Το κατ΄ αρχήν σχέδιο για τις ρυθμίσεις των σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. διέρρευσε πριν από μερικές ημέρες, περιέχοντας ως πρόταση την υιοθέτηση του συστηματος χορήγησης βίζας ανάλογο με αυτό που ισχύει με τις ΗΠΑ (κανόνας ESTA).
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν αποτελεί πλήρη διαδικασία έκδοσης κάρτας βίζας, όπως ισχύει για τρίτες χώρες εκτός ΗΠΑ και Ευρώπης (π.χ. Ρωσία) αλλά μία ενδιάμεση διαδικασία, όπου όποιος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών επιθυμεί να επισκεφθεί χώρα – μέλος της συνθήκης Σένγκεν, υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση, κατά προτίμηση 72 ώρες πριν από το ταξίδι του, καταβάλλοντας 14 δολλάρια (ή 10 λίρες στερλίνες, σύμφωνα με τη σημερινή ισοτιμία).
Κανονισμός, έως το τέλος του ΄16
Οι όποιες αλλαγές αν ισχύσουν, θα ενταχθούν στο νέο κανονισμό πληροφοριών ταξιδίου και πιστοποίησης εντός Σένγκεν (ETIAS) που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του 2016, ώς θωράκιση της Ευρώπης σε ζητήματα ασφάλειας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο.
Ο κανονισμός θα καλύπτει και θα αφορά τα 26 κράτη – μέλη της Ε.Ε. που είναι ενταγμένα στη συνθήκη Σένγκεν όσον αφορά επισκέπτες από χώρες που δεν χρειάζονται πλήρη βίζα για είσοδό τους στα κοινά σύνορα των «26».
Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα, αν και η Μ. Βρετανία δεν αποτελεί μέρος της συνθήκης Σένγκεν, οι πολίτες της εισέρχονται στη ζώνη με απλή επίδειξη διαβατηρίου ταξιδεύοντας ελεύθερα μέσα σε αυτή. Μετά όμως από το Brexit, οι Άγγλοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα μέσω του συστήματος ETIAS (τη «μικρή» βίζα) πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος!
Διαπραγμάτευση
Όλα αναμένεται να τεθούν στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, η οποία απ΄ ό,τι φαίνεται, θα επιταχυνθεί αφού η νέα πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία που θα ξεκινήσει το Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του ΄18!
Κάτι τέτοιο σημαίνει πως, κάθε αλλαγή, θα ισχύσει από την τουριστική περίοδο του 2018, προκαλώντας τεράστια αβεβαιότητα στα συμβόλαια που θα συναφθούν από τουριστικούς οργανισμούς τον επόμενο χειμώνα!
Ας σημειωθεί ότι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Άγγλοι ταξίδεψαν σε χώρες της Ευρώπης μόλις πέρσι, με την Ελλάδα να αποτελεί την τέταρτη δημοφιλέστερη επιλογή τους.
Αρχίζει η συζήτηση
H Βρετανία δεν θα περιμένει έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017 προτού ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sunday Times. Η ίδια, η οποία θα απευθυνθεί στα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την Κυριακή, απέκλεισε επιπλέον το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην χώρα, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσαν «αστάθεια».
Βρετανικός τουρισμός: Στο +4% οι κρατήσεις για εξωτερικό, η Ελλάδα στο top5 για το 2017
Διαψεύδουν τις προβλέψεις για βουτιά στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, μετά το δημοψήφισμα υπερ του Brexit, τα τελευταία στοιχεία έρευνα της GfK, τα οποία δείχνουν αύξηση 4% στις κρατήσεις της χρονιάς μέχρι σήμερα, σε σχέση με πέρυσι.
Οι κρατήσεις τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 1% από πέρυσι, όμως τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 4% με παράλληλη αύξηση στις μέσες τιμές πώλησης κατά 30 λίρες.
Σύμφωνα με την έκθεση Leisure Travel Monitor της GfK, δεν κρίθηκε αναγκαία η προσφορά μεγάλων εκπτώσεων.
Οι ισχυρές επιδόσεις της αγοράς προεκτείνονται και πέρα από το καλοκαίρι, με τις κρατήσεις για το χειμώνα 2016-17 να παρουσιάζουν αύξηση 14% το μήνα Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015. Τόσο οι κρατήσεις όσο και τα έσοδα από τις κρατήσεις για χειμερινές διακοπές από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα παρουσιάζουν αύξηση 18% σε σχέση με πέρυσι.
Για το 2017
Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2017 πηγαίνουν επίσης καλά, με τον Αύγουστο να ήταν ο τρίτο συνεχόμενος μήνας με αύξηση των πρώιμων κρατήσεων (+5% από τον Αύγουστο του 2015) καθώς Ιούνιος και Ιούλιος μαζί παρουσίασαν αύξηση 10%.
Έτσι, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2017 είναι αυξημένες κατά 11% και τα έσοδα κατά 16%, προσθέτοντας 45 λίρες στις μέσες τιμές πώλησης.
6% επάνω το καλοκαίρι του 2016
Παρά τις κρίσεις (η τρομοκρατία «έκλεισε» την Τυνησία, το Σαρμ ελ Σέιχ, επηρέασε την Τουρκία, η χωρητικότητα μετακινήθηκε στη δυτική Μεσόγειο, η ψήφος υπέρ Brexit επηρεάσε βραχυπρόθεσμα την καταναλωτική εμπιστοσύνη και η Lowcost Holidays κατέρρευσε), τα στοιχεία της GfK καταγράφουν αύξηση των εσόδων για αυτό το καλοκαίρι της τάξης του 6% και κάνουν πρόβλεψη για θετική έκβαση και κατά το τέλος της σεζόν.
Οι κρατήσεις πακέτων για το καλοκαίρι του 2016 παρουσίασαν αύξηση 6% μέχρι τα τέλη Αυγούστου και οι κρατήσεις για οικογενειακές διακοπές ήταν αυξημένες κατά 13%. Ωστόσο, οι κρατήσεις all inclusive μπλοκάρισαν την αγορά με μεγαλύτερη ανάπτυξη στα B&B και στα πακέτα με ημιδιατροφή εξαιτίας της ανόδου των κρατήσεων για διακοπές σύντομης διάρκειας.
Η αγορά κοντινών προορισμών ήταν ο μεγάλος νικητής, με αύξηση 15% στις κρατήσεις σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015, έναντι της αγοράς μακρινών προορισμών (αύξηση 7%) και προορισμών μεσαίων αποστάσεων (+2%). Η Καραϊβική ήταν στους 5 προορισμούς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξης, και ακολούθησαν Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα.
H Iσπανία είναι ο προορισμός με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το ερχόμενο καλοκαίρι, με 4 από τις 10 κρατήσεις. Ελλάδα, Πορτογαλία, Καραϊβική και Μεξικό είναι οι υπόλοιποι προορισμοί του top5.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα CorfuPress
Τελευταία σχόλια