Η ένταση μεταξύ -κυρίως- των καταστηματαρχών της παλαιάς πόλης (αλλά και των εκπροσώπων συλλόγων κατοίκων της περιοχής) με τη δημοτική αρχή, ήταν έκδηλη και η έκρηξη απεφεύχθη μετά την απόσυρση της ρύθμισης από τον Κ. Νικολούζο.
Ο λόγος για τον κανονισμό λειτουργίας της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, για τον οποίο και οι δύο πλευρές (επαγγελματίες και κάτοικοι) υποστηρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαβούλευση και πως όλες σχεδόν οι προτάσεις, παρατηρήσεις και ενστάσεις τους έχουν αγνοηθεί από τη δημοτική αρχή…
Λίγο πριν την… έκρηξη, ο Δήμαρχος Κέρκυρας λειτούργησε “πυροσβεστικά” ζητώντας από την πρόεδρο του σώματος την απόσυρση της συζήτησης και την έναρξη νέου κύκλου συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να μπει πλέον σε νέες βάσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα που, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, προκαλεί στην καθημερινότητα αλλά και την επαγγελματική δραστηριοποίηση.
“Όλες μας οι προτάσεις πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων”
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Μουζακίτης τόνισε ότι από το 2015 έχουν στείλει προτάσεις και παρατηρήσεις, αλλά ουσιαστική διαβούλευση δεν έγινε: “Η προηγούμενη συνάντηση στο παλαιό δημαρχείο ήταν συνάντηση ενημέρωσης. Δεν έγινε πραγματική διαβούλευση και καμία από τις προτάσεις που σας καταθέσαμε δεν συμπεριελήφθη στο σχέδιο που σήμερα μας παρουσιάζετε”. Αντίστοιχη καταγγελία έκαναν και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων επαγγελματιών και κατοίκων…
Στάθμευση, τροφοδοσία, έξοδα εναρμόνισης
Ο εκπρόσωπος Συλλόγου Κατοίκων Κοφινέτας Αλέκος Μυρίλλας, κατήγγειλε ότι το σχέδιο που παρουσιάζεται φανερώνει πως, αν υιοθετηθεί, το Δημοτικό “νίπτει τας χείρας του” για τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μόνιμοι κάτοικοι, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα καυτά ζητήματα της στάθμευσης, της τροφοδοσίας των κατοικιών τους και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Όσον αφορά στην υποχρέωση να εναρμονιστούν τα κτίσματα στην παλιά πόλη με τον κανονισμό, οι παρεμβάσεις σε στέγες, στέγαστρα, κλιματιστικά, ακόμα και όσα είχαν τοποθετηθεί παλαιότερα καθ΄ υπόδειξη των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους με πολλούς από αυτούς να μην διαθέτουν τα χρήματα αυτά και με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση για να το πράξουν…
“Κινδυνεύουμε να ερημώσουμε”
Εκπρόσωποι των επαγγελματιών υποστήριξαν ότι αν ισχύσει όπως παρουσιάστηκε ο κανονισμός, κινδυνεύει η πόλη της Κέρκυρας να μετατραπεί σε έρημο τόπο, ακολουθώντας το παράδειγμα ιστορικών κέντρων όπως αυτό του Μπρίντεζι, όπου λόγω των πολιτικών που ασκήθηκαν παλαιότερες δεκαετίες εγκαταλείφθηκε από κατοίκους και καταστήματα και τώρα, γίνονται μεγάλες προσπάθειες να αναγεννηθεί, οι οποίες έχουν μεγάλη δυσκολία.
Ποιο το deadline της νέας διαβούλευσης;
Απομένει, πλέον, η έναρξη νέου κύκλου διαλόγου με τις σχέσεις ωστόσο του αρμόδιου αντιδήμαρχου Α. Μπαλή και των εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων φορέων να μην βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο.
Ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησης της νέας διαβούλευσης αλλά και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της, δεν έχουν διευκρινιστεί…