Στην εισήγησή της για το δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, η κα. Υδραίου αναφέρει:
«Η παράταξή μας «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» έγκαιρα, δηλαδή, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δημόσια, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και του κερκυραϊκού λαού ευρύτερα. Η πρότασή μας αυτή είναι η ίδια που καταθέσαμε και προεκλογικά, η οποία εμπεριέχονταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα 2- 2,5 χρόνια, έχοντας πλήρη αντίληψη και γνώση του προβλήματος και συναισθανόμενοι την ευθύνη μας και τη σοβαρότητα του ζητήματος , το οποίο αποτελεί υγειονομική βόμβα και απειλεί να καταστρέψει οικονομικά, τουριστικά και περιβαλλοντικά την Κέρκυρα».
Ολοκληρωμένη διαχείριση στο Τεμπλόνι
Η πρόταση Υδραίου περιλαμβάνει: «Πολύ περιληπτικά, η δική μας πρόταση ήταν και είναι να ολοκληρωθεί και να εκτελεστεί άμεσα , με οποιοδήποτε προσοδοφορο τρόπο έιτε μέσω ΣΔΙΤ (το οποία εγκρίνει παρεπιπτόντως η κυνερνηση), είτε εναλλακτικά να δημοπρατηθεί άμεσα ως δημόσιο έργο (πράγμα, όμως, για το οποίο η δημοτική αρχή βρίσκεται ανετοιμη και χωρίς κονδύλια) η μονάδα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον αδειοδοτημένο χώρο στο Τεμπλόνι. Χωροταξικά το χώρο αυτό υποδεικνυει και ο ΠΕΣΔΑ, ενώ κάθε άλλη προσέγγιση είναι έολη και απατηλή και μόνον για λαική κατανάλωση και εξαπάτηση, άλλως έπρεπε να είχαν γίνει αλλες επιλογές εγκαιρα! Σημειωτέον, ότι η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι τα εργοστάσια κομποστοποίησης δεν επιφέρουν κανενός είδους οπτική ,αισθητική και κυρίως περιβαλλοντική όχληση όπου έχουν λειτουργήσει και γι’ αυτό χωροθετούνται ακόμα και μέσα στις πόλεις! Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής (όπως μηδενικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτοφωτισμού, δωρεά ηλεκτρικής ενέργειας) και αντισταθμιστικά έργα (όπως οδικό δύκτιο, δύκτιο ηλεκτροφωτισμού, αποκατάσταση κυττάρων ΧΥΤΑ και δημιουργία χώρων πρασίνου και αθλοπαιδιών), αλλά και μοριοδότηση των κατοίκων της περιοχής για εξεύρεση εργασίας στη μονάδα κομποστοποίησης».
«Δεν είχατε πρόταση, συνεχίζεται να μην έχετε»
Η κα. Υδραίου επιρρίπτει ευθύνες στη δημοτική αρχή, ως εξής: «Στον αντίποδα της προτασης μας αυτής, η δημοτική αρχή που διεκδίκησε να πάρει στα χέρια της την τύχη αυτή του τόπου και που έχει από τον Σεπτέμβριο του 2014, δύο χρόνια σχεδόν από την εκλογή της, την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, ήτοι την αποφασιστική και εκτελεστική εξουσία, αποδείχτηκε ότι ούτε προεκλογικά αλλά ούτε και μετά είχε οποιοδήποτε πρόγραμμα ή πρόταση, δεν είχε μελετήσει σε βάθος και με τη σοβαρότητα που του αρμόζει το θέμα και δεν είχε, ούτε έχει εκπονήσει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση και λύση του. Το μόνον που έχει να μας παρουσιάσει, ο Δήμαρχος και οι υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι πρώην και νυν, εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, είναι μια παλινωδία από άστοχες , ανεύθυνες, πρόχειρες ερασιτεχνικές απόπειρες για συγκάλυψη και επιφανειακή αντιμετώπιση του προβλήματος με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με πολιτικάντικες, λαϊκίστικες και δημαγωγικές τακτικές και με ενέργειες χωρίς ουσία και αποτελεσματικότητα».
«Ακυρώσατε τη δρομολογημένη λύση για ΣΔΙΤ»
Η κα. Υδραίου αναφερόμενη στην ολοκληρωμένη διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ τονίζει: «Και εξηγούμαστε: Καταρχάς, από τον Ιούνιο του 2014, πριν ακόμα αναλάβετε επίσημα το τιμόνι του Δήμου, ακυρώσατε κάθε προηγούμενο σχεδιασμό και προσπάθεια που είχε συντελεστεί με πολύ κόπο και μετά από πολλές γραφειοκρατικές και σύνθετες διαδικασίες (ΜΠΕ, αδειοδότηση ολοκληρωμένης διαχείρισης, έγκριση ΣΔΙΤ). Δηλαδή σταματήσατε πλήρως τη διαδικασία για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης με ΣΔΙΤ ή με όποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο θέλατε επιλέξετε ,χωρίς να έχετε καμία άλλη εναλλακτική ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση. Αντ’ αυτού πηγαίνατε κύριε Δήμαρχε με τη συνοδεία σας προεκλογικά και μετεκλογικά στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι από το μεν Τεμπλόνι θα απομακρύνετε τα απορρίμματα και ότι στη Λευκίμμη, δε, δεν θα πάρετε ποτέ απορρίμματα διότι δήθεν αποτελεί κόκκινη γραμμή για εσάς! Δεν φροντίσατε, όμως, με κανέναν τρόπο να βάλετε σε εφαρμογή ένα σχέδιο προκειμένου να φανείτε, στο ελάχιστο, ειλικρινής και συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις που αναλάβατε απέναντι στον κερκυραϊκό λαό!
Αντιθέτως, σερνόσασταν από διαβούλευση σε διαβούλευση, από συζήτηση σε συζήτηση, από επιτροπές σε ομάδες εργασίες, μ
όνον και μόνον για να περνάει ο χρόνος με επικοινωνιακά τερτίπια χωρίς συναίσθηση ότι ο κίνδυνος είναι ορατός και άμεσος και ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!. Ακόμα και τους επιστήμονες που ορίσατε για να καταλήξουν σε ένα πόρισμα και αυτούς τους υπονομεύσατε και δεν ακολουθήσατε τα προτεινόμενα, αλλά μετά από τρεις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μέχρι «να ετοιμαστείτε» να παρουσιάσετε κάτι, και μετά εν τέλει την παρουσίαση επισήμως του πορίσματος, αναφωνήσατε ενώπιον του σώματος και του κερκυραϊκού λαού το τραγικό «τελικά δεν είμαστε έτοιμοι»!!!Τα ίδια , εξάλλου λένε τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο λόγο οι Αντιδήμαρχοί σας,ότι δηλαδή δεν έχουμε σχέδιο και δεν ξέρουμε τί θα γίνει!!!
Ιδιωτικοποιήσεις και δεματοποιητής
Και συνεχίζει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης: «Την ίδια στιγμή υποκριτικά και από την πίσω πόρτα ιδιωτικοποιείτε και την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων με συνεχείς αναθέσεις της αποκομιδής και μεταφοράς σε ιδιώτες(που κατά τα άλλα μόνον η δική μας «κακή» παράταξη θα το έπραττε) και με την πλήρη παράδοση της διαχείρισης των απορριμματων σε ιδιωτική εταιρεία δεματοποίησης!!
Και αφού σε κάθε δημοτικό συμβούλιο η παράταξη μας ρωτάει και εμμένει στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανησυχώντας για την ακατανόητη αδράνεια σας, μας παρουσιάσατε πριν λίγο διάστημα μια εταιρεία η οποία θα τοποθετήσει στο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ένα κινητό σύστημα δεματοποίησης των απορριμμάτων με εξοπλισμό εκστρατείας για προδιαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Τα δεματοποιημένα απορρίμματα μας εξηγήσατε ότι μετά από αποθήκευση ενός περίπου έτους θα αποστέλλονται στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Για όλα αυτά μας είπατε ότι έχετε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο 4,5 εκατ. ευρω περίπου και ότι θα προχωρήσετε άμεσα σε όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υλοποίηση του εγχειρήματος, που σημειωτέον αποτελούν μια εργολαβία, ένα ξεχωριστό ουσιαστικά δημόσιο έργο. Μέχρι σήμερα ,λοιπόν, δεν έχετε καταφέρει ούτε αυτή την αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και λειτουργίας εμβαλωματική λύση να φέρετε εις πέρας και να αποκαταστήσετε στο ελάχιστο την αξιοπιστία σας. Φέρνετε μόλις σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο τη ΜΠΕ η οποία είναι διάτρητη και ελλιπέστατη και δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα για όλα τα άλλα συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται. Πότε σκέφτεστε αλήθεια κύριε Δήμαρχε να κατασκευάσετε την στεγανή επιφάνεια με γαιόπανα και γεωμεμβράνες που θα υποδέχεται το σωρό των απορριμμάτων; Πότε σκέφτεστε να σκυροδετήσετε για να δημιουργήσετε την επιφάνεια που θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα; Πότε σκέφτεστε να λειτουργήσετε το βιολογικό καθαρισμό; Πότε σκέφτεστε να κατασκευάσετε το στέγαστρο αφού σίγουρα δεν μπορεί να σταματάει η επεξεργασία όταν βρέχει; Πότε σκέφτεστε να τοποθετήσετε τα σύστημα απόσμησης, απεντόμωσης και αποκονίωσης, τα οποία απαιτούνται για την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος; Όλα τα προηγούμενα απαιτούν διαδικασίες δημοσίου έργου (προκήρυξη κτλ.) ήτοι τουλάχιστον ένα χρονικό ορίζοντα 6-8 στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Επομένως, όπως όλα δείχνουν το φετινό καλοκαίρι θα είναι χειρότερο από το περυσινό που εικόνες με σκουπίδια ξεχειλισμένα και διαλυμένα γύρω από τους κάδους, με αφόρητη δυσοσμία και στραγγίδια να τρέχουν στους δρόμους και τους πεζόδρομους, έκαναν το γύρω του κόσμου μέσω των επισκεπτών μας με άνευ προηγουμένου δυσφήμιση του τόπου μας που «ζει» από την τουριστική βιομηχανία»
Η σημερινή εικόνα του ΧΥΤΑ
Το παρόν του κατ’ ευφημισμόν ΧΥΤΑ Τεμπλονίου η κα. Υδραίου λέει: «Όσον αφορά την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει ο χώρος του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι αρκεί να αναφέρουμε ότι το τελευταίο κύτταρο εναπόθεσης έχει υπερκορεστεί και στη θέση του υπάρχει ένα βουνό με σκουπίδια ύψους περίπου 30 μέτρων, όπου πλέον είναι επικίνδυνη η εναπόθεση απορριμμάτων λόγω μεγάλης πιθανότητας κατολίσθησης με κίνδυνο για τη σωματική ασφάλεια των εργαζομένων, ο βιολογικός δεν λειτουργεί και τα στραγγίδια διοχετεύονται ανεπεξέργαστα στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ ο χώρος όπου προτίθεται η δημοτική αρχή να εναποθέσει το δεματοποιητή και τα συνοδευτικά εξαρτήματα είναι μια ισοπεδωμένη έκταση στην οποίο έχει γίνει μια απλή διαστρωμάτωση με χώμα αναμεμειγμένο με σκουπίδια και γενικά η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και θυμίζει έναν χώρο όπου πρόκειται να γίνει μια ανεξέλεγκτη χωματερή. Το τελευταίο δε είναι ότι το κέντρο ανακύκλωσης λειτουργεί, άγνωστο απ
ό ποιον, με τί προσωπικό και με ποια μέσα και οχήματα, αφού η σύμβαση με τον ιδιώτη που το διαχειρίζονταν έχει λήξει ήδη από καιρό. Με ποιες νόμιμες διαδικασίες κύριε Δήμαρχε , κύριε Αντιδήμαρχε και Πρόεδρε του ΦΟΣΔΑ αναθέσατε τη λειτουργία του κέντρου ανακύκλωσης, αφού ούτε από την αρμόδια επιτροπή , ούτε από το δημοτικό συμβούλιο πέρασε ποτέ σχετικό θέμα;;;
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Και καταλήγει: «Για τους παραπάνω λόγους και της υπάρχουσας τραγικής πλέον κατάστασης στο χώρο του ΧΥΤΑ, που κάθε επισκεπτόμενος μπορεί με μια ματιά να θεωρήσει ότι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί και της σοβαρότητας του προβλήματος, αιτούμαστε να κηρυχθεί ο χώρος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και εν γένει ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η πρότασή μας αυτή βρίσκει απόλυτα έρεισμα στην οικεία νομοθεσία βάσει του Νόμου 3013/1-5-02 (ΦΕΚ-102Α’) Άρθρο1 και 2.Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Νόμο :Καταστροφή νοείται κάθε ταχείας ή βραδείας εξέλιξης φυσικό φαινόμενο ή τεχνολογικό συμβάν στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο, το οποίο προκαλεί εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, καθώς και στο ανθρωπογενές ή φυσικό περιβάλλον. Η ένταση της καταστροφής καθορίζεται από το μέγεθος των απωλειών ή ζημιών που αφορούν στη ζωή, στην υγεία και στην περιουσία των πολιτών, στα αγαθά, στις παραγωγικές πηγές και στις υποδομές. Κίνδυνος ,δε, νοείται ακόμα και η πιθανότητα εκδήλωσης ενός φυσικού φαινομένου ή τεχνολογικού συμβάντος ή και λοιπών καταστροφών σε συνδυασμό με την ένταση των καταστροφών, που μπορεί να προκληθούν στους πολίτες, στα αγαθά, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στις υποδομές μιας περιοχής. Βάσει των δεδομένων, λοιπόν, που έχουμε από την κορεσμένη και απαράδεκτη από κάθε άποψη υφιστάμενη κατάσταση στο ΧΥΤΑ, από την έλλειψη χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό της ποσότητας από εδώ και πέρα και μέχρι τέλος Οκτώβρη (λόγω τουριστικής περιόδου) και από την μη υλοποίηση εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης σε ορίζοντα τουλάχιστον 6-8 μηνών, υπάρχει επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία ,για την περιουσία των δημοτών, το περιβάλλον ανθρωπογενές και φυσικό. Σωρευτικά όλα τα προηγούμενα συνθέτουν άμεσο και επικείμενο κίνδυνο και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την κήρυξη του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το προσεχές 6μηνο τουλάχιστον και μέχρι να δούμε ότι υλοποιείται ένας επιτυχής σχεδιασμός από τη δημοτική αρχή, άλλως υπάρχει κίνδυνος η βόμβα να εκραγεί πάνω από την Κέρκυρα εν μέσω τουριστικής περιόδου με συνέπειες ανυπολόγιστες για το μέλλον του τόπου μας.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι γενικές κατευθύνσεις προβλέπουν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την «επιστράτευση» της κρατικής και αυτοδιοικητικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες. Ειδικότερα η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει την εκπόνηση σχεδίων και προγραμμάτων πρόληψης, ανά κατηγορία κινδύνου, τη λήψη μέτρων ετοιμότητας και δράσεων πρόληψης, την ετοιμότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και χρησιμοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και τέλος την υποβολή εισηγήσεων προς τα αρμόδια, κατά περίπτωση, Υπουργεία, για την αναμόρφωση της αντίστοιχης νομοθεσίας.
Εν κατακλείδι κατόπιν σοβαρής θεώρησης της υπάρχουσας κατάστασης και ενδελεχούς μελέτης του προβλήματος , καταλήξαμε λόγω της επείγουσας κατάστασης και του επικείμενου κινδύνου που απειλεί το Δήμο μας, να ζητήσουμε από το δημοτικό μας συμβούλιο να πάρει απόφαση για την κήρυξη του Δήμου της Κέρκυρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων κοινοποιώντας την απόφασή του αυτή στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίου για τις περαιτέρω κατά τον Νόμο ενέργειες.
Η θέση της παράταξης μας είναι: «καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν» και στο πρόβλημα των απορριμμάτων αν δεν αντιληφθούμε την κρισιμότητα των στιγμών δεν θα υπάρχει θεραπεία παρά μόνον αδιέξοδα που θα υποθηκεύσουν το μέλλον του τόπου και των συνδημοτών μας. Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Εμείς το πράξαμε πρώτοι. Περιμένουμε από εσάς που έχετε την εξουσία, έστω και καθυστερημένα να ακολουθήσετε!!!
Τελευταία σχόλια