Τι είπαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διατάξεις του σ/ν του Υπ. Ναυτιλίας που αφορούν και την Κέρκυρα.
Η Βάκη
Παρέμβαση, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Τρίτη (21/11), έκανε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σχετικά με διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορούν και τον νομό Κέρκυρας.
Η Φ. Βάκη αναφέρθηκε στα άρθρα 76, 103 και 125 του νομοσχεδίου «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, η βουλευτής αναφέρθηκε στο άρθρο 76 «με το οποίο δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε φορείς του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου φορέα με αντικείμενο την κάλυψη των θαλάσσιων συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών για λόγους εδαφικής, κοινωνικής, οικονομικής συνοχής, κάλυψης επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών». Ζήτησε την τροποποίηση της διάταξης, ώστε να μην αφορά μόνον δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων αλλά και μικρά νησιά που δεν αποτελούν αυτόνομους δήμους, όπως τα Διαπόντια Νησιά. «Το πρόβλημα των ατελέσφορων σταδίων δρομολόγησης πλοίων βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων το αντιμετωπίζουν και τα Διαπόντια Νησιά» σημείωσε, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει «για παράδειγμα μια εταιρεία του Δήμου στην Κέρκυρα που να μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά νησιά μέσω των προβλεπόμενων από το νομοσχέδιο προγραμματικών συμβάσεων».
Για το άρθρο 125, με το οποίο συστήνεται για πρώτη φορά μόνιμο Συμβούλιο Επιβατικών Μεταφορών Νήσων, η Φ. Βάκη ρώτησε τον κ. Υπουργό «εάν υπάρχει περιθώριο αύξησης του αριθμού των μελών του συμβουλίου, ώστε να εκπροσωπούνται με ένα μέλος όλες οι νησιωτικές περιφέρειες». Το ίδιο πρότεινε και για την εκπροσώπηση των Δήμων», δηλαδή αντί να επιλέγεται ένα μέλος από το Βόρειο ή Νότιο Αιγαίο ή από την Κρήτη ή από το Ιόνια Νησιά, αντ’ αυτού να υπάρχουν τρία μέλη, ένα από κάθε προαναφερθείσα περιοχή.
Τέλος, με αφορμή το άρθρο 103 του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στα «ορφανά» λιμάνια του νομού Κέρκυρας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι πρόκειται να κατατεθούν επιπλέον νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των βουλευτών και των φορέων. Για το άρθρο 76, σημείωσε, πάντως, ότι γίνονται δεκτές οι παρατηρήσεις της βουλευτή Κέρκυρας Φ. Βάκη.
Ο Παυλίδης
Ως θετική, εκτιμά ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, την κατάθεση του Ν/Σ “Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις.”, που αφορά ζητήματα νησιωτικότητας, λιμενικών εγκαταστάσεων και ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.
Η νομοθετική βελτίωση του άρθρου 76 που αφορά στη δυνατότητα “σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με δήμους με πληθυσμό λιγότερο από 5000 κατοίκους” σε “δήμους και δημοτικές κοινότητες κάτω των 5.000 κατοίκων”, εντάσσοντας για πρώτη φορά και τα Διαπόντια νησιά σε αυτή τη ρύθμιση, θα ενισχύσει το ρόλο των ΟΤΑ στη διαδικασία επιλογής αναδόχου γραμμής μέσω προγραμματικών συμβάσεων βελτιώνοντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Διαποντίων νήσων και των Παξών.
Επίσης οι νομιμοποιήσεις λιμενικών εγκαταστάσεων και αυθαίρετων κατασκευών εντός των χερσαίων ζωνών λιμένα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν αντιαναπτυξιακές συνθήκες και αποτελούν τροχοπέδη για την νησιωτική επιχειρηματικότητα. Αντιμετωπίζεται το έντονο τοπικό ζήτημα με τα “ορφανά λιμάνια”, λιμάνια δηλαδή που έχουν παραμείνει εκτός των ορίων ζώνης λιμένα. Δίνεται παράταση 2 ετών για το νέο προσδιορισμό ορίων ζώνης λιμένα ώστε να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί και να ενταχθούν και αυτά σ’ ένα συνολικό αναπτυξιακό master plan.
Το Ν/Σ ακόμη συμβάλει στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων, προβλέποντας τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού απ’ τα δημοτικά ή λιμενικά ταμεία το οποίο και θα προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, με διαδικασίες ΑΣΕΠ.