Στην πορεία της οικονομίας, την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Φωτεινή Βάκη μιλώντας στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel, το βράδυ της Τετάρτης.
Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από τον εφιάλτη των μνημονίων, τόνισε.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, η Φ. Βάκη επισήμανε τη μείωση της ανεργίας καθώς και την θετική εικόνα στα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα. Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό ανέφερε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανταποκρίνεται στους δημοσιονομικούς στόχους. Επιπλέον, σημείωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν οφείλεται στην υπερφορολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εξοικονόμησε 20 δισ. ευρώ από την επίτευξη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση «που είχε συμφωνήσει τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,5%». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση 711 εκ. από την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων καθώς και στην εξοικονόμηση εσόδων από τα οδικά έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λίμναζαν.
«Αρχίζουμε σιγά – σιγά να βγαίνουμε από τον εφιάλτη των μνημονίων» υπογράμμισε η Φ. Βάκη, προσθέτοντας ότι «ακόμη και η Deutsche Bank, η οποία δεν νομίζω να είναι φιλοκυβερνητική, κάνει λόγο για ομαλή έξοδο με ένα μικρό δημοσιονομικό μαξιλάρι, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών». Η έξοδος από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 θα επιτρέψει «στην κυβέρνηση να νομοθετήσει στα δημοσιονομικά της με μια αυτονομία» επισήμανε.
Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι στα τέλη του 2014 «δεν υπήρχε απολύτως κανένα πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Με το νόμο 4346/2015 τροποποιήθηκε επί τα βελτίω ο νόμος Κατσέλη και προβλέφθηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση ακίνητο του». Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά «μόνο χρέη προς τις τράπεζες αλλά και χρέη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ ενώ όσον αφορά τους επιχειρηματίες που έχουν υποθηκεύσει ακίνητα, μπορούν να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών». Επομένως, τόνισε, «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν ένα μέσο αποτροπής στρατηγικών αθέτησης πληρωμών και όχι μέσο απειλής της πρώτης κατοικίας. Η σύγχυση ανάμεσα στα δύο ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και μεταθέτει τα βάρη των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στους φορολογούμενους».
Σε ό, τι αφορά τη ΔΕΗ, τόνισε πως η μείωση της καύσης λιγνίτη και εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί δέσμευση όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το κλίμα. Ταυτόχρονα, «το ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού επιτάσσει την άρση του μονοπωλίου της πρόσβασης στον λιγνίτη που απολαμβάνει η ΔΕΗ και υπάρχει νομολογία από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Η Φ. Βάκη σημείωσε ακόμη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προέρχονται από συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ η συγκεκριμένη συμφωνία για τη ΔΕΗ διαφέρει ριζικά από την παλαιότερη συμφωνία για τη μικρή ΔΕΗ που συμπεριλάμβανε και υδροηλεκτρικές μονάδες και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το φαινόμενο της αδιαφορίας μέρους του κοινωνικού συνόλου για την πολιτική ζωή, σημείωσε ότι «αποτελεί ένα γενικότερο φαινόμενο που δεν εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας». Όπως ανέφερε, «ο θυμός για τις πολιτικές λιτότητας» μπορεί να εκβάλει δυστυχώς σε ακροδεξιά σχήματα» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η Ευρώπη
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η δημόσια χρήση του λόγου και η δημοσιότητα ως συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως προς τον τρόπο που θεραπεύονται στο Κοινοβούλιο. «Πολλές φορές μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής έχουμε το φαινόμενο η πολιτική να γίνεται παραπολιτική, να μετατρέπεται σε μια διαδικασία δολοφονίας χαρακτήρων ή αναπαραγωγής fake news» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα σχετικά με «Κίνημα Αλλαγής» σημείωσε ότι στο τηλεοπτικό debate «δεν άκουσα τίποτα άλλο παρά γενικολογίες και χιλιοειπωμένα σχήματα, περί μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Ελλείπει η ιδεολογική ταυτότητα του πολιτικού φορέα ενώ δεν υπήρξε αυτοκριτική για το σφιχτό εναγκαλισμό της σοσιαλδημοκρατίας με νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Ευρώπη».