Παρέμβαση, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Τρίτη (21/11), έκανε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σχετικά με διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορούν και τον νομό Κέρκυρας.
Η Φ. Βάκη αναφέρθηκε στα άρθρα 76, 103 και 125 του νομοσχεδίου «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, η βουλευτής αναφέρθηκε στο άρθρο 76 «με το οποίο δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε φορείς του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου φορέα με αντικείμενο την κάλυψη των θαλάσσιων συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών για λόγους εδαφικής, κοινωνικής, οικονομικής συνοχής, κάλυψης επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών». Ζήτησε την τροποποίηση της διάταξης, ώστε να μην αφορά μόνον δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων αλλά και μικρά νησιά που δεν αποτελούν αυτόνομους δήμους, όπως τα Διαπόντια Νησιά. «Το πρόβλημα των ατελέσφορων σταδίων δρομολόγησης πλοίων βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων το αντιμετωπίζουν και τα Διαπόντια Νησιά» σημείωσε, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει «για παράδειγμα μια εταιρεία του Δήμου στην Κέρκυρα που να μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά νησιά μέσω των προβλεπόμενων από το νομοσχέδιο προγραμματικών συμβάσεων».
Για το άρθρο 125, με το οποίο συστήνεται για πρώτη φορά μόνιμο Συμβούλιο Επιβατικών Μεταφορών Νήσων, η Φ. Βάκη ρώτησε τον κ. Υπουργό «εάν υπάρχει περιθώριο αύξησης του αριθμού των μελών του συμβουλίου, ώστε να εκπροσωπούνται με ένα μέλος όλες οι νησιωτικές περιφέρειες». Το ίδιο πρότεινε και για την εκπροσώπηση των Δήμων», δηλαδή αντί να επιλέγεται ένα μέλος από το Βόρειο ή Νότιο Αιγαίο ή από την Κρήτη ή από το Ιόνια Νησιά, αντ’ αυτού να υπάρχουν τρία μέλη, ένα από κάθε προαναφερθείσα περιοχή.
Τέλος, με αφορμή το άρθρο 103 του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στα «ορφανά» λιμάνια του νομού Κέρκυρας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι πρόκειται να κατατεθούν επιπλέον νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των βουλευτών και των φορέων. Για το άρθρο 76, σημείωσε, πάντως, ότι γίνονται δεκτές οι παρατηρήσεις της βουλευτή Κέρκυρας Φ. Βάκη.
Ολόκληρη η ομιλία της Φ. Βάκη:
Δεν είμαι μέλος της Επιτροπής, απλώς έρχομαι με την ιδιότητα της βουλευτή Κέρκυρας, ως νησιώτισσα. Επειδή υπάρχουν κάποια θέματα που άπτονται της Κέρκυρας και είναι τόσο ιδιαίτερα που είναι αδύνατον να υπάρχει εποπτεία από το Υπουργείο ή σε ένα νομοσχέδιο, επιτρέψτε μου να τα θέσω, ούτως ώστε κύριοι Υπουργοί να ληφθούν υπόψη στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Ξεκινώ με το άρθρο 76, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε φορείς του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου φορέα, με αντικείμενο την κάλυψη των θαλάσσιων συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών για λόγους εδαφικής, κοινωνικής, οικονομικής συνοχής, κάλυψης επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών. Λοιπόν, μια μικρή παρατήρηση: Το πρόβλημα των ατελέσφορων σταδίων δρομολόγησης πλοίων βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων το αντιμετωπίζουν και τα Διαπόντια Νησιά. Εδώ τώρα υπάρχει ένα λεπτό θέμα και το αντιμετωπίσαμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε ένα νομοσχέδιο που είχαμε κατεβάσει για τους ΟΤΑ. Έχουν λιγότερους από 5.000 κατοίκους, όμως ανήκουν στο Δήμο Κέρκυρας. Οπότε, ούτως ή άλλως, το άρθρο με τη μορφή που έχει τώρα δεν τα περιλαμβάνει. Είναι γνωστό και σε εσάς κύριε Κουρουμπλή και σε εσάς κ. Σαντορινιέ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για τη σύνδεσή τους με την Κέρκυρα και ειδικά τον χειμώνα. Άλλωστε μας έχετε επισκεφθεί.
Δεύτερον, δεν υπάρχει για παράδειγμα μια εταιρεία του Δήμου στην Κέρκυρα που να μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά νησιά μέσω των προβλεπόμενων (από το νομοσχέδιο) προγραμματικών συμβάσεων. Αλλά ακόμη και να υπήρχαν, ο Δήμος Κέρκυρας ούτως ή άλλως δεν εμπίπτει στην πληθυσμιακή κλίμακα των 5.000 κατοίκων.
Πώς μπορεί λοιπόν να διαμορφωθεί το παρόν άρθρο, ώστε να μην εξαιρούνται από τις καλές του διατάξεις, πρώτον, μικρά νησιά που δεν αποτελούν αυτόνομους δήμους και δεύτερον, περιοχές όπου δεν δραστηριοποιούνται ανώνυμες δημοτικές ναυτιλιακές εταιρείες;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) : Γίνεται αποδεκτό αυτό.
Συνέχεια ομιλίας Φ. Βάκη:
Επίσης, με το άρθρο 125, συστήνεται για πρώτη φορά μόνιμο Συμβούλιο Επιβατικών Μεταφορών Νήσων. Αυτή είναι σημαντικότατη διάταξη, στην οποία υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για την προστασία της νησιωτικότητας και της αξιοποίησης των συνδυασμένων μεταφορών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, εάν υπάρχει περιθώριο αύξησης του αριθμού των μελών του συμβουλίου, ώστε να εκπροσωπούνται με ένα μέλος όλες οι νησιωτικές περιφέρειες και όχι να ορίζεται μόνον ένα μέλος από την Ε.Ν.Π.Ε. Ο λόγος είναι προφανής, κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Θα πρότεινα να γίνει το ίδιο και για την εκπροσώπηση των Δήμων. Δηλαδή, να υπάρχουν τρία μέλη, ένα μέλος από το Βόρειο ή Νότιο Αιγαίο, ένα από την Κρήτη και ένα από τα Ιόνια νησιά. Ούτως ή άλλως τα μέλη του συμβουλίου εξ όσων γνωρίζω, δεν δικαιούνται αμοιβής.
Τελειώνω με το άρθρο 103, με το οποίο αντιμετωπίζονται περιπτώσεις περιοχών των πρώην λιμενικών ταμείων, οι οποίες με το σημερινό καθεστώς έχουν παραμείνει εκτός των ορίων της ζώνης λιμένος των διαδόχων φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης, των Οργανισμών Λιμένων. Θα ήθελα να μας διευκρινιστεί ποιες περιπτώσεις αφορά η συγκεκριμένη διάταξη. Το λέω αυτό, γιατί ξέρετε ότι στην Κέρκυρα έχουμε τα λεγόμενα «ορφανά» λιμάνια, ανάμεσά τους λιμάνια εθνικού και ακτοπλοϊκού ενδιαφέροντος, της Λευκίμμης, των Παξών και των Δια Ποντίων, τα οποία υπεισήλθαν στην διαχείριση του ΟΛΚΕ το 2014, με απόφαση του τότε Υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη. Τα προβλήματα, όμως, στη λειτουργία τους δεν σταμάτησαν. Γι’ αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις τι προβλέπεται; Μιλάμε, επομένως, για έναν επαναπροσδιορισμό των ζωνών λιμένων, των οργανισμών λιμένων γενικότερα ή η διαδικασία θα αφορά μόνο την αποκατάσταση των ορίων; Εδώ παραθέτω από την αιτιολογική έκθεση «των περιοχών δικαιοδοσίας οργανισμών λιμένων, τα οποία αλληλοεπικαλύπτονται με τα όρια νεοσυσταθέντων φορέων διοίκησης, δημοτικά λιμενικά ταμεία». Αυτό αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
Ευχαριστώ πολύ.