τομέα (ΤΕΠ), ακολουθούμενη από ξεχωριστή πρόσκληση των Επιμελητών με εκβιαστικά διλήμματα και υποσχέσεις προς αυτούς για να αλλάξουν στάση, μου θύμισαν κάτι από τα προαναφερόμενα. Φαίνεται πως η τακτική της ξεχωριστής προσέγγισης είναι προσφιλής στον ανωτέρω.
Επίσης προσφιλές στον ανωτέρω είναι και η λειτουργία παράκαμψης του Διευθυντού του Χειρουργικού Τμήματος, ακόμα και των αποφάσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου και επιβολή των δικών του αποφάσεων. Τούτο εφαρμόσθηκε στην σύνταξη εφημεριών της Χειρουργικής Κλινικής, όπου ο υπογράφων θεωρούσε επικίνδυνη την εφημέρευση σε ενεργή εφημερία ενός μόνο Επιμελητή Χειρουργού σε 24ωρη βάση και μιας ετοιμότητας που θα καλυπτόταν από τον Δ/ντη της Κλινικής και τον έτερο σε βαθμό Διευθυντή Χειρουργό της Κλινικής. Εδώ να αναφερθεί πως η άποψή του υπογράφοντα όσον αφορά τις υποχρεώσεις του στις εφημερίες της Χειρουργικής Κλινικής ήταν πως ο βαθμός του, η εμπειρία του, η επιστημονική του κατάρτιση και η ηλικία αυτού, του δίνουν θέση επιτελική και εκπαιδευτή, δεχόμενος να εφημερεύσει σε 2η λίστα εφημερίας ετοιμότητας πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό.
Με το προτεινόμενο σχήμα από την Διοίκηση ο μοναδικός Επιμελητής χειρουργός που θα είναι σε ενεργή εφημερία ( θα κοιμάται στο Νοσοκομείο με απλά λόγια), θα πρέπει να φροντίζει συγχρόνως: τους ασθενείς της Χειρ/κης Κλινικής (45 κρεβάτια), τους εξωτερικούς ασθενείς με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα που προσέρχονται στο ΤΕΠ και θα καλείται από τον Ιατρό του ΤΕΠ να τους φροντίσει περεταίρω, να επισκέπτεται τους ασθενείς των άλλων Κλινικών του ΓΝΚ για τους οποίους έχει ζητηθεί επείγουσα χειρουργική εξέταση και συγχρόνως να πραγματοποιεί τα επείγοντα χειρουργεία που θα προκύψουν.
Στις μέρες μας χρειάζονται πλέον δύο τουλάχιστον χειρουργοί σε ενεργή εφημερία και ένας σε εφημερία ετοιμότητας στη Χειρουργική Κλινική, πράγμα αδύνατον. Τούτο διότι δεν έχουν (ούτε είχαν ποτέ) καλυφθεί οι προβλεπόμενες θέσεις του Οργανισμού του ΓΝΚ. Όμως τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες, η ζήτηση υπηρεσιών υγείας για χειρουργικά περιστατικά είναι πολύ μεγαλύτερη. Το παράδοξο λοιπόν είναι, πως ενώ θα έπρεπε να ζητάει θέσεις μονίμων χειρουργών για τη Χειρουργική Κλινική, ώστε να καλύπτεται με περισσότερες της μιας ενεργής εφημερία η Κλινική, μειώνει τις λίστες των εφημεριών αυτής”.
Αγνοούν τις προτάσεις μας
“Όταν αγνοούνται παντελώς οι προτάσεις του μοναδικού υπεύθυνου επιστημονικά και διοικητικά Διευθυντού της Χειρουργικής Κλινικής και τον παρακάμπτει εφαρμόζοντας τα δικές του απόψεις, χάνεται η οντότητα και η ισχύς του Διευθυντή (στοιχειώδης λειτουργία διοίκησης) και φυσικά δεν μπορεί να διοικήσει την κλινική. Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα της Ευρώπης και της Αμερικής ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ακολουθούνται τυφλά και έχουν άμεση εφαρμογή τα προτεινόμενα από τον Διευθυντής της κλινικής ο οποίος κρίνεται κάθε τριετία για το παραγόμενο έργο του και ανάλογα παραμένει ή φεύγει.
Αλλά για να είμαι και δίκαιος, ποιος στ’ αλήθεια μέχρι σήμερα νοιάστηκε για τις επιστημονικές ανακοινώσεις μου σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια σε πολλά μέρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και τις δημοσιεύσεις μου σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά περιοδικά και που όλες προερχόταν και αναδείκνυαν το Νοσοκομείο της Κέρκυρας? Απολογισμός? Παράπονο? Ίσως.
Το ίδιο ισχύει υποθέτω και για τους άλλους συναδέλφους που όλα αυτά τα χρόνια συνεργασθήκαμε δημιουργικά.
Το να παρακάμπτεται και να αγνοείται ο Δ/ντης της Χειρουργικής Κλινικής (το ίδιο νομίζω συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τμήματα του ΓΝΚ) από τον συγκεκριμένο κύριο, προσωπικά δεν ήμουν διατεθειμένος να το αποδεχθώ. Σίγουρα θα βρει άλλους ομόσταυλους του να τα περνάει αυτά που θέλει και να πάρει τις ανάλογες σαρδέλες στην επωμίδα του από το Υπουργείο Υγείας.
Να σημειωθεί εδώ, πως στις περισσότερες αποφάσεις που κοινοποιεί κρουνηδόν καθημερινά, αναφέρει πως είναι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου!. Θαυμάζει κανείς την αγαστή δημοκρατική συνεργασία του οργάνου.
Μετακινεί επίσης Επιμελητή από τη Χειρουργική Κλινική στο ΤΕΠ και αποδυναμώνει τη Κλινική, ώστε να μην μπορεί να καλύπτει το μήνα με εφημερίες.
Ο Επιμελητής αυτός προσλήφθηκε από τον προηγούμενο Διοικητή σε περίοδο που με τον υπάρχοντα αριθμό των υπηρετούντων Χειρουργών, δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα και κυρίως το καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε χειρουργικά περιστατικά. Η μόνη διαδικασία να προσληφθεί τότε άμεσα επικουρικός Χειρουργός ήταν η θέση στο ΤΕΠ, διαφορετικά θα περνούσαν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό έγινε και ο ανωτέρω επαξίως συνέδραμε σε όλες τις λειτουργίες της Χειρουργικής Κλινικής και όχι μόνο στις εφημερίες της.
Είναι ανέντιμο λοιπόν λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, να τον αποσπά από τη Χειρουργική Κλινική και να του τάζει ότι θα τον βοηθήσει για κάποια μόνιμη θέση κλπ. Αυτά δεν συνέβησαν ποτέ με την προηγούμενη Διοίκηση”.
Βαρύ το κλίμα
“Ένα βασικό στοιχείο δυσλειτουργίας που παρατηρείται την περίοδο αυτή, το έχω επισημάνει πριν μήνες, το ανέφερα μάλιστα εγγράφως προς κάθε κατεύθυνση και το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι στο ΓΝΚ είναι: το ότι έχει χαθεί η εργασιακή ειρήνη και συνεργασία. Οι μισοί εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα βλέπουν με καχυποψία τους άλλους μισούς και οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί είναι καθημερινοί. Αυτό πρέπει να το συμπεραίνεται και εσείς. Πώς ?
Μα πρέπει να έχετε αναρωτηθεί, γιατί οι Ιατροί βγαίνουν στα ΜΜΕ τόσο συχνά και αναφέρουν δυσλειτουργικά προβλήματα του ΓΝΚ.
Θα μου πείτε βεβαίως πως και παλιότερα βγαίνανε στα ΜΜΕ. Συμφωνώ, μόνο που η παρουσία τους στα ΜΜΕ ήταν κατά πολύ αραιότερη και όταν βγαίνανε μαζί με εσάς τους δημοσιογράφους, τους περισσότερους από εσάς, «βρίζατε» τον προηγούμενο διοικητή, γιατί δεν έκανε επιπλέον πράγματα με τα χρήματα που ΔΕΝ του δινόταν από το Υπουργείο Υγείας. Κομματικό όργανο, μη διεκδικητικό, άτολμο, λίγο, χλιαρό, είναι λίγα από κοσμητικά επίθετα που τον στολίζατε. Αναμφισβήτητα όμως υπήρχε τότε γρίνια αλλά και εργασιακή ειρήνη, συνεργασία και ομαδική προσπάθεια στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Σήμερα με αυξημένη προσέλευση ασθενών, πολύ λιγότερο προσωπικό και μικρότερη χρηματοδότηση, επιχειρείται από τον διορισμένο κύριο να εφαρμόσει το ΄΄ελάτε να πολεμήσετε, να σκοτωθείτε να δοξασθούμε΄΄. Με άλλα λόγια να στριμώξει τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα να παράγουν έργο κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί, ούτως ειπείν ΄΄εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο΄΄ προς ίδιον όφελος και μάλιστα με τις ευλογίες του ΔΣ. Λυπηρό.
Βεβαίως ισχύει και αυτό που έχω αναφέρει παλαιότερα: οι πρόεδροι, διοικητές, τα ΔΣ όπως θέλετε ονομάστε τα, περνούν οι Ιατροί και οι εργαζόμενοι γενικά στο ΓΝΚ μένουν. Το κλίμα που θα παραμείνει όμως ποιο θα είναι?
Μετά τιμής, Νικόλαος Γατσούλης του Ιωάννου MD, PhD, Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Κέρκυρας”.
Η απάντηση της διοίκησης
Με γραπτή απάντησή του το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κέρκυρας αναφέρει:
“Σας κοινοποιούμε το κείμενο ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Νοσοκομείου μας, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης, σε σχέση με την επιστολή του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Γατσούλη (αρ.απ.34-1/05-06-2017).
Σεβόμαστε το έργο και την προσφορά του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ.Γατσούλη στο Νοσοκομείο επί σειρά ετών. Για αυτό το λόγο στηρίξαμε έμπρακτα τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής και των Επειγόντων του Χειρουργικού Τομέα.
- Για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου μας υπάρχει ξεχωριστός ειδικευμένος ιατρός χειρουργός που εφημερεύει ενεργά στο τμήμα επειγόντων και δεύτερος ενεργά εφημερεύων στην χειρουργική κλινική καθώς και εφημερία ετοιμότητας στην κλινική, για έκτακτα χειρουργεία, δημιουργώντας ασφάλεια στην εφημέρευση της κλινικής.
- Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε λίστα χειρουργείου, για τη διαφάνεια και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών.
- Η χειρουργική κλινική ενισχύθηκε το τελευταίο 8μηνο της νέας διοίκησης με έναν επιπλέον χειρουργό. Αντίστοιχη ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου.
- Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου, έχει αυξηθεί κατά 30% από το 2014 και παραμένει στο ίδιο περίπου ύψος με πέρυσι, ενώ το 2016 δόθηκαν επιπλέον 10.000.000 ευρώ εκτός προϋπολογισμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό ωφελεί και τις προμήθειες και τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής και των Χειρουργείων.
- Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα Χειρουργεία.
Ο Διευθυντής της Χειρουργική Κλινικής για τον μήνα Ιούνιο παρά την ύπαρξη οργανωμένου ΤΕΠ με ενεργά εφημερεύοντα χειρουργό, που απαλλάσσει την κλινική από τα επείγοντα περιστατικά, απαίτησε πλέον αυτού του χειρουργού, να συνεχίσει να εφημερεύει η κλινική με τρόπο διαφορετικό από τις αποφάσεις του ΔΣ τόσο του Ιανουαρίου του 2016(4-7/14-01-2016), όσο και του Μαΐου του 2017(28-1/11-05-2017), που πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες εισηγήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας.
Υπήρξε λοιπόν έγγραφη και τεκμηριωμένη μη αποδοχή από τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας της ύπαρξης 4ης επιπλέον ξεχωριστής λίστας εφημεριών ετοιμότητας που απαίτησε ο εν λόγω Δ/ντης. Η εισήγηση αυτή της Δ/ντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, καθότι πλήρως τεκμηριωμένη και με δεδομένες τις ισορροπίες στην κατανομή των εφημεριών μεταξύ των τμημάτων έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ιδιαιτέρα δε, όταν υπάρχει κίνδυνος περικοπής εφημεριών από όσους εφημερεύουν ενεργά 24ωρες το 24ωρο είτε αυτοί είναι επιμελητές, είτε διευθυντές ακριβώς όπως και ο κ.Γατσούλης”.
Ήταν η μοναδική αποχώρηση γιατρού
“Η παραίτηση του κ. Γατσούλη αποτελεί την μοναδική αποχώρηση ιατρού κατά την διάρκεια της θητείας του τωρινού Δ.Σ. Με στοιχεία όπως αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα, δεν στοιχειοθετείται η άποψη ότι ένας ιατρός που κάνει τη δουλειά του φτάνει στο απροχώρητο .
Ως Δ.Σ. δεν αποδεχόμαστε εκφράσεις επιπέδου “εσείς και εμείς” και είναι περιττό επίσης να απορρίψουμε ότι ακολουθούμε τακτικές ευνοιοκρατίας, όπως ισχυρίζεται ο Δ/ντης στην επιστολή του («υποσχέσεις για θέσεις»). Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες στο Νοσοκομείο και όχι μόνο.
Το παρών Δ.Σ. για πρώτη φορά μετά από χρόνια απαίτησε την τακτική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων του Νοσοκομείου, σέβεται τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις τους, τις ιεραρχεί και αποφασίζει βάσει των δυνατοτήτων και της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η αυξημένη παρουσία ιατρών σε ΜΜΕ που αναφέρεται στην επιστολή του Δ/ντη όπως δημοσιεύθηκε, δεν εντάσσεται στα πλαίσια εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, το χρειαζόμαστε όλοι. Άλλο η κριτική στη βάση στοιχειοθετημένων δεδομένων και άλλο ατεκμηρίωτος «πόλεμος».
Δικός μας στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία όλου του Νοσοκομείου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των κερκυραίων πολιτών. Για το λόγο αυτό αν ο Διευθυντής της Χ/Κ επιμείνει στην παραίτησή του, θα προχωρήσουμε άμεσα στην κάλυψη του κενού που δημιουργείται με πρόσληψη νέου ιατρού, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
Λυπόμαστε για την αποχώρηση του, μόλις 1 χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση του και του ευχόμαστε καλή πορεία στη συνέχεια”.
Ο κύριος Γατσούλης είναι ένας καλός και έξυπνος άνθρωπος. Πιστεύω σε αυτά που γράφει. Είναι ο μόνος Διευθυντής Χειρουργικής στην Ελλάδα που εκπαίδευσε δωρεάν χειρουργούς από διάφορα Νοσοκομεία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, αξιοποιώντας το θεσμό του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης που τηρούν τα Νοσοκομεία και τα συνήθη προγράμματα ουδέποτε αφορούν χειρουργούς. Πιστεύω ότι για να φύγει ο άνθρωπος αυτός, που είναι καλής πρόθεσης, ευγενικός και πανέξυπνος, σίγουρα ετίθετο ζήτημα ασφαλείας των ασθενών, και μπράβο του.