Άκρως επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση της 1ης Πανιόνιας Πολιτιστικής Συνάντησης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη Λευκάδα το Σαββατοκύριακο 4&5 Μαρτίου 2017, τόσο από πλευράς συμμετοχής εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, όσο και από πλευράς ουσιαστικών συμπερασμάτων. Εκπρόσωποι 120 πολιτιστικών φορέων και συλλόγων κατέθεσαν τον προβληματισμό και τις ιδέες τους για τον επτανησιακό πολιτισμό, την καθιέρωση εκδηλώσεων που θα αγκαλιάσουν όλο το Ιόνιο, την στενότερη επικοινωνία των ανθρώπων του πολιτισμού, τη διατήρηση και διαφύλαξη της παράδοσης και ιστορίας των Ιονίων Νήσων και τους κανόνες που θα πρέπει να τεθούν.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαρτίου, με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο να κηρύσσει τη λήξη των εργασιών, κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα και να οριοθετεί τις επόμενες κινήσεις.
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για επιτυχή έκβαση της διημερίδας, μαζική συμμετοχή και πλούσια και ουσιαστική συζήτηση και δήλωσε ότι στόχος της ΠΙΝ είναι η σύνταξη του Πολιτιστικού Χάρτη, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών φορέων της ΠΙΝ. “Η διημερίδα ήταν το πρώτο μας βήμα”, είπε χαρακτηριστικά, “και θα αξιοποιηθούν όλες οι προτάσεις και όλες οι εισηγήσεις, ώστε να καταλήξουμε σε ένα αρχικό κείμενο, το οποίο θα συμπληρωθεί και θα τροποποιηθεί με τις παρεμβάσεις όλων μας, ώστε να καταλήξουμε, μέσα από διαβούλευση, στην παρουσίαση του Πολιτιστικού μας Χάρτη”.
Κωδικοποίηση των τομέων δράσης της ΠΙΝ
Ο κ. Γαλιατσάτος κωδικοποιώντας τους άξονες που θα κινηθεί η ΠΙΝ αναφέρθηκε στους εξής τομείς που θα εξεταστούν:
–Καθιέρωση πολιτιστικών θεσμών, ανά τομέα δημιουργίας ή/και ανά νησί, δικτύων, συνεδρίων και μονοπατιών πολιτισμού.
–Σύσταση Επιτροπών ή Συντονιστικών ώστε να υπάρξει φροντίδα και διοίκηση του εγχειρήματος.
–Μητρώο φορέων και αξιολόγηση προκειμένου να τεθούν κανόνες στην επικοινωνία που, όμως, θα αφήνουν ελεύθερο χώρο στη δημιουργία και τους ανθρώπους του πολιτισμού, μετρώντας παράλληλα τη διάθεση πόρων.
–Ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων μεταξύ τους.
–Καλεντάρι εκδηλώσεων για τον έγκαιρο προγραμματισμό και την καλύτερη προετοιμασία.
-Διαφύλαξη της Επτανησιακής Ιστορίας και διάδοσή της στις επόμενες γενιές, κατεύθυνση προς την οποία ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη συγγραφή της Ιστορίας των Ιονίων Νήσων, και στόχο την διδασκαλία της στα σχολεία της ΠΙΝ.
-Ενίσχυση και προβολή της μουσικής παιδείας, με πολύτιμους συμπαραστάτες τα Μουσικά Σχολεία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
-Καταγραφή και εξέταση λύσεων για το πρόβλημα έλλειψης χώρων πολιτισμού και χρόνιας εγκατάλειψης ιστορικών κτιρίων στα νησιά μας. Για το πρόβλημα που παρατηρείται (πολύς λόγος έγινε για το οξύτατο πρόβλημα πολιτιστικής στέγης της Λευκάδας) ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση και έμπρακτη φροντίδα από το Κράτος.
-Ενεργοποίηση και κάλεσμα για συμμετοχή και στους συλλόγους αποδήμων και τα ομογενειακά σωματεία της διασποράς, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιασμός των θετικών ωφελειών από διοργανώσεις.
–Σύνδεση πολιτισμού – τουρισμού με πλαίσιο αποδοχής όλων καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος, “ο πολιτισμός στα Ιόνια είναι αυτό που απολαμβάνει ο τουρισμός, από αυτό γιγαντώνεται και αναπτύσσεται. Είναι μια σχέση υπαρκτή και έχει διάφορες μορφές”.
–Συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών, με ζητούμενο την ενίσχυση για την καλύτερη επικοινωνία. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό τριετίας για τα υδροπλάνα που αναμένεται αδειοδότηση ενός δικτύου, το οποίο θα περιλαμβάνει τα Ιόνια Νησιά αλλά και πόλεις της Ιταλίας και Κροατίας. Αναφερόμενος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη διημερίδα ότι έχει καταθέσει πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρα – Ζάκυνθος (με ενδιάμεσους σταθμούς στα άλλα νησιά), δύο φορές κατά τους χειμερινούς μήνες και τρεις κατά τους θερινούς, με ζητούμενο να αντιμετωπιστεί από το Κράτος ως “άγονη γραμμή” και να τύχει επιδότησης ώστε να είναι λειτουργική, προς όφελος των κατοίκων στα Ιόνια Νησιά και για λόγους ενίσχυσης της συνοχής της ΠΙΝ.
-Εκκρεμεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται τα θέματα συγκοινωνίας στα νησιά της ΠΙΝ, μικρά και μεγάλα, καθώς και θέματα υποδομών πολιτισμού.
-Εξετάζεται ακόμη η χρηματοδότηση έργων πολιτισμού, εκτός από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα επόμενα βήματα
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος διαβεβαίωσε ότι όλες οι απόψεις έχουν καταγραφεί, όλες οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν και το τελικό κείμενο θα διανεμηθεί σε όλους για τυχόν συμπληρώσεις. “Το επόμενο βήμα μας είναι να αποφασίσουμε τις δράσεις που θα κάνουμε. Αυτή ήταν η αρχή, η συνάντηση γνωριμίας, η αναγκαία επικοινωνία μεταξύ μας για συζήτηση. Εγκαινιάσαμε μια λογική συνδιαμόρφωσης και συμμετοχής όλων στις αποφάσεις για τον πολιτισμό. Είναι μια λογική που έχει η παρούσα Περιφερειακή Αρχή και θα πρέπει όλοι μαζί να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του Πολιτιστικού Χάρτη ώστε να δεσμεύσουμε την ΠΙΝ για τα επόμενα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός υπερβαίνει τις παραταξιακές λογικές”.
Την ικανοποίησή τους εκδήλωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων που πήραν μαζικά μέρος στη διημερίδα, για την πρωτοβουλία της ΠΙΝ και τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά που όλοι μαζί, από όλα τα νησιά, συγκεντρώνονται, συνομιλούν και σχεδιάζουν τις βάσεις για τις δράσεις στον επτανησιακό πολιτισμό.
*Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ΠΕ Κέρκυρας, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στο τουριστικό γραφείο Lord Travel, για τη δωρεάν διάθεση λεωφορείου, για τις ανάγκες μετακίνησης των εκπροσώπων των πολιτιστικών σωματείων από την Κέρκυρα στη Λευκάδα.
Στην κεντρική φωτό: Μ. Μοσχάτ, Θ. Γαλιατσάτος, Χρ. Μωραΐτης στο προεδρείο της διημερίδας