Οι γνωστοί «ταμένοι» της Κερκυραϊκής Λαμπριάς μαζεύτηκαν από νωρίς στην Κ. Πλατεία. Τα νικητήρια εμβατήρια της Ανάστασης από τις Φιλαρμονικές πλημμύρισαν το πρωί το κέντρο της πόλης.
Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες.
Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αυτό γίνεται διότι το στομάχι είναι αποδυναμωμένο από την πολυήμερη νηστεία και μια σούπα το βοηθά να ανακάμψει.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης, ενώ παλιότερα έβγαιναν παρέες και έλεγαν από σπίτι σε σπίτι τα κάλαντα της Αναστάσεως: «Ανάσταση δοξάζουμε και τον Θεό υμνούμε και τον Δεσπότη τον Χριστό όλοι τον προσκυνούμε».
Οι περιφορές της εικόνας της Αναστάσεως
Από τις 9 έως τις 11 το πρωί στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά παλαιά παράδοση. Επίσης, λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, που ισχύει ακόμη σε νησιά του Αιγαίου και στις Σλαβικές ορθόδοξες χώρες.
Και ξεκινούν οι περιφορές της εικόνας της Αναστάσεως στις συνοικίες της πόλης, την Εβραϊκή πρώτη – πρώτη και συνεχίζουν στη Σπηλιά, το Λιστόν, τη Πόρτα Ρεμούντα, την Κοφινέτα, το Σαρόκο, την Ανάληψη, το Μαντούκι, τη Γαρίτσα, το Καμπιέλο και την Πιάτσα.
Στις 10 στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) με το έργο «Tannhäuser» του R. Wagner και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με την «Marcia Trionfale» του Σ. Κρητικού. Τελευταία στις 6μ.μ. η περιφορά της εικόνας της Ανάστασης από την Αγία Τριάδα στη Γαρίτσα και στις 7.30μ.μ. ο εσπερινός της Αγάπης στην Μητρόπολη, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.
Οι ταμένοι
Οι ταμένοι της Κυριακής της Λαμπριάς είναι οι παραδοσιακοί Κερκυραίοι, όπου γης, εκείνοι που μένουν στο νησί αλλά και αυτοί που έρχονται από όλα τα μέρη για να γιορτάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα. Παραδοσιακός και πάντα πιστός στο ραντεβού του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός, φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν ήρθε (η απώλεια της συζύγου του, του έχει κοστίσει, λένε οι φίλοι του στο νησί).
Οι «ταμένοι» κάθε χρόνο τέτοια μέρα μαζεύονται από νωρίς το πρωί στο κεντρικό περίπτερο της Κάτω Πλατείας για να παρακολουθήσουν τις περιφορές της Ανάστασης από πολύ νωρίς το πρωί. Τις προηγούμενες ημέρες τις μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας, ενώ η Λαμπριά είναι πιο ήσυχη, πιο «κερκυραϊκή» και προσφέρεται για να απολαύσεις τις Φιλαρμονικές με την ησυχία σου, λένε.
Η υπόσχεση, το τάμα, που έχουν κάνει οι κερκυραίοι να συναντιόνται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, έχει γίνει πλέον θεσμός και ο ένας ρωτά τον άλλο, αν τυχόν λείψει κανείς. Η κορφιάτικη παρέα, η συντροφιά που κρατά χρόνια το έθιμο, με συνέπεια στο ραντεβού διακρίνεται από αγάπη για την παράδοση και τα έθιμα του νησιού. Μεταξύ αυτών και πολλοί μουσικοί και καλλιτέχνες Κερκυραίοι που μεγαλουργούν εκτός νησιού και έρχονται αυτές τις ημέρες για να πλαισιώσουν τις Φιλαρμονικές και τις Χορωδίες. Αυτοί ονομάζονται «Άγνωστοι Ταμένοι».
Μόλις οι ταμένοι μαζευτούν το πρωί της Λαμπριάς τα πειράγματα και τα αστεία δίνουν και παίρνουν. Σχόλια, αστεία και κερκυραϊκοί σχολιασμοί, αφηγήσεις του παρελθόντος, φιλιά και αγκαλιάσματα. Κι ένα μόνο ζητούν: όσοι μπορούν περισσότεροι, νέοι μαζί με τους παλαιότερους να διατηρήσουν και να δυναμώσουν το κερκυραϊκό έθιμο.
Και του χρόνου, να είναι όλοι καλά και να μαζευτούν ακόμη περισσότεροι.
Φωτογραφίες @Σπύρος Μαργαρίτης.