Δεν θα κλείσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας Ηγουμενίτσας, αφού οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που αποφάσισαν οι Κερκυραίοι ναυτεργάτες θα προγραμματιστούν με νέα απόφαση του συλλόγου τους.
Ωστόσο, η απόφαση για τις κινητοποιήσεις είναι ειλημμένη και θα εφαρμοστεί εντός των προσεχών εβδομάδων, με ημερομηνία έναρξης που θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση του Σωματείου Πληρωμάτων της Κέρκυρας την εβδομάδα που μας έρχεται.
Δεν τα «βρήκαν»
Αιτία, η άκαρπη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των πλοιοκτητών στην Αθήνα, παρουσία του Γ.Γ. Ναυτιλίας στην έδρα του ΥΕΝ στην Ακτή Πειραιώς.
Εκεί, οι εργαζόμενοι στα εν Κέρκυρα πορθμεία ζήτησαν να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική των ιδιοκτητών πλοίων να θέτει σε ακινησία για τρεις, τέσσερις ή και πέντε μήνες (!) τα κλειστού τύπου πλοία που απαιτούν περισσότερους εργαζόμενους, μεταφέροντας τις «περισσευούμενες» ημέρες ακινησίας από άλλα πλοία, τύπου «παντόφλας» που απαιτείται για την κίνησή τους το μισό προσωπικό.
Το αίτημα στο ΣΑΣ
Ας σημειωθεί ότι στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνεται αίτημα των εταιριών – μελών της Κοινοπραξίας Πορθμείων Κέρκυρας Ηγουμενίτσας η έγκριση ακινησίας για «εκτέλεση εργασιών ετήσιας επιθεώρησης» από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου!
Το αίτημα αφορά τα πλοία Νικόλαος, Ίωνας, Άνω Χώρα ΙΙ, Αγία Θεοδώρα και Άγιος Σπυρίδων (το σύνολο σχεδόν των κλειστού τύπου και αμφίδρομων πλοίων).
Είναι άγνωστο αν θα παραμείνουν και τα πέντε πλοία ακινητοποιημένα για πέντε (!!!) ολόκληρους μήνες, ωστόσο, είναι φανερή η πρόθεση για εκτεταμένη απόσυρση από την πορθμειακή γραμμής τους χειμερινούς μήνες. Γραμμή η οποία, πέρσι, είχε ως τελευταίο δρομολόγιο από Κέρκυρα ακόμα και τις 20:30, επιστρέφοντας την Κέρκυρα σε πρακτικές θαλασσίων μεταφορών της δεκαετίας του ’70…
Η ακινησία επιθεώρησης και τα «παραθυράκια»
Τα πορθμεία έχουν δικαίωμα σε δίμηνη ακινησία κάθε χρόνο, για λόγους συντήρησης των πλοίων. Οι πλοιοκτήτες δείχνουν να εκμεταλλεύονται «παραθυράκι» της σχετικής νομοθεσίας που επιτρέπει σε μία εταιρία ή κοινοπραξία να μεταφέρει αχρησιμοποίητες ημέρες ακινησίας από ένα πλοίο σε ένα άλλο. Το αποτέλεσμα είναι, το σύνολο σχεδόν των ημερών ακινησίας από τα ανοικτού τύπου πλοία να μην χρησιμοποιείται και οι ημέρες αυτές να χρησιμοποιούνται για να «δέσουν» περισσότερους μήνες άλλα πλοία, κλειστά και αμφίδρομα, που έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης (πετρέλαιο, προσωπικό).
Μία «παντόφλα» απαιτεί κατ΄ ελάχιστο 9 ναυτεργάτες σε υπηρεσία, ενώ ένα κλειστού τύπου πλοίο απαιτεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τουλάχιστον 18 άτομα!