Παρά το γεγονός ότι ακόμα η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ήδη έχουν καταγραφεί επτά σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα αφορούν σε τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες. Τα πέντε περιστατικά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα δύο στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα δύο από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών το ένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το άλλο στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ κανείς εκ των προαναφερόμενων ασθενών δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, ενώ οι τέσσερις ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί και ένας θάνατος από γρίπη. Πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και προσεβλήθη από τον υποτύπο Α(Η3Ν2) του ιού της γρίπης.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υλοποιεί ενημερωτική καμπάνια για αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με σύνθημα «Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη. Προστατεύσου και προστάτευσε τους γύρω σου».
Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ετών για την εποχική γρίπη, η δραστηριότητά της αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Την περσινή περίοδο (2016-2017) επικράτησε ο υπότυπος γρίπης Α (Η3Ν2), με ένα μικρότερο κύμα γρίπης Β προς το τέλος της περιόδου. Παρατηρήθηκαν αρκετά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (276 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και 108 θάνατοι), όμως παράλληλα καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στη γενική θνησιμότητα (θνησιμότητα από όλες τις αιτίες), σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών.