Σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της ΠΙΝ η μελέτη για τις υδρογεωλογικές συνθήκες στο χώρο όπου η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Παράσταση διαμαρτυρίας ετοιμάζει το “Αλεύχιμον”. Η γνώμη μας.
Η μελέτη της ΠΙΝ αναμένεται να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει νερό στο οικόπεδο που κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ κι αν ναι, αν τα ύδατα είναι επιφανειακά ή υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας.
Ο πρόσκληση του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου απευθύνεται προς το Δήμαρχο Κέρκυρας, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Αστικού Πρασίνου, τον Αντιδήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, Δημοτικούς Συμβούλους των Δημοτικών Ενοτήτων Μελιτειέων, Λευκιμμαίων, Κορισσίων καθώς και τους Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων, Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κέρκυρας, τους περιφερειακούς σύμβουλους που εκλέγονται στην Κέρκυρα, το ΤΕΕ και την Επιτροπή Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.
Μια ώρα μετά
Μάλιστα η αρχική πρόσκληση για τις 12 το μεσημέρι άλλαξε κατά μια ώρα αργότερα, προκειμένου να παραστούν τόσο ο Δήμαρχος Κέρκυρας όσο και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου στην κηδεία του 19χρονου Ρομά που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το βράδυ της Παρασκευής.
Παράσταση από το Αλεύχιμον
Εντωμεταξύ στη συνέλευση που πραγματοποίησε ο σύλλογος Αλεύχιμον το βράδυ του Σαββάτου ελήφθη απόφαση να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σήμερα το πρωί στον περιφερειακό δρόμο της Λευκίμμης και στη συνέχεια να μεταβούν στην Περιφέρεια, προκειμένου να παραστούν στην παρουσίαση και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη αδειοδότηση της εγκατάστασης. «Ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, η Λευκίμμη δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία της εγκατάστασης», δηλώνουν.
Όσον αφορά την μη συμπερίληψή τους στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη τα μέλη του Αλεύχιμον δηλώνουν ότι «ούτως ή άλλως δεν επιθυμούν συμμετοχή σε κανένα διάλογο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης», ενώ ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζει ότι η προσπάθεια για διάλογο τελείωσε με τους αναίτιους προπηλακισμούς, από μέλη του Αλεύχιμον, κατά την επίσκεψή του στη Λευκίμμη.
ΚΚΕ: Ούτε σε Λευκίμμη, ούτε σε Τεμπλόνι
Εν τω μεταξύ, εκ μέρους της οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, ο πρ. γραμματέας της Γιώργος Κουλούρης δήλωσε ότι θα πρέπει να βρούν χώρο να ρίξουν τα σκουπίδια αυτοί που κωλυσιεργούσαν τόσα χρόνια χωρίς να δίνουν λύση: «Να μην ανοίξει ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και να κλείσει το Τεμπλόνι». Η λύση, σύμφωνα με το ΚΚΕ είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση με την ανακύκλωση σε μεγάλα ποσοστά, η οποία έπρεπε να είχε δοθεί χρόνια πριν.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Η υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ξεκίνησε με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις το 2007 και κορυφώθηκε το 2008. Το κίνημα τότε, αγωνίστηκε με συνέπεια και χωρίς κομματικές γραμμές για να ακυρώσει στην πράξη την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Δεν ξεχνάμε τα ΜΑΤ να «προστατεύουν» τον εργολάβο για να ολοκληρώσει την κατασκευή, την «επίθεση» με κάθε τρόπο και μέσο όσων υποστήριζαν την κακή χωροθέτηση και την άδικη μεταχείριση της Λευκίμμης, τις συλλήψεις ανθρώπων που αγωνίστηκαν και την περιπέτεια δεκάδων συμπολιτών με δικαστικές διαμάχες.
Ήμασταν εκεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων Λευκιμμιωτών, όταν δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ επιτέθηκαν απέναντι σε άοπλους ανθρώπους. Ήμασταν μαζί τους τότε, συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι λάθος, κι όχι μόνο εξαιτίας του υδροφόρου ορίζοντα.
Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με μεγάλο προβληματισμό την αλλαγή στάσης εκείνων που τότε πρωταγωνιστούσαν και με περισσή επιμονή διατείνονταν για το ορθό της κατασκευής του ΧΥΤΑ και το «υπέρογκο πρόστιμο που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε αν η εγκατάσταση του Νότου δεν λειτουργήσει».
Είναι αυτοί οι ίδιοι που σήμερα, ω του θαύματος, ανακάλυψαν τα προβλήματα του ΧΥΤΑ και εμφανίζονται αλληλέγγυοι στο «λαό της Λευκίμμης». Άνθρωποι που κατέχουν θέσεις εξουσίας και αποτελούν το «βαθύ κράτος» της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου, δηλώνουν μέλη κινημάτων, οργανώσεων και συλλόγων, καταγγέλλουν και ασχημονούν με την ασφάλεια του αξιώματος που κατέχουν.
Οι δήθεν «επαναστάτες» που με περισσό θράσος επιδιώκουν να αποκομίσουν ίδιο όφελος ή να ικανοποιήσουν προσωπικό μένος, δράττοντας κάθε ευκαιρία για να περιφέρουν το θλιβερό κουφάρι τους όπου τους δοθεί δημόσιο βήμα.
Είναι αυτοί τούτοι, λοιπόν, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: Ο λαός της Λευκίμμης έχει μνήμη; Κι αν ναι, πως τους ανέχεται;
Φωτο αρχείου CorfuPress από την επίσκεψη των κατοίκων στο ΧΥΤΑ τον Απρίλιο του 2010.