Κείμενο της Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων του ΓΝ Κέρκυρας, στο οποίο, τονίζουν πως αν και θα έπρεπε η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού, αλλά και του Υπουργού Υγείας στο νησί, να φέρνει αισιοδοξία για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Το κείμενο
Θεωρητικά, η 2η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα με αφορμή τησυμμετοχή του σε αναπτυξιακό συνέδριο, και μάλιστα συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας, θα έπρεπε να αποτελεί από μόνη της ένα θετικό γεγονός.
Πρακτικά όμως, η μέχρι σήμερα εμπειρία δεν επιτρέπει στους πολίτες της Κέρκυρας των Παξών & των Διαπόντιων νησιών να διατηρούν αισιοδοξία πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει την αφορμή για την ουσιαστική αντιμετώπιση των πολλών, σοβαρών και βέβαια διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν την δημόσια υγεία στην Κέρκυρα .
Αντιθέτως, η εμπειρία από την προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και η ανακοίνωση πρόθεσης της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει περαιτέρω την διοικητική λειτουργία του ΕΣΥ στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά μέσω της ίδρυσης ΥΠΕ στην Περιφέρεια της Ηπείρου, αποδεικνύει πως «μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους»!!!
Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως αδιαφορούν πλήρως για την αναγκαιότητα ανάληψης ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών που θα εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες υγείας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το νοσηρό φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης των ασθενών και των οικογενειών τους σε νοσοκομεία άλλων νομών, ακόμη και για την αντιμετώπιση «απλών» περιστατικών. Ούτε βέβαια δείχνουν πως αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί για την Κερκυραϊκή κοινωνία μια σταθερή πηγή ταλαιπωρίας και οικονομικής αιμορραγίας . Αποδεικνύεται πως και αυτή η Κυβέρνηση προσεγγίζει τις δομές υγείας μόνον με λογιστικούς όρους, παραγνωρίζοντας προκλητικά τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, αλλά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυνατότητες που απορρέουν από την έντονη τουριστική δραστηριότητα.
Βέβαια, και η στάση αδιαφορίας τόσο Κοινοβουλευτικών Εκπρόσωπων μας,όσο και πολλών στην Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζεται από αγωνιστικότητα και αποφασιστική διεκδίκηση λύσεων. Συμβιβασμός, καθησυχαστικές και άνευ περιεχομένου δηλώσεις, πλήρης και παρασκηνιακή αποδοχή Κυβερνητικών και άλλων μεθοδεύσεων, έρχονται να εδραιώσουν την διαρκή και υφιστάμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός οφείλει να είναι πλήρως ενημερωμένος και ναπάρει σαφή θέση για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα. Τελικά, οφείλει να γνωστοποιήσει στον Κερκυραϊκό λαό τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούν.
Και αποτελεί χαρακτηριστικό περιστατικό τριτοκοσμικής χώρας το γεγονόςότι το προηγούμενο καλοκαίρι τουρίστας από τους Παξούς μεταφέρθηκεστο γκαράζ πλοίου της γραμμής, συνοδεία φίλου του, σε φορείο και χωρίς ασθενοφόρο, γιατί ζητήθηκε κόμιστρο που δεν αποδόθηκε, ενώ από την Ηγουμενίτσα μεταφέρθηκε με όχημα-ασθενοφόρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας!
Τούτο συμβαίνει όταν γνωρίζουμε πως στο προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν συγχωρείται ούτε η καθυστέρηση ούτε η λανθασμένη επιλογή. Σε καθημερινή βάση, οφείλουν και πρέπει να σώζουν ζωές με μόνο δύο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια, για όλο το νησί της Κέρκυρας, και με πληθυσμό που κατά τους θερινούς μήνες υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αρκεί να υπολόγιζε κάποιος τα κονδύλια που σπαταλούνται για την καθημερινή μεταφορά ασθενών και ασθενοφόρων σε Νοσοκομεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταφέροντας δεκάδες ασθενείς λόγω ελλείψεων μέσων και ειδικοτήτων του Ιατρικού κλάδου. Αυτά τα κονδύλια δεν θα ήταν πιο ωφέλιμο να επενδυθούν στα Κ.Υ. και το Νοσοκομείο της Κέρκυρας ;
Εξάλλου, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία είναι υποστελεχωμένα, τα κτήρια εγκαταλειμμένα, οι προϋπολογισμοί ελλιπέστατοι, το προσωπικό ελάχιστο, και οι ασθενείς καταλήγουν στην ουρά των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, ακόμη και για ένα τσίμπημα εντόμου!!
Από όλο το Ιατρικό προσωπικό έχει διαπιστωθεί πως ο Νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη με τον υπάρχοντα αριθμό γιατρών στο Νοσοκομείο μας.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και όλα τα Επιστημονικά Όργανα, οι Επιστημονικοί Τομείς, το Επιστημονικό Συμβούλιο που συνεδρίασαν για τοθέμα, όπως εξάλλου το ίδιο ομολόγησε και ο Γενικός Γραμματέας τουΥπουργείου κ. Γιαννόπουλος, παραδεχόμενος ότι «Δεν μπορεί να εφαρμοστείαν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών».
Άμεσα ορατή είναι η συνέπεια στο Νοσοκομείο μας, εκτός της μη κανονικής και ασφαλούς λειτουργίας Κλινικών και Τμημάτων, να μην μπορεί να συνταχθεί το πρόγραμμα των μηνιαίων εφημεριών, ενώ τορπιλίζονται οι εργασιακές σχέσεις του Ιατρικού Προσωπικού και η λειτουργία του ίδιου του ΕΣΥ, ενώ ελαστικοποιεί τα ωράρια των γιατρών.
Ταυτόχρονα, απογυμνώνει πλήρως τις Κλινικές και τα Τμήματα του Νοσοκομείου με προφανή τον αντίκτυπο στους ασθενείς – χρήστες του Νοσοκομείου.
Την ίδια ώρα, ορισμένοι «εμπνευσμένοι οραματιστές» μεθοδεύουν την κατάργηση της μίας Παθολογικής κλινικής, της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού,αλλά και μερικές οργανικές θέσεις, μιας και μας περισσεύουν…..
Αλήθεια μπορεί να υποστηρίξει το αρμόδιο Υπουργείο ότι όλα αυτά είναι προς όφελος των κατοίκων και επισκεπτών της Κέρκυρας, όταν περιλαμβάνει επιλογές σαφούς λειτουργικής υποβάθμισης του Νοσοκομείου. Επιλογές που θα καθορίσουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τα επόμενα πολλά χρόνια;
Επιλογές που αναμφίβολα έχουν νεοφιλελεύθερο πρόσημο, ενώ είναι σαφώς απαλλαγμένες από την κατά τα άλλα αναμενόμενη για αριστερή κυβέρνηση κοινωνική ευαισθησία και διοικητικό εξορθολογισμό του ΕΣΥ.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα μήπως ο επόμενος στόχος και αυτής της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών δομών υγείας!!
Επιπλέον, για μία ακόμη φορά καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΝοσοκομείουΚέρκυρας για ωμή παρέμβαση στα προγράμματα εφημεριών των γιατρών, η ευθύνη σύνταξης και έγκρισης των οποίων βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τα αρμόδια επιστημονικά όργανα όπως το Επιστημονικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας. Η διοίκηση ενός Νοσηλευτικού Ιδρύματος δεν επιτρέπεται να ασχολείται κατά το δοκούν με τον αποκλεισμό ιατρών από εφημερίες, σε αντίθεση με τις εισηγήσεις των θεσμικών επιστημονικών οργάνων, αλλά να βεβαιώνει την ορθή εφαρμογή των σχετικών υπηρεσιακών αποφάσεων.
Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, είναι το μοναδικό Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο,τόσο υποστελεχωμένο σε όλους τους κλάδους: · Νοσηλευτικό προσωπικό: κάλυψη μόλις 34 % · Ιατρικό προσωπικό: κάλυψη μόλις 44%..· Τεχνική Υπηρεσία: ούτε λόγος να γίνεται για νυχτερινή βάρδια. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νοσηλευτικού ιδρύματος.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των διοικητικών υπηρεσιών το σύνολοτων οργανικών θέσεων του μη ιατρικού προσωπικού είναι 670, εκ των οποίων μόνον 280 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις θέσεις πρέπει ναα φαιρεθούν αποσπασμένοι σε άλλους φορείς, αλλά και 16 άτομα που κάνουν χρήση μακροχρόνιων αδειών. Το σύνολο των οργανικών θέσεων του Ιατρικού προσωπικού είναι 133 εκ των οποίων μόνον 64 είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό.
Επίσης, οι Κλινικές λειτουργούν με μονοβάρδιες για να καταρτιστεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ενώ μία Νοσηλεύτρια προσπαθεί να εξυπηρετήσει 30-40 ασθενείς και φυσικά με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον κάθε εργαζόμενο όσο και για τους ασθενείς !!Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής όπου ενώ ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις Μαιών το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτεται με 4, και την προϊστάμενη, όπου την απογευματινή βάρδια την καλύπτει μόνο μία μαία, όπου καλείται να καλύψειτ ην κλινική, τα επείγοντα περιστατικά, την αίθουσα τοκετών, καθώς επίσης σε περίπτωση καισαρικής, το χειρουργείο και την κλινική.
Η μοναδική βοηθός θαλάμου πρέπει να καλύπτει όλες τις κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου, στις απογευματινές βάρδιες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Επίσης ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ έχουν προσληφθεί Επικουρικοί ορθοπεδικοί ιατροί και καλώς προσλήφθηκαν , η δύναμη του συνολικού αριθμού των ιατρών της κλινικής είναι 7 ενώ του Νοσηλευτικού προσωπικού είναι 5 Νοσηλεύτριες και σε συνδυασμό με την προϊσταμένη προσπαθούν νακαλύψουν το πρόγραμμα της κλινικής.
Και ενώ το Νοσοκομείο μας διαθέτει γιατρούς υψηλών επιστημονικών δυνατοτήτων με γνώση και ευσυνειδησία, αριθμητικά και πρακτικά είναι αδύνατον να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τις δευτεροβάθμιας υγείας.
Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός Παθολόγων ιατρών σε τέτοιο σημείο όπου καθίσταται αδύνατη ακόμη και η σύνταξη του μηνιαίουπρογράμματος των εφημεριών;;
Είναι δυνατόν Νευρολογική κλινική να λειτουργεί με δυο επικουρικούς Νευρολόγους;
Φυσικά ούτε λόγος δεν γίνεται για νέα πρόσληψη δερματολόγου μετά τηνσυνταξιοδότηση του τελευταίου που έγινε τουλάχιστον πριν 8 έτη,ενώ επίκειται νέα συνταξιοδότηση του Δ/ντη της Πνευμονολογικής κλινικής. Μέχρι σήμερα η αρμόδια διοίκηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια νέας πρόσληψη.
Να σημειωθεί δε ότι η Πνευμονολογική κλινική είναι η μοναδική που δίνειπλήρη ειδικότητα και αυτό είναι επιστημονική κατάκτηση του Νοσοκομείου μας!
Η συνεχόμενη υπέρ-εφημέρευση των ιατρών του Παθολογικού τομέα είναι αναμενόμενο να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στο προσωπικό, λόγω εξάντλησης, αλλά και να εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών.
Βέβαια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα χρωστούμενα εβδομαδιαία ρεπό και οι κανονικές άδειες όλου του προσωπικού ξεπερνούν τις 10.000 λόγω του λιγοστού προσωπικού.Επίσης σε περίπτωση αναρρωτικής ή κανονικής άδειας πολλές φορές προκειμένου να συνταχθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κλινικών ή τμημάτων μία Νοσηλεύτρια εξυπηρετεί δύο και πλέον ιατρεία ή κλινικές ή τμήματα.
Εδώ και 7 χρόνια το φαρμακείο του Νοσοκομείου λειτουργεί χωρίς τηναπαιτούμενη άδεια, δηλαδή λειτουργεί δηλαδή παράνομα, χωρίς να εφαρμόζει τον νόμο του ίδιου του υπουργείου από το 2012 .
Στο σκέλος του προϋπολογισμού του Νοσηλευτικού ιδρύματος η συνεχής υποχρηματοδότηση και ο ελλιπής προϋπολογισμός δημιουργούν τεράστια προβλήματα όπου συχνά και τακτικά παρουσιάζονται ελλείψεις σε χρηστικά υλικά – αντιδραστήρια – φάρμακα, στις απαιτούμενες συντηρήσεις όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού ακόμη και στα κονδύλια της τροφοδοσίας των ασθενών που γίνονται περιορισμοί προκειμένου τα φτάσουν τα χρήματα.
Ακόμη και οι τακτικές εξετάσεις αίματος όπως μικροβιολογικές-αιματολογικές-βιοχημικές κ.ά. δεν γίνονται τα τελευταία 4 έτη στα τακτικά ιατρεία λόγω υποχρηματοδότησης και οι χρήστες-πολίτες της Κέρκυρας αναγκάζονται να απευθύνονται για ακόμη μία φορά στους ιδιώτες.
Δυστυχώς, και η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι υπερήφανη για την απαξίωση του ΕΣΥ στην Κέρκυρα, και τούτο την βαραίνει τόσο πολιτικά όσο και ουσιαστικά, καθώς αναπόφευκτα καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα κακώς κείμενα που βιώνει η Κερκυραϊκή κοινωνία σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.
Ακριβώς, επειδή παραμένουν άλυτα τα προβλήματα, οι θέσεις και διεκδικήσεις μας έχουν αποκτήσει διαχρονική αξία:
1. Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων
2. Επαναλειτουργία ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα
3. Καμία κατάργηση κλινικής ή τμημάτων καθώς επίσης και οργανικώνθέσεων του οργανισμού του Νοσοκομείου. Αντιθέτως σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και τις ανάγκες των κατοίκων της Κέρκυρας των Παξών και των Διαποντίων Νησιών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει και αύξηση τμημάτων και δομών.
4. Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου μας
5. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι προσλήψεις ελαστικών σχέσεων εργασίας.
6. Μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων όλου τουπροσωπικού.
Διαχρονικά αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας μεστόχο την ασφάλεια, την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών και τωνοικογενειών τους, για να μπορεί κάθε Κερκυραίος πολίτης να απολαμβάνειστον τόπο του τα όσα παγκοσμίως προσφέρει η σύγχρονη ιατρικής.
Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τη δημόσια δωρεάν υγεία, στην πράξη!!
Οιεκπρόσωποι του κυβερνόντος κόμματος οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέσηκαι να δείξουν έμπρακτα ότι λειτουργούν με γνώμονα το καλό τηςΚέρκυρας και όχι το κομματικό και προσωπικό συμφέρον.
Φυσικά η Κέρκυρα και οι πολίτες της δεν αξίζουν τέτοια μοίρα !!!!