Επιτυχής για τους Ναυτεργάτες της Πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας και διαποντίων ήταν η συμφωνία για την ανανέωση της ΣΣΕ των Πορθμείων για το 2018.
Όπως ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ:
Μέσα στο πλαίσιο αυτό συνομολογήθηκε η επίλυση των δύο κεντρικών αιτημάτων που αφορούσαν την ΣΣΕ τα οποία είναι τα παρακάτω:
Α) Η θεσμοθέτηση και η κατοχύρωση στην ΣΣΕ μιας ώρας διακοπής σε ημερήσια βάση για την ανάπαυση των Ναυτεργατών όλων των πλοίων της γραμμής.
Β) Η θέσπιση νυχτερινού επιδόματος επίσης για όλους τους Ναυτεργάτες της γραμμής.
Επίσης έχει συμφωνηθεί με την ηγεσία και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ ότι από το 2018 θα κατοχυρωθεί στην σύνθεση των πλοίων της γραμμής η πρόσληψη και απασχόληση ενός επίκουρου για την θερινή περίοδο.
Σ’ ένα από τα κεντρικά αιτήματα της απεργίας που αφορούσε την διάρκεια της ετήσιας ακινησίας των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων και ο οποίος παρατάθηκε με τον νόμο 4150/2013 η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ε.Ν παρέμειναν έως το τέλος αρνητικοί για να μην θίξουν τα θεσμοθετημένα συμφέροντα των εφοπλιστών που ως γνωστό με την παρατεταμένη ακινησία έχουν μετατρέψει τα πλοία, τις Ακτοπλοϊκές – Πορθμειακές γραμμές και το ναυτικό επάγγελμα σε περιστασιακά και με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζουν το Ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο και παρέχουν στο εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσα από το θεσμικό πλαίσιο να κρατούν τα πλοία τους έως και 5 μήνες σε ακινησία ή να τα μεταφέρουν σε άλλες γραμμές που εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά και συντεχνιακά τους συμφέροντα.
Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς Ναυτεργάτες στην ανεργία και σε τεράστια απώλεια εσόδων προς το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία των Ναυτεργατών.
Τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό και δυσμενές πλαίσιο για την απασχόληση των Ναυτεργατών που μόνο με την συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να ανατραπεί σε μια κατεύθυνση που θα εξυπηρετούνται τόσο τα συμφέροντα των Ναυτεργατών όσο και αυτά του επιβατηγού κοινού και των χρηστών των Ακτοπλοϊκών και Πορθμειακών συγκοινωνιακών γραμμών.
Ειδικότερα για την Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη σοβαρότερο και αποκτά ευρύτερη κοινωνική διάσταση, αφού οδηγούνται σε ακινησία τα ελάχιστα πλοία κλειστού τύπου τα οποία μπορούν να ταξιδεύουν με ισχυρότερη δύναμη ανέμων (μποφόρ) κατά την χειμερινή περίοδο”.
Σημειώνουμε ότι οι Ναυτεργάτες της τοπικής Πορθμειακής γραμμής προχώρησαν σε επανειλημμένες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προβάλλοντας και διεκδικώντας την επίλυση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων τους.
Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ είχε καθοριστική συμβολή και στην ουσία ήταν το μόνο Ναυτεργατικό Σωματείο που έβαλε έμπρακτα πλάτη στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις της την επίλυση αυτών των προβλημάτων