Στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θόδωρος Γουλής αναφέρει ότι:
«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας προχώρησε αυθαίρετα στην έγκριση τροποποίησης ΜΠΕ για την «μονάδα αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διάθεσης υγραερίου Σ. Κορομιός και ΣΙΑ» τις31/10/16 και χορήγησε στην εταιρεία τη δυνατότητα εγκατάστασης πέντε (5) δεξαμενών χωρητικότητας 300 μ3 υγραερίου έναντι δύο (2) δεξαμενών χωρητικότητας 120 μ3που ήταν η αρχική άδεια.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι εγκρίνεται ΜΠΕ και δίνεται άδεια σε εγκατάσταση υψηλής επικινδυνότητας κοντά στον οικισμό των Βαρυπατάδων χωρίς να έχει υπάρξει χωροθέτηση για τις επικίνδυνες χρήσεις (υγραέρια – πετρελαιοειδή) και τις οχλούσες χρήσεις. Έτσι αποδεικνύεται η εγκληματική ανευθυνότητα του κράτους απέναντι στην ασφάλεια και τη ζωή των κατοίκων των Βαρυπατάδων και της ευρύτερης περιοχής.
Το οικόπεδο της εταιρείας βρίσκεται πολύ κοντά στις πρώτες κατοικίες του οικισμού Καρουμπάτικα – Αγία Τριάδα και ανάμεσα σε τρεις οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί: Βαρυπατάδες, Πέλεκας, Καλαφατιώνες.
Επιπλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χαρακτηρίσει την ευρύτερη περιοχή των Βαρυπατάδων ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους στο οποίο δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων, πολύ περισσότερο επικίνδυνων χρήσεων.
Παράλληλα η εγκατάσταση της εταιρείας βρίσκεται σε απόσταση 1700 μ. από το χωριό Πέλεκας το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς και η περιοχή που το περιβάλλει σε ακτίνα 2000 μ. Σε αυτή την περιοχή των 2000 μ. απαγορεύεται η εγκατάσταση κάθε οχλούσας χρήσης.
Η έγκριση ΜΠΕ αρχικά για δύο και στη συνέχεια για πέντε δεξαμενές περιφρονεί τη γνώμη και τη θέληση των κατοίκων των χωριών της περιοχής όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις αλλά και το δημοψήφισμα του 2009 που διοργάνωσε ο τότε Δήμος Αχιλλείων για την εγκατάσταση ΒΙΟΠΑ στην περιοχή . Απορρίφθηκε με το συντριπτικό ποσοστό 86%. Και τώρα υπάρχει ριζική αντίθεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής (επισυνάπτουμε ανακοίνωση των Τ.Σ. και των Πολιτιστικών Συλλόγων).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε απορρίψει την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας το 2010.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν επεξεργαστεί πρόταση δημιουργίας περιβαλλοντικού πάρκου Μέσης Κέρκυρας που αξιοποιεί και συνενώνει τα ιδιαίτερα και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (πηγές ποταμού, εκτάσεις Βελανιδιάς, Κουκουναριάς, Καστανιάς, αιωνόβιος ελαιώνας κα).
Προτείνουμε τα εξής:
• Το Π.Σ.Ι.Ν. απορρίπτει την ΜΠΕ για την εγκατάσταση επιχείρησης υγραερίου στην περιοχή των Βαρυπατάδων (είτε με δύο είτε με πέντε δεξαμενές) γιατί είναι υψηλής επικινδυνότητας και δεν μπορεί να βρίσκεται πλησίον οικισμών. Πολύ περισσότερο που παραβιάζει συγκεκριμένες περιβαλλοντολογικές διατάξεις για την περιοχή. Απαιτεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων την άμεση ανάκληση της απόφασης έγκρισης της ΜΠΕ.
• Το Π.Σ.Ι.Ν. θεωρεί ότι εγκαταστάσεις-βιοτεχνίες υψηλής όχλησης και επικινδυνότητας , όπως και γενικά οι οχλούσες χρήσεις πρέπει να υπάρχουν σε ειδικά χωροθετημένους χώρους, μακριά από οικισμούς και τηρώντας όλες τις σύγχρονές προδιαγραφές ασφάλειας και περιβαλλοντολογικής προστασίας. Το Π.Σ. θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία ώστε μαζί με τα αντίστοιχα Υπουργεία, τον Δήμο Κέρκυρας να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χωροθέτηση τέτοιων χρήσεων.
• Το Π.Σ.Ι.Ν. συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, των Τ.Σ. και των Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής Βαρυπατάδων, Πέλεκα, Καλαφατιώνων
Επτά τοπικά Συμβούλια και σύλλογοι λένε ΟΧΙ
Σε ανακοίνωσή τους επτά τοπικά συμβούλια και σύλλογοι (Τοπική Κοινότητα Βαρυπατάδων, Δημοτική Κοινότητα Αγίου Ιωάννη, Τοπική Κοινότητα Πέλεκα, Τοπική Κοινότητα Καλαφατιώνων, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρυπατάδων, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρουμπάτικων και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαφατιώνων) αναφέρουν:
«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Κερκυραϊκό λαό για τα γεγονότα που διαδραματίζονται χρόνια τώρα στον τόπο μας με την συνδρομή και τις παραλήψεις πλήθους υπηρεσιών και φορέων του νησιού και όχι μόνο.
Το καλοκαίρι του 2010 στην Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του χωριού Βαρυπατάδες (με συμμετοχή κατοίκων και από τα γύρω χωριά), με θέμα την αίτηση της εταιρείας «Σ. ΚΟΡΟΜΙΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ – Μονάδα αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διάθεσης υγραερίου» να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή, πάρθηκε η ομόφωνη απόφαση να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Τα επιχειρήματά μας ήταν και είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Υπάρχει το ΦΕΚ 183Β/1967 (Υπ. ΑΠ. 4701), βάσει του οποίου χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το χωριό Πέλεκας καθώς και η περιοχή σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τη κορυφή του Πέλεκα. Όμως, το οικόπεδο της εταιρείας Σ. ΚΟΡΟΜΙΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ βρίσκεται σε απόσταση 1700 μέτρων από τη κορυφή του χωριού, εντός δηλαδή της ακτίνας προστασίας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εγκατασταθεί μια επιχείρηση και μάλιστα τόσο υψηλής επικινδυνότητας σε αυτή τη θέση.
• Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει από το 1990 τη διεξαγωγή έρευνας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με σκοπό τη καταγραφή και οριοθέτηση περιοχών με σημαντική αισθητική αξία (βάση δεδομένων «Φιλότης»). Στα πλαίσια αυτής της έρευνας η ευρύτερη περιοχή των Βαρυπατάδων χαρακτηρίζεται ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ), με την ανάλογη προστασία που δεν επιτρέπει χωροθέτηση οχλουσών επιχειρήσεων.
• Το οικόπεδο της εταιρείας Σ. ΚΟΡΟΜΙΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες οικίες του οικισμού Καρουμπάτικα-Αγία Τριάδα και ανάμεσα από τρεις οικισμούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως Παραδοσιακοί (ΦΕΚ 594Δ/1978), Βαρυπατάδες 22.1.125.01, Πέλεκας 22.1.182.01, Καλαφατιώνες 22.1.145.01). Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι το 2000 όλες αυτές οι περιοχές κινδύνεψαν από μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον οικισμό Αγία Τριάδα και έφτασε ως τις εισόδους των χωριών Βαρυπατάδες, Καλαφατιώνες & Κομπίτσι!
• Από το 2010 έχει αρχίσει να αναλύεται και να υλοποιείται από τους κατοίκους των χωριών μας, μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή. Αυτή η εναλλακτική αναπτυξιακή προοπτική περιλαμβάνει την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής, ώστε να καταστεί πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού (βλ. Ιππικός Όμιλος, μονοπάτια, ξενώνες). Τμήμα αυτής της προσπάθειας είναι και το αίτημα για την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Κέρκυρας της κοινής απόφασης των χωριών μας για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου «Περιβαλλοντικού Πάρκου Μέσης Κέρκυρας».
Επίσης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η εταιρεία «Σ. ΚΟΡΟΜΙΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ – Μονάδα αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διάθεσης υγραερίου» δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας ενώ για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρουμπάτικων. Παρότι, λοιπόν, εκκρεμεί η παραπάνω προσφυγή, η Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχώρησε (Αρ.Πρωτ.18122/31-10-16) σε τροποποίηση των όρων της αρχικής έγκρισης (Αρ.Πρωτ.20080/23-12-10) και χορήγησε στην εταιρεία την δυνατότητα εγκατάστασης 5 δεξαμενών αντί για 2 που προέβλεπε η αρχική άδεια εγκατάστασης (χωρητικότητας 300 κυβικών έναντι 120 της αρχικής).
Τέλος, σας δηλώνουμε ότι οι φορείς που υπογράφουμε το παρόν Δελτίο Τύπου, θα προχωρήσουμε σε αίτηση ακύρωσης (Αρθ.19α Ν4014) της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Κάλεσμα απευθύνουν οι κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής για συμμετοχή το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα, ζητώντας συμπαράσταση από το Σώμα για την ακύρωση της έγκρισης της ΜΠΕ της εγκατάστασης υγραερίων.
Διαβάστε εδώ το πρακτικό της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων τον Αύγουστο του 2010
Φωτο: Στον κύκλο η προστατευμένη περιοχή, σύμφωνα με την ΥΑ 4701/3-3-1967,την συνθήκη της Γρανάδας, τα άρθρα 24 και 28 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.