Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο οποίο ζητά να μην περάσει η συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Κεφαλονιάς.
Η ανακοίνωση
Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, τόσο εντείνονται οι επιθέσεις στην πληττόμενη πλειοψηφία. Στην προσπάθεια των καπιταλιστών να ξεπεράσουν την κρίση, η ΕΕ σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, συνεχίζουν την πολιτική της άγριας λιτότητας στο λαό που εκφράζεται μέσα από τα μνημόνια, τις σκληρές αντι-μεταναστευτικές πολιτικές και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Σε αυτό το πλάνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στην ίδια κατεύθυνση και στον τομέα της παιδείας, προβαίνει διαρκώς σε νομοσχέδια και τροπολογίες, όπως ο Νόμος Γαβρόγλου και η συγχώνευση των ΤΕΙ, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά σκληρή πολιτική επίθεση στην νεολαία και στην όποια εργασιακή της προοπτική.
Σ’ αυτήν την βάση ο ν. Γαβρόγλου που πέρασε στοχευμένα μέσα στο καλοκαίρι, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους φοιτητές, έρχεται να αλλάξει εντελώς την εικόνα των πανεπιστημίων. Ο νόμος αυτός επιχειρεί να μετατρέψει σε ελεγχόμενη την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία των ΑΕΙ-ΤΕΙ διότι περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ενώ παράλληλα απελευθερώνει την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης δίνεται η δυνατότητα εμπορευματοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων εκμεταλλευόμενοι την δωρεάν εργασία των φοιτητών προς όφελος των εκάστοτε επιχειρηματιών και μεγαλοκαθηγητών.
Βασική πτυχή του νόμου είναι η διάσπαση του πτυχίου, η συγχώνευση τμημάτων, η είσοδος διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η μείωση του διδακτικού προσωπικού χωρίς απολύσεις αλλά με την μη ανανέωση συμβάσεων, η αντικατάσταση των έκτακτων καθηγητών με πανεπιστημιακούς υποτρόφους ( δηλαδή μεταπτυχιακοί φοιτητές που θα δουλεύουν στο ίδρυμα χωρίς να πληρώνονται). Όλα τα παραπάνω γίνονται για να ικανοποιήσουν τις επιταγές της ΕΕ ( απόφαση Μπολόνιας- Λισαβόνας στην κατεύθυνση της κατάργησης της δωρεάν εκπαίδευσης) για άμεση σύνδεση Πανεπιστήμιου με την αγορά. Συνεπώς θα ενισχύονται τα κερδοφόρα για το κεφάλαιο προγράμματα και θα κλείνουν όσα δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή . Ταυτόχρονα, με τον νέο νόμο ορίζεται ότι τα εργαστήρια μιάς σχολής μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Οποισδήποτε ιδιώτης δηλαδή θα μπορεί, αντί να ξοδέψει χρήματα για δικό του εξοπλισμό και έρευνα να απευθύνεται στα εργαστήρια μίας σχολής και να εκμεταλλεύεται τον έτοιμο εξοπλισμό, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτά σαν φτηνό ή και απλήρωτο εργατικό δυναμικό.
Η ανωτατοποίηση που υπόσχονται σημαίνει συνολική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, την τρομακτική έλλειψη διδακτικού προσωπικού, την μη σίτιση των φοιτητών, την μη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων κλπ.,
Στα πλαίσια αυτά γίνεται λόγος για :
Ιδρυση 4ης σχολής του Ιόνιου Πανεπιστήμιου στην οποία εντάσσεται το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι.
Ένταξη του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας με ενσωμάτωση μέρους του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Λευκάδας(πρώην Ληξουρίου) στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής
Ενσωμάτωση του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Σπουδών του Ι.Π με έδρα την Κέρκυρα
Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Βιοεπιστημών ,Βιοτεχνολογίας και Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο στο όποιο ενσωματώνεται ο Φορέας Διαχείρισης του Αίνου και το Αστεροσκοπείο Εύδοξος
Δημιουργία Διετών Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιπέδου 5 στο Ληξούρι.
Η αναδιάρθρωση αυτή σημαίνει:
1. Συγκέντρωση των περισσότερων σχολών στην Κέρκυρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύμμετρη κατανομή σχολών στα Ιόνια Νησιά.
2. Συρρίκνωση του οικονομικού –κοινωνικού-πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου του ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ , μιάς πόλης με μεγάλη πολιτιστική ιστορία, την οποία καταδικάζει σε πλήρη μαρασμό.
3. Υπερσυσσώρευση φοιτητών στα νέα τμήματα που δημιουργούνται και κατ’ επέκταση αναμένεται να υπάρξει μεγάλη μείωση των εισακτέων σε βάθος χρόνου.
4. Αύξηση του οικονομικού προϋπολογισμού της λαϊκής Κεφαλλονίτικης οικογένειας που απαιτείται για να πάνε οι σπουδαστές στην Κέρκυρα .
5. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και εξειδίκευσης, ούτε γίνεται λόγος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Έτσι τα προγράμματα από την μια θα στοχεύουν στην υπερεξειδίκευση κυρίως των τεχνολογικών σχολών και παράλληλα στην οξυμένη γενίκευση μιας σειράς σχολών όπως αυτές των θετικών επιστημών. Ουσιαστικά θα οδηγηθούν οι φοιτητές στην ανάγκη απόκτησης επί πλέον γνώσης μέσω μεταπτυχιακών και διδακτορικών ως βασική προϋπόθεση για εύρεση εργασίας.
6. Τα διετή Πανεπιστημιακά Προγράμματα Εκπαίδευσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προφανώς θα δίνουν πτυχίο ένα επίπεδο πιο κάτω από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και σε αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εγχείρημα που βραχυπρόθεσμα στοχεύει στην άντληση επί πλέον φθηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού εντείνοντας έτσι περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς και την ανταγωνιστικότητα στην εκπαίδευση, τον ατομικό δρόμο, την επισφαλή εργασία, την ανεργία και την μετανάστευση διαλύοντας κάθε εργασιακή προοπτική.
Η απάντηση μας σ’ αυτή ν την φαρσοκωμωδία είναι:
1. Να μην γίνει καμία συγχώνευση, καμία κατάργηση τμήματος.
2. Να μην κλείσει το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων Ληξουρίου.
3. Να μην γίνει καμία απόλυση – μείωση εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.
4. Άμεση μονιμοποίηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και πρόσληψη του αναγκαίου με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
5. Κάλυψη των αναγκών σε υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό.
6. Είμαστε ενάντια στα Διετή Προγράμματα Εκπαίδευσης επανακατάρτισης
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ , ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.