Ο Βουλυτής Κέρκυρας τόνισε στην Επιτροπή Οικ. της Βουλής σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται για το Προσχέδιο του Προυπολογισμού του 2018, πως τα ποσοστά ανάπτυξης του 2014, χωρίς δημοσιονομική συνεπεία και υπευθυνότητα δεν αποτελούν για την ελληνική κοινωνία success story άλλα sex story.
Αναλυτικά, η ομιλία του Παυλίδη:
«Ήταν επιλογή μας να κάνουμε αναδιανομή πλούτου και να κρατήσουμε ζωντανή την κοινωνία· όχι να εφαρμόσουμε την πολιτική της οριζόντιας λιτότητας των προηγούμενων. Ήταν επιλογή μας να εφαρμόσουμε κοινωνική πολιτική ενίσχυσης των στρωμάτων εκείνων που βρίσκονταν στα όρια της εξαθλίωσης, αναδιανέμοντας τον πλούτο από τα μεγάλα εισοδήματα και από τα μεσαία -δηλαδή από εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που είχαν μεγαλύτερη αντοχή επιβίωσης σε περίοδο κρίσης- μοιράζοντάς τα αναλογικά προς τα κάτω», σημείωσε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης κατά την τοποθέτησή του την Πέμπτη (2/11) στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζήτησε το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018.
Αναφερόμενος ειδικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες, θύμισε ότι, στο ασφαλιστικό και φορολογικό πεδίο, τα εισοδήματα μέχρι 35.000 ευρώ ευνοήθηκαν ή διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο, όταν αντίστοιχα η προηγούμενη Κυβέρνηση νομοθετούσε την αυτόφωρη διαδικασία ακόμη και για χρέη 5.000 ευρώ στο ΤΕΒΕ (το ποσό σήμερα είναι 100.000 ευρώ). «Αυτά τα έχετε ξεχάσει. Η αγάπη σας απέναντι στον εργαζόμενο και στον ελεύθερο επαγγελματία είναι επιλεκτική. Γιατί, για εσάς, ως ελεύθερος επαγγελματίας νοείται εκείνος των εισοδημάτων των 70.000 ευρώ και πάνω», σχολίασε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν εκείνη που κατάργησε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σε σχέση με την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη διανομή του πλεονάσματος, ο Κ. Παυλίδης ανέφερε ότι το πλεόνασμα προέκυψε αφού καλύφθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας όταν δεν έχει τηρηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολιάζοντας ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν το είχε τηρήσει: «Ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομική προσαρμογή σε καθεστώς εποπτείας, προφανώς δεν είναι success αλλά… sex story».
Ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι συζητάμε πλέον με υπαρκτά δεδομένα για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημονιακά προγράμματα.
Τέλος, ανέφερε ότι το πλεόνασμα προφανώς αντικατοπτρίζει το φορολογικό αποτύπωμα, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Και εξήγησε: «Πρώτον, είναι ο ΕΦΚΑ. Παραλάβαμε τα ασφαλιστικά ταμεία με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, προϋπολογίζαμε για φέτος έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ και έχουμε 188 εκατ. ευρώ πλεόνασμα. Δεύτερον, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ισορροπεί, δεν είναι ελλειμματικός. Τρίτον, όσον αφορά στα αδήλωτα εισοδήματα, από τα βεβαιωμένα 400 εκατ. ευρώ έχουμε εισπράξει τα 200 εκατ. ευρώ. Στο πλεόνασμα, υπάρχουν και οι παραμετρικοί παράγοντες. Ένας απ’ αυτούς είναι η διαφθορά. Αυτά τα ποσά δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε με ακρίβεια. Για τη σημερινή Κυβέρνηση, το κομμάτι της συναλλαγής, της μίζας και των χρημάτων “κάτω από το τραπέζι” έχει τελειώσει. Κι επειδή εμείς αυτούς τους παραμετρικούς παράγοντες της διαφθοράς δεν ξέρουμε να τους “μετράμε”, υπάρχουν στελέχη στην αντιπολίτευση του παλιού συστήματος που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτήν και μπορούν να μας βοηθήσουν».