Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ταορμίνα της Σικελίας σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων επτά από τα ισχυρότερα βιομηχανικά κράτη του πλανήτη. Ενός πλανήτη που αργοπεθαίνει από την «ανάπτυξη» που του επιβάλουν όλοι αυτοί οι κύριοι, προσπαθώντας επιμόνως να μας πείσουν ότι αγωνίζονται τον…σώσουν! Τελείωσε άλλη μία σύνοδος λοιπόν χωρίς αποτέλεσμα λόγω διαφωνίας του αμερικανού προέδρου Τραμπ ο οποίος δήλωσε ότι θα επανέλθει για το «ζήτημα» εν ευθέτω χρόνο… Η στάση του αμερικανού προέδρου δεν θα πρέπει να ξενίζει κανένα αφού είναι γνωστό ότι στο πολύ συζητημένο πρωτόκολλο του Κιότο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έβαλαν ποτέ την υπογραφή τους… Ακόμα ο Καναδάς αποχώρησε πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου δεσμεύσεων και η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία δεν συμμετέχουν στη δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων. Έτσι αυτό το «Πρωτόκολλο» αφορά πλέον μόνον το 14% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι, περισσότερες από 70 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες έχουν διατυπώσει μη δεσμευτικές υποσχέσεις για τη μείωση ή τον περιορισμό των εκπομπών τους. Παράλληλα ο χρηματιστηριακός τζόγος αερίων ρύπων (EUA) άναψε το ενδιαφέρον των «κορακιών», όμως τελικά οι πολιτικές λιτότητας και η ύφεση που δημιούργησαν αυτές, έφεραν «κατάρρευση» των τιμών ρύπων. Οπότε οι «οικονομικοί εγκέφαλοι» επανεξετάζουν την αναδιάρθρωση όλου του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορίας ρύπων με γενναία μέτρα και πολιτικές… Εμπόριο ρύπων! Όλα στο βωμό του κέρδους, γιατί όχι λοιπόν και οι ρύποι; Φοβερό το ενδιαφέρον για τον πλανήτη!!!
Τα πάντα στο κέρδος και ο πλανήτης εμπόρευμα…Ο κάτοικός του το άλλοθι για τους χρηματιστηριακούς ρύπους των ρυπαρών τραπεζιτών και των πολιτικών υπαλλήλων τους που μαζεύονται σε τακτές συνόδους για να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν . Τα εκατομμύρια θύματα των πλανητικών δολοφόνων πεθαίνουν διψασμένα , πεινασμένα, από την ερημοποίηση που μετατρέπει σε κόλαση κάθε χρόνο περίπου 12 εκατ. εκτάρια εύφορης γης… Είκοσι τέσσερα δισεκατομμύρια τόνοι γόνιμου καλλιεργήσιμου εδάφους χάνονται από διάβρωση , λόγω των εντατικών καλλιεργειών, της εξαφάνισης δασών και οικοτόπων και κυρίως της αλλαγής του κλίματος… Αυτά τα χαμένα εδάφη θα αποτελούσαν τη βάση για το 90% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.
Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, η έλλειψη πόσιμου νερού θα αναγκάσει 700 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Το 70% της χρήσης του νερού χρησιμοποιείται για την άρδευση και πιστεύεται ότι η ζήτηση για το νερό θα αυξηθεί κατά 55% ως το 2050 και παρ’ όλο που ο πλανήτης μας είναι πλούσιος σε νερό , μόνο το 1% του νερού αυτού είναι κατάλληλο για χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο…Και επειδή ο λόγος για το πόσιμο νερό, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα, πως με τα τόσα παγκόσμια επιστημονικά επιτεύγματα , δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό να υπάρξει άφθονο και σχετικά φτηνό νερό με μια εξελιγμένη διαδικασία αφαλάτωσης; Ή μήπως δεν συμφέρει στους «πολιτισμένους» η απελευθέρωση τεράστιων πληθυσμών, που είναι εκτός άλλων, σκλάβοι στη δίψα και στη πείνα;
Αρκτική, χειμώνας 2015: Επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας διαπλέουν τα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού. Εκατόν έντεκα ημέρες επάνω στο ερευνητικό σκάφος Λανς, τέσσερις χιλιάδες ναυτικά μίλια, με έναν στόχο: Να διαπιστώσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το κάλυμμα πάγου στην Αρκτική. Ο πάγος είναι τόσο λεπτός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα δυνατό παγοθραυστικό θα μπορούσε να διαπλεύσει τον Βόρειο Πόλο ακόμη και τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα! Η φωτογραφία με τη σκελετωμένη πολική αρκούδα στην Αρκτική, που είχε πρόσφατα κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι ίσως η πιο «ηχηρή» επιβεβαίωση πως, οι πάγοι που λιώνουν δεν αλλάζουν μόνο το τοπικό οικοσύστημα… Ποιος τους ακούει όμως, ήδη τα αφεντικά του πλανήτη, κόβουν την Αρκτική σε οικόπεδα «τροχίζουν» γεωτρύπανα και χαράζουν πορείες γρήγορες σε «ξεπαγωμένους» εμπορικούς δρόμους… Το λιώσιμο των πάγων θα ανεβάσει λένε τη στάθμη της θάλασσας και θα εξαφανίσει παραθαλάσσιες πόλεις και νησιά, λίγη η ζημιά μπρος στο ανέβασμα των τιμών στο χρηματιστήριο της ξεφτίλας τους…