O πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής και δ/ντης Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος μετά από πρόσκληση του δ/ντή Ινστιτούτου Ιατρικής Φυσικής Καθηγητή Yves Lemoigne δέχθηκε να συνδιοργανώσει το 5ο Workshop on Medical Physics and Biomedical Engineering, στην Κέρκυρα.
Το Workshop θα λάβει χώρα από τις 6 έως και τις 10 Νοεμβρίου 2017 στις αίθουσες του Ιονίου Πανεπιστημίου και παράλληλα αποτελείτο 6ο Satellite Event του Παγκοσμίου Συνεδρίου GeNeDis που θα διεξαχθεί 25 – 28 Οκτωβρίου 2018 στο Τορόντο του Καναδά.
Θέματα του Workshop θα αποτελέσουν η Υβριδική Απεικόνιση και Εξατομικευμένη Ιατρική (Hybrid Imaging and Personalized Medicine), η Ακτινοπροστασία στην Ιατρική Φυσική (Radiation Protection in Medical Physics) και τέλος η Καινοτομία στις Τεχνικές Ιατρικής Φυσικής (Innovation in Medical Physics Techniques).
Οι ομιλητές που θα παρευρεθούν είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερες θα είναι οι ομιλίες των εκπροσώπων του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας όπου θα παρουσιαστεί η μέχρι τώρα ερευνητική συνεισφορά του εργαστηρίου. Επιπλέον χρόνος θα δοθεί σε όσους φοιτητές θα παρευρεθούν στην εκδήλωση με σκοπό οι φοιτητές να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους ανταλλάζοντας έτσι ιδέες και ενδιαφέροντα σε μια προσπάθεια παρότρυνσης των νέων προς την επιστήμη.
Ανάμεσα στους ομιλητές θα βρίσκονται ο συνδιοαργανωτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Φυσικής Καθηγητής Yves Lemoigne, ο Καθηγητής Thomas Beyer και ο Ερευνητής Ivo Rausch.
O Yves Lemoigne είναι Γάλλος Καθηγητής φυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Φυσικής το οποίο ιδρύθηκε το 2013. Είναι συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ιατρικής Φυσικής το οποίο ιδρύθηκε το 1997 και υπήρξε ερευνητής στο CERN από το 1972. Διατέλεσε επίσης και πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας «Φυσική χωρίς Σύνορα (Physique Sans Frontières)» από το 1995 μέχρι το 2013.
Ο Thomas Beyer κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στη Φυσική και είναι συν-δημιουργός του πρώτου συνδυασμένου συστήματος PET / CT παγκοσμίως. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πολυτροπική απεικόνιση στην κλινική πρακτική και τη χρήση πολλαπλών παραμετρικών εικόνων για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της θεραπείας. Έχει υπόβαθρο στην έρευνα και τη διαχείριση έργων στην ακαδημαϊκή βιομηχανία και στον τομέα της απεικόνισης.
Ο Ivo Rausch σπούδασε Τεχνική Φυσική στην TU της Βιέννης με επίκεντρο την ακτινοπροστασία και την πυρηνική φυσική και αποφοίτησε το 2011. Το θέμα της διπλωματικής του εργασίας αφορούσε την επίδραση των παραμέτρων ανασυγκρότησης στην ποσοτικοποίηση του ΡΕΤ. Εργάστηκε στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης ως επιστημονικός υπάλληλος στα τέλη του 2013. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος εντόπισε και διεξήγαγε μια αυστριακή έρευνα σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο και τα πρωτόκολλα απεικόνισης της απεικόνισης PET / CT. Στη συνέχεια, ο Ivo προσχώρησε στην CMPBME τον Απρίλιο του 2014 ως φοιτητής διδακτορικού επιπέδου.
Το πρόγραμμα του Workshop είναι ήδη ανηρτημένο στo site: www.ifmp.com