Σοβαρές παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίαςδιαπίστωσε αντιπροσωπεία δύο ναυτεργατικών σωματείων κατά τη διάρκεια περιοδείας της στα πλοία των λιμανιών Πάτρας, Κυλλήνης, Ρίου, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.
Οι παραβιάσεις έχουν να κάνουν με «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία από ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων με εντατικοποίηση της δουλειάς και μη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης 180 ΠΔ 152 (καθορισμός χρόνου εργασίας-ανάπαυσης)
Για την κατάσταση αυτή οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και Στέφενσων ενημέρωσαν με επιστολή τους τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τα κατά τόπους λιμεναρχεία και την ΠΝΟ.
- Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα δεν εφαρμόζεται η ωριαία ανάπαυση, τα δρομολόγια είναι κατ’ εντολήν των εφοπλιστών με την έγκριση της λιμενικής αρχής, σημειώνεται υπέρβαση ωραρίων με εντατικοποίηση της εργασίας και χωρίς να καταγράφονται οι πραγματικές ώρες εργασίας εν πλω, ναυτεργάτες πολλαπλών καθηκόντων κ.ά.
■ Στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Ιταλία δρομολογούνται πλοία στα οποία δεν εφαρμόζεται η ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες, οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.
- Στη γραμμή Πάτρα-Ιταλία δρομολογούνται πλοία με σημαίες Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας, δεν εφαρμόζονται για το σύνολο των ναυτεργατών ΣΣΕ-κοινωνική ασφάλιση, οι υπουργικές αποφάσεις που εφαρμόζονται στα υπό ελληνική σημαία πλοία έχουν δημιουργήσει συνθέσεις-λάστιχο που καθορίζονται κατ’ εντολήν των εφοπλιστών, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών και κίνδυνο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
■ Στην πορθμειακή γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, με βάση τα δρομολόγια των πλοίων οι ναυτεργάτες εργάζονται καθημερινά από 17-20 ώρες, παραβιάζοντας τη Διεθνή Σύμβαση 180, ενώ πλοία πραγματοποιούν πετρέλευση κατά τη διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης, με κίνδυνο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
■ Στην πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου, στα πλοία της γραμμής με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε συνδυασμό με τις πραγματικές ανάγκες, προκαλείται εντατικοποίηση της δουλειάς με ναυτεργάτες πολλαπλών καθηκόντων (παρκαδόροι από άλλες ειδικότητες, καβοδέτες κ.ά.).
Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ.