Σύσκεψη παραγωγικών φορέων συντόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2017, προκειμένου να ακούσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, που επισκέφθηκε την Κέρκυρα, τα προβλήματα του νησιού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, των Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας Βασίλης Καλούδης (ως εκπρόσωπος και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας), του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Κώστας Μουζακίτης, του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Χαλικιόπουλος, της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κώστας Τσουμάνης, των εργαζομένων στην ΥΠΑ Γιώργος Μαυρωνάς, οι κ.κ. Ν. Μποζίκης και Αν. Μαρκάτης εκπρόσωποι των ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών και των αλιέων, ο κ. Κατέχης από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Οθωνών. Επίσης συμμετείχαν και οι δύο βουλευτές Κέρκυρας Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης.
Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα που αφορούν:
– Στα προβλήματα των εργαζομένων και την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος της ανεργίας και την αδήλωτης εργασίας από τον κ. Χαλικιόπουλο.
– Κλαδικά ζητήματα, ασφαλιστικά και εργασιακά αρμοδιότητας του ΤΕΕ από τον κ. Τρίαντο καθώς επίσης και η ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών στα προγράμματα και τα δημόσια έργα.
-Ελαφρύνσεις και μέτρα προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις της Ελλάδας μέσω φορολογικού ισοδύναμου, από τον κ. Μουζακίτη καθώς επίσης και τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και των λιμενικών υποδομών.
– Άντλησης μέσω ΕΣΠΑ προγραμμάτων για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές της Κέρκυρας από τον κ. Καλούδη, καθώς επίσης και προβλήματα φορολογίας των επιχειρήσεων του τουρισμού.
-Η κακή κατάσταση από πλευράς υποδομών στα τρία λιμάνια των Διαποντίων καθώς και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά από τον κ. Κατέχη.
-Η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους και εν συνεχεία στους εκμισθωτές, οι οποίες χρονοτριβούν εξαιτίας της εμπλοκής 4 Υπουργείων και Υπηρεσιών, από τον κ. Τσουμάνη καθώς επίσης και η εξέταση της μείωσης εισροής τουρισμού μέσω λιμένα τα τελευταία χρόνια.
-Οι διορθώσεις στον κανονισμό που αφορά τα επαγγελματικά σκάφη από τον κ. Μποζίκη, η ανάγκη σύστασης φορέα διαχείρισης μικρών λιμανιών από τον κ. Μαρκάτη καθώς και τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από την παρουσία της Fraport στο αεροδρόμιο Κέρκυρας από τον κ. Μαυρωνά.
Οι παρατηρήσεις και τα προβλήματα που έθεσαν σε γνώση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι εκπρόσωποι των φορέων της Κέρκυρας, που παρέστησαν στη σύσκεψη, θα συμπεριληφθούν σε αναφορά που θα συντάξει ο κ. Σαντορινιός προς το Υπουργείο του, όπου τα θέματα είναι αρμοδιότητάς του, αλλά και στα άλλα Υπουργεία.
Μεταξύ άλλων, ο Ν. Σαντορινιός δεσμεύτηκε να εξετάσει αν ωφελεί την Κέρκυρα να μετατραπεί η πορθμειακή γραμμή της σε ακτοπλοϊκή, καθώς του ετέθη ζήτημα αργής εξυπηρέτησης της γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα με ταυτόχρονα υψηλό κόστος. Εξέφρασε την άποψη ότι η Κέρκυρα διαθέτει όλα τα προσόντα ώστε να αναπτύξει εναλλακτικής μορφές τουρισμού και ξεκαθάρισε ότι το λιμάνι της θα περάσει στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση, φεύγοντας απ’ το ΤΑΙΠΕΔ, διασκεδάζοντας τους φόβους περί εκχώρησής του σε ιδιώτες.
Επιπλέον, ο βουλευτής Κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι αναμένεται ενίσχυση του υποστελεχωμένου Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με προσωπικό, σημείωσε την ανάγκη η πόλη της Κέρκυρας να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την κρουαζιέρα, εκτίμησε ότι οι μαρίνες πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ, σε σχέση με την παραχώρηση του Αεροδρομίου στη Fraport, τόνισε με έμφαση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς πρέπει να γίνουν μέρος της κατάστασης, δηλαδή να ασκούν έλεγχο ώστε να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να μη μένουν στον καταγγελτικό λόγο.
Από την πλευρά της, η βουλευτής Φ. Βάκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου της μαρίνας στη Σπηλιά, σημείωσε ότι η Κέρκυρα δύναται να ενταχθεί στο Ειδικό Χωροταξικό ώστε να μην αποψιλώνεται από υπηρεσίες, ενώ παρατήρησε ότι η ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε. θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στον έλεγχο των εργοδοτών, κυρίως στα ξενοδοχεία όπου παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, αλλά και της καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων.