«Όταν η δικαστική εξουσία αξιώνει από την εκτελεστική εξουσία τη σιωπή, δε δείχνει αγωνία παρέμβασης, αλλά διάθεση ανέλεγκτης εξουσίας. Όταν η παρέμβαση γίνεται στο φως και όχι στο σκοτάδι, δε θεωρείται παρέμβαση», σημείωσε με νόημα ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης.
Αυτά κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής παρουσίας του το βράδυ της Δευτέρας στο KONTRA24 και στον Αιμίλιο Λιάτσο, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του προέδρου του ΣτΕ με κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη δήλωση “πόθεν έσχες” των ανώτατων δικαστικών.
Όπως τόνισε ο Κώστας Παυλίδης «η μοναδική μορφή εξουσίας απέναντι στη δικαστική είναι η κριτική. Και κριτική οφείλει να γίνεται, πολλώ δε μάλλον όταν αφορά εκκρεμείς υποθέσεις». Συνέχισε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν είναι πιο ίσος από τους ίσους», αποκαλύπτοντας ότι εδώ και χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό των ανώτατων δικαστικών δεν καταθέτει “πόθεν έσχες”, θέτοντας ζήτημα “προσωπικών δεδομένων”. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι συνταγματικές υποχρεώσεις αφορούν όλους και δεν είναι κάποιοι περισσότεροι ίσοι από άλλους».
Κοινωνική πολιτική
Ερωτώμενος σχετικά με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, ο βουλευτής Κερκύρας σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοιχτά επισημάνει ότι το πρόγραμμα που θα υλοποιούσε, ως Κυβέρνηση, θα ήταν δύσκολο: «Κάναμε αυτό τον πολιτικό συμβιβασμό, το φέραμε ενώπιον του ελληνικού λαού και ξαναβγήκαμε Κυβέρνηση. Υλοποιήσαμε αυτό το πρόγραμμα με πόνο, γιατί εφαρμόσαμε και δύσκολα μέτρα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να εφαρμόσει παράλληλα και ένα ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, παραμένοντας δημοσιονομικά αξιόπιστη και μετατρέποντας την υπεραπόδοση σε κοινωνικό όφελος «σε αντίθεση με την Κυβέρνηση του 2014, που, μπορεί να έφερε μία οριακή ανάπτυξη, αλλά δημοσιονομικά δεν πιάστηκε κανένας στόχος».
Προϋπολογισμός 2018
Ο Κ. Παυλίδης συμπλήρωσε ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας το 2019-2020 εντάσσεται στον Προϋπολογισμό του ’18 που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες. Σ’ αυτόν περιλαμβάνεται η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων έως 30%, η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών και τα σχολικά γεύματα. «Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό αυξημένο κατά 300% στην κοινωνική πρόνοια. Είναι στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να έχει έναν ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμόσει μια ισχυρή κοινωνική πολιτική». Εκτίμησε, μάλιστα ότι, όπως όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες φανερώνουν, το τέλος του ’18 και οι αρχές του ’19 θα είναι ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος, ώστε η Κυβέρνηση να εφαρμόσει μια ευνοϊκότερη φορολογική πολιτική όχι μόνο για τα χαμηλά, αλλά και για τα μεσαία στρώματα. «Τα κοινωνικά στρώματα, για τα οποία ο συνδυασμός φορολογίας και ασφάλισης είναι αποπνικτικός, δηλαδή τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ και για τα οποία πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ελαφρύνσεις το επόμενο διάστημα».
Διευκρίνισε, επιπλέον, ότι το τέλος των μνημονίων σημαίνει πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα της ελληνικής Κυβέρνησης να καθορίζει το μείγμα της πολιτικής της. Δίνεται επομένως, το δικαίωμα να μη διαμορφώνει πολιτικές λιτότητας και να φέρνει ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε αντίθετη κατεύιυνση από εκείνες που επέβαλαν οι δανειστές. Και παρατήρησε: «Προφανώς, το πλεόνασμα κουβαλά στο εσωτερικό του το αποτύπωμα μιας φορολογικής πολιτικής. δεν ήταν, όμως, αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. Οι άμεσοι φόροι μειώθηκαν απ’ τον στόχο που είχαμε κατά 1,2 δισ. ευρώ. Είχαμε επιστροφές φόρων 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ είτε δεν μπήκαν στο ταμείο είτε δεν έμειναν. Συνεπώς, το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα κυρίως της απόδοσης και της αξιοπιστίας του ΕΦΚΑ».
Πλειστηριασμοί
Ερωτώμενος για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο Κ. Παυλίδης εξήγησε ότι, για να μην υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαιτείται σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων. «Όσο είμαστε ευαίσθητοι -και πρέπει να είμαστε- απέναντι στους πλειστηριασμούς, άλλο τόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σ’ αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι, με την επικαιροποίηση – τροποποίηση του νόμου Κατσέλη με τον νόμο Σταθάκη, που μεγάλωσε την ομπρέλα προστασίας, καλύπτονται απολύτως χρέη προς τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ και αντικειμενική αξία σπιτιών μέχρι 280.000 ευρώ. Επομένως «το νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των λαϊκών μεσαίων νοικοκυριών είναι κατοχυρωμένο».
Σενάρια πρόωρων εκλογών
Τέλος, σε σχέση με τα σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και της καταστροφολογίας, και θα διαψευστούν: «Δεν πάμε να κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού. Η δική μας Κυβέρνηση είναι τετραετίας. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος του πολιτικού σχεδιασμού τον οποίο επωμιστήκαμε και τότε θα μας κρίνει η κοινωνία, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2019».