Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής διαμαρτύρονται για τις εγκαταστάσεις της Πετρογκάζ σε κατοικημένη περιοχή, κοντά σε τουριστικά καταλύματα και ενόσω υπήρχαν, και είχαν καταγγελθεί παρατυπίες.
Η διαμαρτυρία του 2011
Μεγαλύτερης έντασης ήταν η από κοινού διαμαρτυρία των δύο συλλόγων της περιοχής (Κοντοκαλίου και Γουβιών) τον Ιούλιο του 2011, οπότε με επιστολές τους είχαν καταγγείλει ότι «Αυτή η παράνομη δραστηριότητα δίπλα από τα σπίτια μας με την ανοχή και τις παρανομίες της Δημόσιας Διοίκησης, εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο για την ασφάλειά μας, την ασφάλεια των παιδιών μας και των μαθητών της γειτονικής σχολής, την ασφάλεια των ασθενών, των ιατρών και των επισκεπτών του νέου μας Νοσοκομείου, την ασφάλεια των τουριστών που μένουν στα γειτονικά ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, αφού το υγραέριο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ». Η καταγγελία είχε αποδέκτες τους τότε Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου και Δήμαρχο Γ. Τρεπεκλή με κοινοποίηση στους βουλευτές του νομού.
Οι κάτοικοι των δύο περιοχών έκαναν λόγο για μεγάλο σκάνδαλο προς όφελος της εταιρείας και απειλούσαν με κινητοποιήσεις αν δεν απομακρύνονταν οι δεξαμενές-βόμβες από τις κατοικημένες περιοχές.
Επεσήμαναν δε ότι «αν και η νομοθεσία προβλέπει την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από κατοικημένες περιοχές, το εργοστάσιο αερίου της «Πετρογκάζ» βρίσκεται όχι μόνο δίπλα στα σπίτια και ξενοδοχεία, αλλά και σε απόσταση 200 μέτρων από το νέο Νοσοκομείο Κέρκυρας και 150 μέτρων την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, η οποία στεγάζει εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές. Τα δε πλησιέστερα σπίτια, βρίσκονται σε απόσταση 20-30 μέτρων από το εργοστάσιο».
Η σφράγιση από την Περιφέρεια
Την προσωρινή διακοπή λειτουργίας και σφράγιση της δεξαμενής αποθήκευσης υγραερίου της εταιρείας ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, στα Γουβιά αποφάσισε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μετά τη διαρροή υγραερίου που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Η απόφαση φέρει την υπογραφή της Αντιπεριφερειάρχη Νικολέττας Πανδή και δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Στην ίδια απόφαση η διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας ορίζει ως ημερομηνία σφράγισης την 20η Ιανουαρίου και δίνει προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, στην εταιρεία, να εκκενώσει και τις δύο δεξαμενές από το υγραέριο για το χρονικό διάστημα που δεν θα λειτουργεί η εγκατάσταση.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας Σάκη Τσούκα, στην ΕΡΤ Κέρκυρας, το ίδιο βράδυ που έγινε η διαρροή εκλήθη από την Πυροσβεστική ο τεχνικός εγκαταστάσεων της εταιρείας, ο οποίος – αν και απολυμένος όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι -, διαπίστωσε ότι υπήρξε βλάβη λόγω καιρικών συνθηκών και έκλεισε τη διαρροή.
Την επόμενη το πρωί έκανε αυτοψία επιτροπή από τη διεύθυνση βιομηχανίας της Περιφέρειας, επιβεβαίωσε το πρόβλημα και εξέδωσε την διαταγή προσωρινής διακοπής λειτουργίας και σφράγισης της εγκατάστασης.
Οι κάτοικοι ζητούν οριστική διακοπή
Με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Γουβιών τονίζουν ότι: «Αυτή την Κυριακή 15/01/2017 στις 11:00 καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και την κοινωνία της Κέρκυρας έξω από τις εγκαταστάσεις της Πετρογκάζ στα Γουβιά.
Εκφράζουμε προς πάσα κατεύθυνση με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή μας στη συνέχιση της δραστηριότητας των εγκαταστάσεων υγραερίων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Γουβιών – Κοντοκαλίου. Ζητούμε ξεκάθαρα την οριστική διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου από την περιοχή.
Η εγκατάσταση της ΠΕΤΡΟΚΑΖ έχει χωροθετηθεί στην περιοχή μας από το 1972 επί Χούντας σε περιοχή που και τότε υπήρχε οικισμός που υφίστατο από το 1923. Η εγκατάσταση λειτουργεί μέχρι και σήμερα με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χωροθετημένες περιοχές με χρήση ΒΙΟΠΑ ,ΒΙΠΕ στην Κέρκυρα. Ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχαν ή υπάρξουν, η ΠΕΤΡΟΚΑΖ θα ήταν υποχρεωμένη να εγκατασταθεί μέσα σε ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ . Σήμερα, μια εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους βρίσκεται σε περιοχή με ασυμβίβαστη χρήση τόσο λόγο ειδικού διατάγματος (ΑΛΥΚΕΣ ΓΟΥΒΙΑ) 1979 αλλά και επαφής με τον οικισμό ΓΟΥΒΙΑ 1985 .
Ο ισχυρισμός ότι η εγκατάσταση είναι ασφαλής αποδείχτηκε ανεδαφικός μετά την διαρροή της εγκατάστασης την περασμένη Δευτέρα 09/01/2017 και σε μια χρονική στιγμή όπου η δεξαμενή η μια ήταν σφραγισμένη και η άλλη σχεδόν άδεια . Η πιθανότητα ατυχήματος από ανθρώπινο λάθος ή άλλη αιτία πάντα υπάρχει όπως επίσης και οι αυξητικές τάσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων σε τουριστικές περιοχές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία . Για αυτούς τους λόγους άλλωστε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούν σε συγκεκριμένους χώρους και σίγουρα σε μακρινές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές.
Αναρωτιόμαστε πως μπορεί να λειτουργεί μια εγκατάσταση με μη σύννομη δεξαμενή, όταν ένα κατάστημα που έχει τμήμα του αυθαίρετο σφραγίζεται στο σύνολο του.
Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει καθαιρεθεί η μια δεξαμενή η οποία σφραγίστηκε τον Ιούλιο του 2013 αφού έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετη;
Δεν μπορεί η κοινωνία της Κέρκυρας πλέον να φιλοξενεί μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά ενός οικισμού και μιας τουριστικής περιοχής στο κέντρο του νησιού.
Ζητούμε ξεκάθαρα τη μόνιμη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στην περιοχή των Γουβιών.
Το χρονικό των συνεχών αδειοδοτήσεων
-Το 1993 με την υπ’ αριθμ. ΤΒ/642/Φ.14.1190/169/14-07-1993 απόφαση του Νομάρχη Κέρκυρας χορηγήθηκε άδεια εγκατάστασης για την επιπλέον δεξαμενή υγραερίου-επέκταση της δραστηριότητας και στη συνέχεια με διαδοχικές αποφάσεις του Νομάρχη Κερκύρας ανανεώνονταν η άδεια λειτουργίας αυτής με τελευταία ανανέωση έως 11-4-2009.
-Το 2012 με την υπ’ αριθ. πρωτ.: 12142/4383 π.ε./13-01-2012 απόφαση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων χορηγήθηκε νέα άδεια λειτουργίας με αόριστη χρονική διάρκεια, στην εταιρεία “ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Υγραερίων Βιομηχανικών Προϊόντων & Γενικών Επιχειρήσεων”, για τη δραστηριότητα Αποθήκευσης, Εμφιάλωσης, Διακίνησης και Διανομής Υγραερίου, στη περιοχή “Γουβιά” του Δήμου Κέρκυρας, σύμφωνα με το εδάφιο 2 του άρθρου 38 του Ν. 3325/05 και το εδάφιο 2 του άρθρου 39 του Ν.3982/2011. εμφιάλωσης στην περιοχή “Γουβιά” του Δήμου Κέρκυρας, με όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις και για χρονικό διάστημα 8 ετών.
– Το Δεκέμβριο του 2012 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε σε ισχύ βεβαίωση της Πολεοδομίας Δήμου Κέρκυρας για τη συνέχιση της δραστηριότητας σύμφωνε με τις χρήσεις γης της περιοχής και στις 14/3/2013 το Τμήμα Χωροταξίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Κέρκυρας εκδίδει έγγραφο (15940/14-03-2013) σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται κατ’ οικονομία η συνέχιση της δραστηριότητας της μίας δεξαμενής η οποία θεωρείται νομίμως υφιστάμενη, για δύο (2) έτη.
-Στις 18/4/2013 με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων τροποποιήθηκε η υπ’ αριθ. πρωτ.: 12142/4383/13-01-2012 απόφαση χορήγησης νέας άδειας λειτουργίας, στην εταιρεία “ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Υγραερίων Βιομηχανικών Προϊόντων & Γενικών Επιχειρήσεων”, για τη δραστηριότητα Αποθήκευσης, Εμφιάλωσης, Διακίνησης και Διανομής Υγραερίου, στη περιοχή “Γουβιά” του Δήμου Κέρκυρας», συμπεριλαμβάνοντας και το έγγραφο που προσκομίστηκε από το Δήμο Κέρκυρας.