Την Τετάρτη 11 Γενάρη 2017 αναμενόταν να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την υπόθεση του Ερημίτη. Παρά ταύτα η εταιρεία «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας ΑΕ» που είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το σκοπό της αξιοποίησης (sic) του ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10εκ. ευρώ, ολοκλήρωσε στις 28/12 την ιδιωτικοποίηση της περιοχής.
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει η σύμπραξη των εταιριών με τις επωνυμίες “NCH New Europe Property Fund II L.P.” και “NCH Balkan Fund L.P.”. Η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Ταμείου και ο κ. Ανδρέας Σάντης για λογαριασμό του Πλειοδότη, υπέγραψαν την πώληση των μετοχών της ανωτέρω εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV).
Η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε σχετικά: “Η αξιοποίηση της περιοχής “Ερημίτης” της Κέρκυρας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των ΕΣΧΑΔΑ, με σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σήμερα ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση, η οποία θα εκκινήσει μια σημαντική τουριστική επένδυση, που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναβάθμιση υφιστάμενων, αλλά και κατασκευή νέων υποδομών, ενθάρρυνση του αειφόρου παράκτιου τουρισμού, διασφάλιση της προστασίας περιβάλλοντος και ανάδειξη του φυσικού κάλλους των 490 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το ειδικό σχέδιο. Αναμένεται να δημιουργήσει τουριστική, οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη συνολικά στα νησιά του Ιονίου, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν και τις αφίξεις στα νησιά του Ιονίου”.
Θ. Γαλιατσάτος: Δεν τελειώσαμε
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου:
«Συζητείται την Τετάρτη 11/1/2017 στο Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως που έχει υποβάλλει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την “Έγκριση πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού-τουριστικού χωριού Κασσιώπη Κέρκυρας, χωροθέτηση τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και καθορισμός περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής”.
Η αίτηση ακυρώσεως της ΠΙΝ προβάλλει εννέα λόγους ακυρότητας ,μεταξύ άλλων περιβαλλοντικούς, προστασίας υδάτων, χωροταξικούς και δασικής νομοθεσίας.
Ερωτηματικά προκαλεί εν τω μεταξύ αναφορά που περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου in.gr με ημερομηνία 29.12.2016 και τίτλο “Κέρκυρα: τέλος στο σήριαλ ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης” σύμφωνα με την οποία η προσφυγή αυτή της ΠΙΝ (που συζητείται 11/1/2017) “..απορρίφθηκε δίνοντας τέλος σε μια δικαστική διαμάχη που κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια…”
Αλήθεια ο δημοσιογράφος που υπογράφει το δημοσίευμα αυτό μήπως μπορεί να μας ενημερώσει περί τίνος πρόκειται; Γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι για τις προθέσεις των δικαστών του ΣΤΕ;
Αλήθεια ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν πρέπει να καλέσει τον δημοσιογράφο αυτό να δώσει εξηγήσεις;
Αλήθεια δεν συνιστά αδίκημα η συγκεκριμένη αναφορά η οποία εξυπηρετώντας προφανείς σκοπιμότητες προσβάλλει ευθέως τον θεσμό του ΣτΕ και την απονομή της δικαιοσύνης στην χώρα;
H Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρακολουθεί την όλη υπόθεση με μεγάλη προσοχή και είναι έτοιμη να προσφύγει και σε ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να υπερασπισθεί το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην λογική ξεπουλήματος που ακολουθούν το ΤΑΙΠΕΔ και όσοι το στηρίζουν».
Υπογραφές και προσφυγές
Με ανακοίνωσή τους, λίγες ώρες πριν την απόφαση του ΣτΕ, αυτοδιοικητικοί (ανάμεσα στους οποίους ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος) τονίζουν ότι «η τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος του Ερημίτη θα ακυρωθεί. Καταθέτουμε Αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσφεύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έπονται ποινικές διώξεις».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Προς πείσμα των στημένων χριστουγεννιάτικων δημοσιευμάτων περί ολοκλήρωσης της επένδυσης, προς πείσμα των δανειστών και των μηχανισμών της Ε.Ε. που θέλουν την Ελλάδα αποικία των πολυεθνικών, προς πείσμα των διεθνών και εγχώριων κέντρων πολιτικής και εργολαβικής διαπλοκής, απαντάμε ΟΧΙ : η δημόσια γη και περιουσία της Κέρκυρας, δεν πωλείται. Η τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος, του αιγιαλού και του δάσους του Ερημίτη, θα ακυρωθεί. Τα δύο απ’ τα τρία άμεσα βήματα, μιας οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας ακύρωσης της καταπάτησης του Ερημίτη, ήδη ολοκληρώνονται.
Πρώτον, αυτή την εβδομάδα, κατατίθεται η Αναφορά μας στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Μέσα σε 16 σελίδες, αναπτύσσονται όλες οι σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών συμβάσεων, από τα έργα της συγκεκριμένης επένδυσης της NCH Capital. Την Αναφορά θα καταθέσει ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Η ανταπόκριση θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών της Κέρκυρας στο κάλεσμα του Συλλόγου μας για τη συνυπογραφή του κειμένου, είναι ενδεικτική της βούλησης της πλειοψηφίας του κερκυραϊκού λαού.
Δεύτερον, με προσωπική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου, ήδη ξεκίνησε και η διαδικασία Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.
Τρίτον, την επόμενη εβδομάδα, θα ολοκληρωθεί και η αντίστοιχη διαδικασία των μηνυτήριων αναφορών.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες του νησιού, σε όλους του θιγόμενους παραγωγικούς φορείς, σε όσους συστρατεύονται με το αίτημα της αδιαπραγμάτευτης προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος, σε όλους όσους έχουν ήδη αγωνιστεί για την ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων και το μπάζωμα της Λιμνοθάλασσας Κορισσίων, της λίμνης Κόλλα, της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη, των Αλυκών Λευκίμμης, σε όσους αντιστέκονται στη γερμανοποίηση του Κρατικού Αερολιμένα Κέρκυρας, του λιμανιού, του Ψυχιατρείου και του Castello Mibelli, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε ό,τι υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.
Να παλέψουμε για την κατάργηση του ΤΑΙΕΠΔ και του νέου Υπερταμείου, να ακυρώσουμε την υφαρπαγή της δημόσιας γης και περιουσίας. Να σώσουμε από τα συμφέροντα των πολυεθνικών, το φυσικό πλούτο του νησιού μας.
Η Κέρκυρα ανήκει στο λαό της.
Οι Υπογράφοντες την Αναφορά.
1. Γαλιατσάτος Θεόδωρος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
2. Νικολούζος Κων/νος. Δήμαρχος Κέρκυρας
3. Πανδή Νικολέτα, Αντιπεριφερειάρχης
4. Μωραΐτης Χρήστος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
5. Στραβοράβδης Διονύσης, Αντιπεριφερειάρχης
6. Γαλιατσάτος Σπυρίδων, Αντιπεριφερειάρχης
7. Μιχαλάς Αλέξανδρος, Αντιπεριφερειάρχης
8. Τσούκας Διονύσης, Αντιπεριφερειάρχης
9. Φοντάνας Γιάννης, Αντιπεριφερειάρχης
10. Ράλλης Νικόλαος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας
11. Ραιδεστινός Γιώργος, Αντιδήμαρχος
12. Καλούδης Σπυρίδων, Αντιδήμαρχος
13. Μπαλής Άρης, Αντιδήμαρχος
14. Σκούμπουρας Ανδρέας, Αντιδήμαρχος
15. Καλούδης Γιώργος, περιφερειακός σύμβουλος
16. Σαμοίλης Στέφανος, πρώην Βουλευτής ΛΑ.Ε
17. Πελάης Σταμάτης, πρόεδρος συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
18. Ράπτη Μαρίνα, εκπρόσωπος ΕΛΜΕ Κέρκυρας
19. Μαλαχά Ελένη, πρόεδρος ΣΕΠΕ Κέρκυρας
20. Μαυρωνάς Θεόδωρος, πρόεδρος τοπικ. συμβ/λίου Σινιών
21. Κατσαρός Χάρης, πρόεδρος τοπικ. Συμβ/λίου Γιμαρίου
22. Τρύφωνας Αλέξανδρος. πρόεδρος τοπικ. Συμβ/λίου Νησακίου
23. Ραψομανίκης Ευγένιος, πρόεδρος οδοντιατ/κού Συλλόγου Κέρκυρας
24. Άνθης Νικόλαος, πρόεδρος συνεταιρισμού «Οικοζωή»
25. Λάμπρος Ντούσικος, κάτοικος Κέρκυρας
Στο πλαίσιο αυτό συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11/1 οι υπογράφοντες το κείμενο και μέλη του Συλλόγου «Ερημίτης Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων Β.Α. Κέρκυρας» στην Αίθουσα της πρώην Νομαρχίας.