Έξοδο από την ευρωζώνη και υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, με παράλληλη υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών (εφαρμογή κοινωνικών ρυθμίσεων, ανάκτηση ζωτικών στοιχείων των ελληνικών υποδομών, οργανωμένο σχέδιο σε τράπεζες και δημόσιο λογιστικό με κλείδωμα της ισοτιμίας σε συγκεκριμένο επίπεδο και με διεθνείς συμφωνίες κ.α.) προέκρινε ως μοναδική λύση για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της χώρας με τα μνημόνια που διαλύουν την οικονομία μας, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής μιλώντας από την Κέρκυρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή του κόμματος.
Τον κ. Χουντή προλόγισε ο πρώην βουλευτής και νυν επικεφαλής της ΛΑΕ στο νησί, Στέφανος Σαμοΐλης, ενώ μετά την ομιλία Χουντή επακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος με πολίτες που παρευρέθηκαν στην πολιτική εκδήλωση.
“Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση”
Ο κ. Χουντής υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν χωράει και δεν ωφελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη μορφή που αυτή σήμερα έχει αποκτήσει, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο. “Θα πρέπει να ανακτήσουμε τη νομισματική και δημοσιονομική μας κυριαρχία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με κοινωνική δικαιοσύνη, με αποκέντρωση και δημοκρατία και για το καλό του λαού”, τόνισε συμπληρώνοντας ότι μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη δεν υπάρχει προοπτική για την Ελλάδα να φύγει από τα μνημόνια και από την κρίση.
«Δεν υπάρχει ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ο εθνικός στόχος να κλείσει η αξιολόγηση, είναι καταστροφή, σα να θέλεις να αυτοκτονήσεις. Εμείς λέμε τέρμα αυτή η συζήτηση, τέρμα αυτή η διαπραγμάτευση. Με διαπραγματεύσεις, με αξιολογήσεις που αργούν ή δεν αργούν, με πρόσθετα μέτρα και success stories δε βγαίνει άκρη, η εμπειρία το καταγράφει. Όσο καθυστερεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα γίνει».
“Δεν ευθύνονται οι λαοί του νότου”
Ο κ. Χουντής έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη οικονομική, πολιτική και ιδεολογική επίθεση που εξαπέλυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρόικα στις χώρες των Μνημονίων, ώστε, όχι μόνο να επιβληθούν αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και να επιρρίψουν τις ευθύνες της κρίσης στους λαούς. Θέλουν, με άλλα λόγια, να πείσουν, με στερεότυπα, τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ότι ευθύνονται αυτοί για την κατάσταση που βρίσκονται.
“Οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που τους επιβλήθηκαν Μνημόνια, δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Δεν ευθύνονται για την κυριαρχία ενός τραπεζικού συστήματος ‘καζίνο’. Δεν ευθύνονται για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους για να πληρώνονται εξοπλιστικά προγράμματα και εργολάβοι και να φοροδιαφεύγουν εφοπλιστές και επιχειρήσεις.
Οι πραγματικοί υπαίτιοι της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής των χωρών του Νότου είναι οι πολιτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οι πολιτικές των Μνημονίων και τις λιτότητας”.
Για τη CETA
Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην καταστροφική για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, όπως χαρακτηριστικά είπε, συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA) και την προστασία της φέτας λέγοντας ότι η εν λόγω συμφωνία θα επιφέρει πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές και θα στερήσει από τον κλάδο σημαντικά έσοδα.
«Σ’ αυτή τη Συμφωνία, ενώ προστατεύονται προϊόντα των βορείων χωρών, δεν προστατεύεται η φέτα, στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία της οποίας απασχολούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι.Η μη προστασία της φέτας ήταν το αντίδοτο στην απαίτηση του Καναδά να εξάγει στην ΕΕ μεγάλες ποσότητες βοοειδών. Από την άλλη, οι βόρειες χώρες της ΕΕ πιέζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μπουν στις δημόσιες προμήθειες του Καναδά. Σε αυτή την «τράμπα» το θύμα ήταν τα αγροτικά προϊόντα του Νότου”.