Μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διεξάγονται για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας μας προσφέρει διαχρονικά το πρότυπο ενός μεγάλου ηγέτη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πρότυπο το οποίο είχε, μεταξύ άλλων, δύο χαρακτηριστικά: Το όραμα, και τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό μας εμπνέει εμάς τους Έλληνες αλλά πρέπει να εμπνέει και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν φιλοδοξίες να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το λέω αυτό για την γειτονική μας Αλβανία κυρίως. Τη φίλη χώρα, με την οποία έχουμε πάντα καλές σχέσεις και ευνοούμε την ενταξιακή της πορεία. Όμως με συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν κι αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας, ή με συμπεριφορές ωμής παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως συμβαίνει με τις μειονότητες, ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, η Αλβανία, δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία. Κι αυτό είναι δική της ευθύνη.
Πάντως εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη».
«Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από την φθορά».
Στη συνέχεια, ο ΠτΔ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τον Ιωάννη Καποδίστρια παρέστη στην τελετή εγκαινίων του μουσείου «Ιωάννης Καποδίστριας».
Ως μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την παρουσία του στα εγκαίνια του “Μουσείου Καποδίστρια” στην Κέρκυρα τονίζοντας ότι «ο Ιωάννης Καποδίστριας άφησε για την Ελλάδα -αλλά και την Ευρώπη την οποία διακόνησε για πολλά χρόνια, πριν έρθει στην Ελλάδα- μια σημαντική παρακαταθήκη ηγεσίας, του πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο Ηγέτης: Με όραμα, και επιπλέον με αυταπάρνηση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, είπε: «Θα κλείσω μ΄ ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, τον έχω επαναλάβει αρκετές φορές αλλά τούτη την ώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Είναι η προτροπή του αντιφωνητή στη “Μαρία Νεφέλη”, που είναι η προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια σε όλους μας εντός και εκτός Ελλάδας: “Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από την φθορά”».
Η προσφώνηση Γαλιατσάτου
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας και κυρία Παυλοπούλου,
Σας καλωσορίζω στην Κέρκυρα, στην Ιόνια γη, που έχει δώσει στο ελληνικό κράτος σπουδαία τέκνα όπως ο Πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, την μνήμη και το έργο του οποίου τιμούμε με τις σημερινές εκδηλώσεις.
Αποτελεί τιμή για εμάς κύριε Πρόεδρε η συνεχής και σταθερή στήριξή σας στα Ιόνια νησιά, η αγάπη σας και η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας.
Ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθεί, με στόχο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Ι. Καποδίστρια να γίνουν ετήσιος θεσμός.
Εκπληρώνουμε έτσι ένα οφειλόμενο χρέος, να τιμήσουμε με τον τρόπο που του αρμόζει, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας στον τόπο καταγωγής του την Κέρκυρα.
Το πολιτικό ήθος του ανδρός, η ανιδιοτελής αφοσίωσή του στη θεμελίωση του κράτους έμειναν σύμβολα αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, έκαναν όλους εμάς τους Επτανήσιους και πολύ περισσότερο τους Κερκυραίους να επαίρονται για τον Ι. Καποδίστρια.
Είναι αυτά τα στοιχεία που δημιούργησαν την ιστορική ευθύνη να υπενθυμίσουμε και να αναδείξουμε την πολιτική και ιστορική σημασία του έργου και της δράσης του Πρώτου Κυβερνήτη, με εκδηλώσεις εδώ, στην Κέρκυρα, τη γενέτειρα και τόπο ενταφιασμού του.
Δανείζομαι και συνυπογράφω τα λόγια σας Κύριε Πρόεδρε ότι “υπό τις παρούσες συνθήκες η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια ιδίως, κατά την σημερινή πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, δεν ανήκει μόνο στην ιστορία, αλλά αποτελεί για όλους μας δείκτη πορείας για να αντιληφθούμε για τη χώρα μας, εκείνο που συμπυκνώνει ο ποιητικός στίχος του Ιωάννη Πολέμη:
Τι έχασε, τι έχει, τι της πρέπει”.
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω έναν ακόμη ποιητικό στίχο του σπουδαίου Οδυσσέα Ελύτη από το έργο του “ο μικρός Ναυτίλος”:
“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”.
Αυτά τα στοιχεία, ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η σκληρή δουλειά, η αισιοδοξία, το πνεύμα αναζήτησης των Ελλήνων και σπουδαιότερο όλων το φρόνημα ελευθερίας είναι τα κύρια συστατικά του λαού μας.
Είναι αυτά τούτα που μας οδηγούν να μην μεμψιμοιρούμε για όσα χάσαμε, να μην λυγίζουμε για τα λίγα που μας απέμειναν, να αγωνιζόμαστε για όσα μας πρέπουν.
Είναι εκείνα τα στοιχεία για τα οποία αγωνίστηκε σκληρά ο Ι. Καποδίστριας, προσφέροντας τον εαυτό του για την πατρίδα του.
Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την παρουσία σας εδώ και θέλουμε, σε ανάμνηση των σημερινών εορτασμών να σας προσφέρουμε ένα αναμνηστικό δώρο που αποτυπώνει τα Ιόνια νησιά.
Θα είναι τιμή για εμάς να βρίσκεται στο γραφείο σας για να σας θυμίζει κύριε Πρόεδρε ότι η Ιόνια γη είναι φιλόξενη και περήφανη, τόπος ιστορίας και πολιτισμού, μήτρα ιδεών και ιδανικών, πατρίδα σπουδαίων ανθρώπων που προσέφεραν στην πατρίδα υπό αντίξοες συνθήκες και που ποτέ δεν ζήτησαν ανταλλάγματα.
Ο χαιρετισμός Παυλόπουλου
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, έχει ως εξής:
«Με δυο λόγια θέλω να τονίσω τούτο: Κατέληξα λέγοντας ότι η σημερινή παρουσία μου εδώ και τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια -στη νέα μορφή του- είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας μου ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπερβάλω. Και δεν υπερβάλω γιατί αυτά τα εγκαίνια και η απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια, μας οδηγεί να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε. Και όχι μόνο εμάς, όλους τους εταίρους μας, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τούτο διότι ο Ιωάννης Καποδίστριας άφησε για την Ελλάδα -αλλά και την Ευρώπη την οποία διακόνησε για πολλά χρόνια, πριν έρθει στην Ελλάδα- μια σημαντική παρακαταθήκη ηγεσίας, του πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο Ηγέτης: Με όραμα, και επιπλέον με αυταπάρνηση.
Όραμα, που σημαίνει ότι ξέρει τι είναι εκείνο που επιδιώκει, και αφορά το δημόσιο συμφέρον. Και ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία, με την έννοια του μη υπολογισμού του πολιτικού κόστους, όταν πρέπει αυτό που οφείλεις να κάνεις, να το εκτελέσεις στο ακέραιο. Τούτη την ώρα, αυτό το έχουμε ανάγκη παντού, στην Ευρώπη, εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες που έχουμε εμείς στον Τόπο και στο Λαό μας, και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αναλογιζόμενες την ευθύνη που φέρουν για μια Ευρώπη που υπερβαίνει τους Λαούς της και τα σύνορά της, και έχει πλανητικό ρόλο, θέλω να καταλάβουμε ότι τούτη την στιγμή αυτό που προέχει είναι το Ευρωπαϊκό Όραμα. Η πορεία προς την ενοποίηση, με όρους αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και με βάση την Δημοκρατική Αρχή και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.
Αυτά μας δίδαξε ο Καποδίστριας, και αυτά πρέπει να υπηρετήσουμε. Και αυτό το Μουσείο, να θυμάστε ότι είναι ένα λίκνο, μέσα στο οποίο η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια θα διατηρείται ζωντανή, και θα εκπέμπει τα μηνύματά της μέσα και έξω από την Ελλάδα. Θα κάνω ότι μπορώ πραγματικά, για να διασώσουμε την κληρονομιά του Ιωάννη Καποδίστρια και να την μεταδώσουμε. Γιατί αυτό το οποίο μας λέει ο Ιωάννης Καποδίστριας, είναι εξαιρετικά σημαντικό σε τούτους τους κρίσιμους καιρούς.
Αναφέρατε ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη κύριε Περιφερειάρχα. Θα κλείσω μ΄ ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, τον έχω επαναλάβει αρκετές φορές αλλά τούτη την ώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Είναι η προτροπή του αντιφωνητή στη «Μαρία Νεφέλη», που είναι η προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια σε όλους μας εντός και εκτός Ελλάδας:
«Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορο από την φθορά»».