Την είδηση ανακοίνωσε ο πρ. Βουλευτής Στέφανος Γκίκας και προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Στ. Γκίκας: Το Υπουργείο επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας.
Απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Αν. Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ και Βουλευτής Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης σε συνεργασία με τον πρ. Βουλευτή Κερκύρας Στέφανο Γκίκα, για την καταστροφή του Κερκυραικού Ελαιώνα, απέστειλε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας.
Στην Ερώτηση με τίτλο: «Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στη συνεχιζόμενη παράνομη καταστροφή του υπεραιωνόβιου Κερκυραϊκού Ελαιώνα», καλούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Προστασίας του Πολίτη) να απαντήσουν:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και καταστροφική κοπή των ελαιόδεντρων στην Κέρκυρα, ποιά προληπτικά – κατασταλτικά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν, αν υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου και αν σκοπεύουν να υλοποιήσουν τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, (πρόσληψη γεωπόνων, επαναφορά της αστυνόμευσης μέσω της τέως Αγροφυλακής και δημιουργία Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου).
Στην απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών – Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί “σημαντική προτεραιότητα”, ότι διαθέτει “στοχευμένο πλέγμα επιχειρησιακών δράσεων”, ότι έχει “αγαστή συνεργασία” με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και ότι παρακολουθεί το θέμα με “αμείωτο ενδιαφέρον”. Πληροφορεί δε ότι στα τελευταία 5 χρονια έχουν σχηματιστεί (μόλις!) 13 δικογραφίες για την καταστροφική κοπή των ελαιοδένδρων στην Κέρκυρα.
Σχολιάζοντας την Απάντηση ο κ. Γκίκας ανέφερε:
“Η απάντηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως ειναι αποκαλυπτική και συνάμα αντιφατική, ενώ επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες μας.
Μας λέει λοιπόν το Υπουργείο, ότι αναπτύσσει ένα “στοχευμένο πλέγμα επιχειρησιακών δράσεων με την διάθεση εποχούμενων περιπολιών και τη διενέργεια προληπτικών, ουσιαστικών και στοχευμένων ελέγχων”, και άρα θα περίμενε κανείς να έχει μειωθεί η παράνομη κοπή, όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Το αντιφατικό της απάντησης επιβεβαιώνεται επισης από το γεγονός ότι την τελευταία 5ετία η ΕΛΑΣ σχημάτισε μόλις 13 δικογραφίες, δηλαδή λιγότερες από 3 το χρόνο, όταν οι περιπτώσεις παράνομης κοπής έχουν λάβει μορφή επιδημίας! Συνεπώς για τι στοχευμένο πλέγμα δράσεων και ελέγχων μιλάμε, αφού η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει το Υπουργείο…
Βεβαίως θα περιμένουμε και τις απαντήσεις των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που εκκρεμούν για να τοποθετηθούμε…”