Τις τεράστιες απώλειες του Δημοσίου από τον παράνομο τζόγο και τα κρυφά “φρουτάκια” παρουσίασε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Κώστας Παυλίδης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Παυλίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί “ρυθμίσεων για την Αγορά Παιγνίων”, υπογράμμισε πως πρόκειται για τη θέσπιση ενός από τα πιο αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια που υπάρχουν στην Ε.Ε. ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές και τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και του δημοσίου συμφέροντος.
Η τοποθέτηση Παυλίδη
Πρόκειται για ένα Ν/Σ που ως στόχο έχει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στη προσπάθεια για αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου ως φαινόμενο και ειδικότερα τον εξορθολογισμό της αγοράς των μηχανημάτων τύπου VLT (τα λεγόμενα “φρουτάκια”). Προτού όμως αναλύσουμε διεξοδικά τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και τα οφέλη που προκύπτουν, θεωρούμε πως είναι χρήσιμο να περιγράψουμε συνοπτικά το υφιστάμενο πλαίσιο που ισχύει με βάση το προηγούμενο νόμο (4002/2011).
Αυτή τη στιγμή με βάση τη προηγούμενη σύμβαση, υπολογίζεται ότι τα κέντρα που θα χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα θα ήταν περίπου 1500, εκτός πρακτορείων ΟΠΑΠ, τα οποία είναι περίπου 4.000 ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες και έκθεση της ΕΕΕΠ στην Ελλάδα υπάρχουν 80.000-100.000 παράνομα μηχανήματα τύπου VLT. Η οικονομία κίνησης κεφαλαίων τοποθετείται κοντά στα 5 με 6 δις ευρώ, από τα οποία η φορολογητέα ύλη και το ανεξέλεγκτο εισόδημα ξεπερνάνε το 1,5 δισ. ευρώ. Η ζημιά που προκαλείται στο δημόσιο από την αδυναμία ελέγχου του συγκεκριμένου πεδίου, αγγίζει τα 400εκ.
Με τον νέο νόμο προωθείται η μείωση του αριθμού των μηχανημάτων τύπου VLT από 35.000 σε 25.000 (μείωση της τάξης του 30%). Ως αντιστάθμισμα αυτής της μείωσης παρατείνεται η χρονική περίοδος της άδειας από 10 σε 18 έτη. Παράλληλα, μειώνεται κατά 2/3 ο αριθμός των καταστημάτων που θα μπορούν να διαθέτουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα ενώ θα εφαρμοστεί ενιαίο σύστημα παρακολούθησης από τον ΟΠΑΠ σύμφωνα με διεθνή πρότυπα το οποίο θα λειτουργεί ανά μηχάνημα, ανά κατάστημα και ανά παίκτη. Στα πλαίσια της καλύτερης εποπτείας θα συμβάλλει και η δυνατότητα ταυτοποίησης των στοιχείων ενός παίκτη μέσω της έκδοσης ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας η οποία θα περιγράφει το προφίλ του παίκτη και θα ελέγχει τυχόν ποινικές εκκρεμότητες ή περιοριστικές δικαστικές αποφάσεις που έχει.
Βασικός και πρωταρχικός στόχος θα είναι η προστασία των παικτών και των συμφερόντων της πολιτείας με θέσπιση και εφαρμογή μέτρων τα οποία θα επαναφέρουν τον τζόγο σε καθεστώς νομιμότητας και ασφάλειας και ταυτόχρονα θα περιορίζουν τις ευκαιρίες πρόσβασης των ενδιαφερόμενων σε τυχερά παιχνίδια. Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι προωθούμε την “καζινοποίηση της χώρας”, ευθαρσώς απαντάμε τα εξής: Αφενός όπως είδαμε και παραπάνω ανεξέλεγκτη μορφή καζινοποίησης και παραβατικών συμπεριφορών είχαμε επί ημερών ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Αφετέρου η δομή του επερχόμενου Ν/Σ βασίζεται στη μεγαλύτερη ασφάλεια των παικτών και των ευπαθών ομάδων από τις βλαπτικές συνέπειες της συνεχούς συμμετοχής σε τυχερά παίγνια καθώς και την προστασία του Δημοσίου πλούτου από φαινόμενα διασπάθισης ή υπεξαίρεσης. Διερευνούμε παράλληλα και τη δυνατότητα ένα μέρος του Προϋπολογισμού της επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας παιγνίων να χρηματοδοτεί τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα εγκατάστασης λειτουργίας και εκμετάλλευσης παραμένουν στον ΟΠΑΠ και δεν παραχωρούνται σε τρίτους. Επίσης, η μείωση του συνολικού αριθμού των μηχανημάτων τύπου VLT όπως προείπαμε αλλά και η δυνατότητα αύξησης τους ανά κατάστημα (από 3 σε 15 για καταστήματα ΟΠΑΠ και από 25 σε 50 για ειδικούς χώρους Play room) θα οδηγήσει εκτός των παραπάνω σε σημαντική οικονομική ενίσχυση των περίπου 4.500 υπαλλήλων πρακτορείων, με τους οποίους θα συναφθούν σχέσεις πλήρους απασχόλησης, όπως δεσμεύτηκε στην αρμόδια επιτροπή η διοίκηση του ΟΠΑΠ.
Πρόκειται για τη θέσπιση ενός από τα πιο αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια που υπάρχουν στην Ε.Ε. ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές και τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και του δημοσίου συμφέροντος.