Στη δημιουργία ενός μετώπου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με διεκδίκηση αλλαγών στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε. και την κυριαρχία των τεχνοκρατών, έναντι των αναγκών των πολιτων, εντάσσεται η συνάντηση της Κέρκυρας.
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις στην μακροσκελή συνέντευξη Τύπου των δύο Πρωθυπουργών Ελλάδας Ιταλίας, Αλέξη Τσίπρα και Πάολο Τζεντιλόνι, μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Ιταλίας που πραγματοποιείται μέχρι και αυτή την ώρα στην Κέρκυρα.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες με κύριο θέμα τη νέα Αρχιτεκτονική για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Σεπτεμβρίου αλλά και της συνάντησης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στη Λευκωσία στις αρχές Οκτωβρίου.
Ευρωζώνη με κοινωνικό πρόσημο
“Πιστεύουμε στην ανάγκη μιας ευρωζώνης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της μέσω νέων υπερεθνικών θεσμών, που θα ενισχύουν αντί να ακυρώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης αλλά και την έννοια της δημοκρατικής λογοδοσίας”.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης όπου οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες και ενός υπουργού οικονομικών που θα λογοδοτεί σε αυτό το ευρωκοινοβούλιο. Πρότεινε για μία ακόμα φορά να θεσμοθετηθεί θέση υπουργού κοινωνικής συνοχής, διότι το βασικό ερώτημα είναι πως η οικονομία θα μετατρέπεται σε πολιτική για την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.
“Αυτά μπορούν να έχουν μία προοπτική αν ο ρόλος δεν είναι ρόλος πειθάρχησης αλλά αναδιανομής και εξισορροπήσεις, αν υπάρχει ένας ισχυρός προϋπολογισμός με σταθεροποιητικό και αναδιανεμητικό ρόλο για την Ευρωζώνη”.
Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
Τσίπρας και Τζεντιλιόνι συζήτησαν επίσης για τη σημασία της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, να έχει η Ευρώπη το δικό της νομισματικό Ταμείο.
Επίσης, συζήτησαν για την ανάγκη να υπάρξει Ένας δεσμευτικός πυλώνας ευρωπαϊκών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ανάγκης σύγκλισης και δημιουργίας μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι επικροτεί την ιταλική ιδέα να μοιραστούν οι έδρες της ευρωβουλής που θα προκύψουν από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας στη βάση μίας υπερεθνικής λίστας για να ενισχυθεί η ιδέα δημιουργίας ευρωπαϊκών κομμάτων: “Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αντιπαράθεση ανάμεσα σε λαούς και σε έθνη, αλλά να είναι πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ιδέες”.
Όχι σε υπουργό – παιδονόμο!
Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης θα έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούριο: “Αν έχει όμως ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη. Το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες ή και η ευελιξία στους κανόνες που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους¨.
Μεταναστευτικό
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το μάρμαρο μιας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική ούτε ιταλική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι λαοί μας έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δίδαξαν οι λαοί μας ότι αυτές οι αξίες παραμένουν σημαντικές στο πολιτισμικό μας κύτταρο. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης”.
Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία, είπε από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες
Η συνάντηση
Η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας Ιταλίας, προστίθεται σε αντίστοιχες συναντήσεις της γειτονικής χώρας που εγκαινίασε φέτος με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ ενδεικτικό της σημασίας που δείχνουν οι Ιταλοί αποτελεί το γεγονός ότι δεκάδες δημοσιογράφοι από τα media της χώρας βρίσκονται στην Κέρκυρα για να καλύψουν τη συνάντηση.