Η φωτιά που άναψε λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου 15/7, στο Νέο Φρούριο έσβησε μεν γρήγορα, αναζωπύρωσε δε συζητήσεις για τις ευθύνες Δήμου και Αρχαιολογίας στο χώρο.
Η φωτιά στο Νέο Φρούριο σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου. Έγκαιρη και καταλυτική η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περιόρισε την φωτιά και την έθεσε υπό γρήγορο έλεγχο. Ο απολογισμός είναι περίπου μισό στρέμμα καμένης έκτασης.
Κι ενώ ο Διοικητής Ιονίων Νήσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, μόλις λίγες ώρες πριν είχε κάνει έκκληση για καθαρισμό των ξερών χόρτων στα οικόπεδα και τα χωράφια προκειμένου να αποφευχθούν πυρκαγιές και να μην έχει πρόσφορο τόπο εξάπλωσης τυχόν πυρκαγιά που θα σημειωθεί, η φωτιά (ευτυχώς μικρή σε έκταση) στο Νέο Φρούριο αποδεικνύει ότι οι ιδιώτες δεν είναι οι μόνοι αποδέκτες της έκκλησης Γεωργακόπουλου.
Τίνος είναι το Νέο Φρούριο;
Από το 1994, οπότε και διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής στην Κέρκυρα, η ευθύνη χρήσης του Νέου Φρουρίου πέρασε στα χέρια του Δήμου Κερκυραίων τότε, σημερινού Δήμου Κέρκυρας.
Ο Δήμος Κέρκυρας ανέλαβε τη φύλαξη, τον καθαρισμό, την ενοικίαση της καντίνας που βρίσκεται στο χώρο (σήμερα δεν λειτουργεί), την ευθύνη λειτουργίας του μνημείου για τους επισκέπτες κλπ.
Το Νέο Φρούριο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού (ένα μέρος του στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου στεγάζεται ο ΝΑΣΚΕ κι ακόμη ένα στο Υπ. Παιδείας όπου το 1ο Δημοτικό) και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων της 18ης Ιουνίου 2008 έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Κερκυραίων κατά χρήση. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην εν λόγω συνεδρίαση μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν, πλην του Δήμαρχου Σωτήρη Μικάλεφ ακόμη τρεις διατελέσαντες Δήμαρχοι οι κ.κ. Κούρκουλος, Σαρλής και Τρεπεκλής, και προφανώς λόγω ιδιότητας γνώστες του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Το γεγονός ότι το Νέο Φρούριο ανήκει κατά χρήση στο Δήμο Κέρκυρας τεκμηριώνεται επίσης από το γεγονός της «πολύκροτης» υπόθεσης του αιτήματος για παραχώρηση από το Δήμο Κέρκυρας των Αγγλικών Στρατώνων στο Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Αν ο Δήμος δεν είχε δικαίωμα –έστω και κατά χρήση- στο Φρούριο, δεν θα ήταν απαραίτητη η συναίνεσή του.
Η παραχώρηση πάντως της χρήσης δεν συνεπάγεται την πλήρη ανεξαρτησία του Δήμου Κέρκυρας στο μνημείο. Έτσι για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2012 ο Δήμος Κερκυραίων προκειμένου να τοποθετήσει εικαστική εγκατάσταση «Ήχος και Φως» στο Νέο Φρούριο είχε ζητήσει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του καθαρισμού των χόρτων και γενικά του χώρου ο Δήμος δεν θα μπορούσε αυτοβούλως να ενεργήσει, αλλά θα έπρεπε να αιτηθεί και να περιμένει να πάρει την άδεια της αρχαιολογίας.
Εν ολίγοις ο Δήμος Κέρκυρας είναι εκείνος που θα έπρεπε να φροντίσει για τον καθαρισμό του χώρου, άλλωστε τα κλειδιά του Φρουρίου βρίσκονται στα χέρια του Δήμου και η επισκεψιμότητα του χώρου καθορίζεται απ’ αυτόν, μετά από έγκρισή που έπρεπε να είχε καταθέσει στο Υπ. Πολιτισμού. Αλλά και το Υπ. Πολιτισμού ως κύριος του μνημείου, έχοντας εκτελέσει μάλιστα έργα καθαρισμού στο Νέο Φρούριο στο πρόσφατο παρελθόν έπρεπε να φροντίζει για την καλή κατάστασή του.
Με τούτα και μ’ εκείνα, ο ένας δεν είναι ιδιοκτήτης κι ο άλλος δεν είναι χρήστης, ευτυχώς που υπάρχει και μια αξιόπιστη Πυροσβεστική Υπηρεσία και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Φωτο @Δώρα Μαρτζούκου