Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% για το 2016, δηλαδή οκτώ φορές πάνω από τον στόχο που είχαν θέσει οι θεσμοί, επισήμανε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα 24/4 στα τοπικά ΜΜΕ.
Όπως τόνισε «οι τελευταίες διαπιστώσεις της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο “οδικός χάρτης” που διαμόρφωσε η Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε πείσμα των καιρών». Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για πλεονάσματα που αποκτήθηκαν από τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι τα καλύτερα δυνατά οικονομικά στοιχεία ώστε να αισιοδοξούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης θα τερματιστεί οριστικά. Να δούμε μια διαδικασία πολιτικής ανάπτυξης στη χώρα και συγχρόνως να δούμε και μειωμένους δείκτες στους φορολογικούς συντελεστές και στην ανεργία».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι αφενός τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και του γερμανικού άξονα είναι παράλογες, αφετέρου είναι καταλυτικά στο να προχωρήσει η διαδικασία επιτυχούς κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά «και να ξεκαθαρίσει απόλυτα το περιβάλλον της ανησυχίας για το αν θα νομοθετηθούν τα θετικά – αντισταθμιστικά μέτρα της Κυβέρνησης παράλληλα με τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές». Παράλληλα, διαμορφώνονται σταδιακά οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ένταξη της χώρας μας στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, της εξόδου της στις αγορές από το 2018 και της οριστικής απελευθέρωσης από τον μνημονιακό κλοιό.
Επιρρίπτοντας ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της, ο Κώστας Παυλίδης εκτίμησε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημά της: «Τόσο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών όσο και το ζήτημα του “κόφτη” και της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι επιχειρήματα που πρέπει να παραμένουν στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης. Είναι σαφές ότι ανοίγει ένας δημοσιονομικός χώρος για την Κυβέρνηση σε βάθος τετραετίας προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και στοιχεία από το παράλληλο πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει εδώ και δύο χρόνια». Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει εφεξής είναι ένας εθνικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη, κάτι που δεν είναι υπόθεση μόνο της Κυβέρνησης αλλά όλου του πολιτικού κόσμου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους και των 13 περιφερειών, ώστε να προκύψουν σχέδια περιφερειακού χαρακτήρα στη χώρα που να μπορούν χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιουνκέρ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».