Προφανώς τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση στις πρώτες δεκάδες μεταξύ 27.000 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως, ωστόσο, τα μεγάλα ελληνικά ΑΕΙ μόνο χαμηλά δεν βρίσκονται στην κατάταξη της πλέον έγκυρης μέτρησης που διεξάγει το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών και θεωρείται ως η σημαντικότερη στο χώρο.
Η λίστα αξιολόγησης των ΑΕΙ που συντάσσεται δυο φορές τον χρόνο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 279η θέση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 291 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 388. Την πρώτη πεντάδα, επί συνόλου 76 ελληνικών ιδρυμάτων, κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 541 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 600.
Που βασίζεται η κατάταξη
Η κατάταξη κάθε πανεπιστημίου βασίζεται σε 4 επιμέρους δείκτες:
• την παρουσία (5%, ο συνολικός όγκος περιεχομένου που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος)
• την απήχηση – ορατότητα (50%, η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος
• το Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (10%, αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού)
• την αριστεία (35%, ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο).
Όσον αφορά στη δεκάδα με τα κορυφαία πανεπιστήμια της κατάταξης, οι ΗΠΑ κυριαρχούν και η Μ. Βρετανία έχει δύο από τα δέκα:
1. Harvard University
2. Stanford University
3. MIT
4. University of California Berkeley
5. University of Michigan
6. University of Washington
7. University of Oxford
8. Cornell University
9. Columbia University New York
10. University of Cambridge
Πάνω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το Ι.Π.!
Για τα δεδομένα του μεγέθους του και με τη σύγκριση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο υπ΄ όψιν, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν διατηρεί αρνητική θέση στην παγκόσμια κατάταξη αλλά μάλλον πολύ θετική, αφού βρίσκεται στη θέση 1.916 παγκοσμίως και 599 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι επι μέρους δείκτες βαθμολόγησής του, επίσης, είναι πολύ καλοί όσον αφορά την αρτιότητά του (2961) αλλά και την εν γένει παρουσία του στα πανεπιστημιακά δρώμενα (4202).
Ξεπερνά σε βαθμολογία και κατάταξη αρκετά ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων ακόμα και του Παντείου (!), ενώ βρίσκεται πάνω από Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με ισχυρότατη παρουσία σε δεκάδες εκπαιδευτικούς τομείς, όπως αυτό της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας.
Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.
Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 27.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου στον παγκόσμιο ιστό, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.