Την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την μελέτη, κατασκευή, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων στη Λευκάδα, το Μεγανήσι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το Σαββατοκύριακο 16&17 Απριλίου2016, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Οι προγραμματικές συμβάσεις θα γίνουν μεταξύ των Λιμενικών Ταμείων Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Λευκάδας και του Δήμου Μεγανησίου με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία διαθέτει την τεχνική, διοικητική και επιχειρησιακή δυνατότητα για να υλοποιηθούν τα υδατοδρόμια σε όλα τα Ιόνια Νησιά.
Στόχος η σύνδεση όλων των νησιών
Εισηγητικά ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος τόνισε ότι: «Η κατασκευή υδατοδρόμων και η δρομολόγηση υδροπλάνων θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συνοχής των νησιών μας καθώς θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην συγκοινωνιακή σύνδεση. Επιπλέον θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης τυχόν απομονωμένων περιοχών και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών. Συνυπολογίστε φυσικά την ενίσχυση στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί τον κύριο οικονομικό πόρο της Περιφέρειάς μας και τη δημιουργία ενός σημαντικού πεδίου επένδυσης με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.».
Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι το υδατοδρόμιο Κέρκυρας έχει ήδη αδειοδοτηθεί και τα υδατοδρόμια Ζακύνθου και Παξών βρίσκονται στην τελική ευθεία κατασκευής και λειτουργίας. Με την επιχειρούμενη επίσπευση της λειτουργίας ακόμη 4 υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο υδατοδρόμων που θα καταστήσει ελκυστικό προορισμό τα Ιόνια Νησιά και θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξή τους.
Το πρώτο δίκτυο υδατοδρόμων
«Είναι το πρώτο δίκτυο υδατοδρόμων στον ελληνικό χώρο που προχωρά τάχιστα στην υλοποίησή του. Εργαζόμαστε ώστε στο τέλος της προσπάθειας αυτής να καταφέρουμε να καλύψουμε συγκοινωνιακά όλη την εδαφική περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Γαλιατσάτος.
Τα έργα (μελέτες και διαδικασίες) έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΚΑΠ-ΕΡΓΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και έχουν αρχικό προϋπολογισμό 40.000€. Η β’ φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή υδατοδρομίου, το κόστος του οποίου θα προσδιοριστεί από τις μελέτες που θα εκπονηθούν στην α’ φάση και θα χρηματοδοτηθεί είτε από πόρους της Ε.Ε. είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με αντίστοιχη τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης. Στο πλαίσιο των έργων της β’ φάσης, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για το σταθμό προσθαλάσσωσης – αποθαλλάσσωσης υδροπλάνων (πλωτές εξέδρες, βάσεις διάσωσης, πυρόσβεσης και παροχής πρώτων βοηθειών κλπ.).
Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων υπερψηφίστηκε από το Σώμα με την αρνητική ψήφο του κ. Θ. Γουλή.
Εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου
Εδώ και καιρό αναμένεται το νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων όπου επιβεβαιώνει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα επενδυτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα σήμανε μια τέτοια επένδυση για την ελληνική οικονομία, όπως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων καθώς και τις θετικές επιδράσεις που θα έχει στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων και όπως είπε και η ηγεσία του υπουργείου θα συμβάλει στην βελτίωση των διαδικασιών για την δημιουργία υδατοδρομίων καθώς και εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.
50 υδατοδρόμια σε φάση αδειοδότησης
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι «Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς σε όλη την επικράτεια το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Μαλδίβες της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές διατηρούν αποστάσεις και επιφυλάξεις την τελευταία περίοδο από την Ελλάδα, και παρά το ότι οι επενδυτικές συμφωνίες έχουν παγώσει, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις διαδικασίες ανάπτυξης του δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας.
Μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά σύντομα οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα.
Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα».
Τελευταία σχόλια