Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα CorfuPress της Δευτέρας
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος ήταν όλοι εκεί: οι αντιπεριφερειάρχες Νικολέτα Πανδή και Σπύρος Γαλιατσάτος καθώς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης (από πλευράς Περιφέρειας), ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης (παρά το σφιχτό, λόγω πολιτικής ατζέντας, πρόγραμμα), ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο αερολιμενάρχης Αντώνης Γεωργούσης, οι πρόεδροι των δύο σωματείων εργαζομένων στο αεροδρόμιο Βάιος Καραγιάννης και Γιώργος Μαυρωνάς, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μάνθος Γιαννούλης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Παναγιώτης Μπράμος, ο Σπύρος Μίχας από τους δ/ντες ξενοδοχείων, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Βασίλης Καλούδης και τα μέλη Δημήτρης Διαβάτης και Δημήτρης Μούτσος, ο Περικλής Κατσαρός από την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Νίκος Καψοκαβάδης.
Το θέμα φλέγον: η λειτουργία του αεροδρομίου ενόψει της τρέχουσας τουριστικής περιόδου με ζητούμενο να καταγραφούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα και να δοθεί χείρα βοηθείας για την βελτίωση, όπου είναι δυνατό.
Πυρ ομαδόν
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις όλων για τα κακώς κείμενα στην καθημερινή λειτουργία του αεροδρομίου, δεδομένης της πληθώρας προβλημάτων που παρατηρήθηκαν την περσινή περίοδο, αλλά γρήγορα άναψε, όταν στην τοποθέτησή του ο αερολιμενάρχης κ. Γεωργούσης υποστήριξε ότι υπάρχει προγραμματισμός για βελτιώσεις και επισκευές στο Ι. Καποδίστριας, απλώς υπάρχει …μια μικρή καθυστέρηση.
«Νομίζαμε ότι δεν σας άκουγαν αλλά τώρα καταλαβαίνουμε ότι είστε σε πλήρη συντονισμό με τα κεντρικά, ΥΠΑ και ΤΑΙΠΕΔ. Μάλλον είστε αερολιμενάρχης σε άλλο αεροδρόμιο» δήλωσε ο πρ. Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Δ. Διαβάτης.
«Εμείς όλοι κάναμε έρανο για να σας βοηθήσουμε ώστε να κάνετε κάποιες επείγουσες προμήθειες για το αεροδρόμιο. Μην μας λέτε λοιπόν ότι όλα ήταν τέλεια», αντέτεινε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Π. Μπράμος. «Με τόσα σωρευμένα προβλήματα και αυτή την εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο αερολιμενάρχης», υποστήριξε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Β. Καλούδης.
«Ή θα μας βοηθήσετε ως διοίκηση να συμβάλλουμε στα προβλήματα του αεροδρομίου ή θα παίξουμε κρυφτό. Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Διαφορετικά τα είστε αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάντια του αεροδρομίου» τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.
Έλλειψη χρημάτων, γραφειοκρατία και στο βάθος Fraport
Η κατάσταση που επικρατεί στο Ι. Καποδίστριας παρουσιάστηκε γλαφυρά από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο Γ. Μαυρωνάς υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει φράγκο» για τυχόν τρέχοντα έξοδα στο αεροδρόμιο ενημέρωσε για το σφιχτό πλαίσιο που διέπει τις δαπάνες, ελέω δημοσιονομικών ελέγχων, και έκανε λόγο για δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στην καθημερινότητα «από τη στιγμή που ενεπλάκη το ΤΑΙΠΕΔ κι αποφασίστηκε το ξεπούλημα του αεροδρομίου». Χαρακτήρισε «ιστορική» τη σύσκεψη καθώς από το Νοέμβρη το Ι. Καποδίστριας περνάει στα χέρια της Fraport και αποκάλυψε ότι υπάρχει τέτοια υποβάθμιση που υπάρχουν διαθέσιμα για επισκευές μόλις 47.000 ευρώ για 5 αεροδρόμια (ανάμεσα στα οποία και της Κέρκυρας). «Να πάμε στην ΥΠΑ όλοι μαζί και να πούμε ότι κλείνουμε το αεροδρόμιο. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση για να μην έχουμε σοβαρές επιπτώσεις φέτος», κατέληξε.
Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας είχε έσοδα 27εκ. ευρώ κι εμείς καταντήσαμε να έχουμε πρόβλημα πως θα προμηθευτούμε ένα καζανάκι, είπε χαρακτηριστικά ο Β. Καραγιάννης, ενημερώνοντας ότι η απαξίωση του αεροδρομίου Κέρκυρας είναι τέτοια που δεν έχει γίνει δομικό έργο από το 2010. «Οι δαπάνες του αεροδρομίου έχουν περικοπεί κατά 50% κι έχουμε την Fraport καθημερινά στο αεροδρόμιο με συνεργεία να μετρά τους χώρους», είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της Fraport ήταν ο Π. Κατσαρός: «Στη συνάντηση που είχαμε προ ολίγου καιρού με εκπροσώπους της Fraport μας ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσουν να κάνουν σιγά – σιγά κάποιες αναβαθμίσεις που αυτοί έχουν προγραμματίσει από το 2017 και μετά. Κι όταν τους είπαμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις μας απάντησαν ότι αυτοί δεν είναι κοινωφελές ίδρυμα», είπε.
Τελεσίγραφο από τον Θόδωρο
Η απαίτηση όλων να δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή, έστω και τώρα, υπό τον Περιφερε
ιάρχη, η οποία θα διερευνήσει τα προβλήματα και θα εξετάσει την άμεση παρέμβαση φορέων και ΟΤΑ για να σωθεί …οτιδήποτε αν σώζεται ήταν η κατακλείδα της σύσκεψης.
Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος τόνισε ότι υπάρχει εξαιρετική ανησυχία όλων ενόψει της τουριστικής περιόδου και πρέπει να εντοπιστούν τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. «Δεν είμαστε εδώ ούτε για δημιουργία εντυπώσεων ούτε για υπερβολές. Η σύσκεψη γίνεται χωρίς σκοπιμότητες και πρόθεση να θιγεί κανένας. Πρέπει να ιεραρχηθούν τα επείγοντα για φέτος και η συζήτηση αυτή γίνεται για την εξεύρεση λύσεων. Οι αδυναμίες στη λειτουργία του αεροδρομίου Κέρκυρας ήταν πολλές πέρσι. Ζητούμε συντονισμό ενεργειών. Να πάμε στην ΥΠΑ και να ζητήσουμε λύσεις σήμερα όχι αύριο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης στέλνοντας όμως «τελεσίγραφο» στη διοίκηση του αεροδρομίου: «Όσοι είμαστε εδώ σήμερα αναμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες ειδοποίηση και ένα υπόμνημα αιτημάτων και προβλημάτων το οποίο πρέπει να σταλεί στην ΥΠΑ. Οι διαδικαστικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το αεροδρόμιο πέρσι δεν μπορούν να συνεχιστούν και φέτος».
Μ. Γιαννούλης: Υπάρχει πανευρωπαϊκό θέμα ασφάλειας
Στη σύσκεψη για την επίλυση των προβλημάτων του αεροδρομίου Κέρκυρας κατατέθηκε ακόμη ένα ζήτημα που χρίζει παρέμβασης, αυτό των αυξημένων αναγκών στην ασφάλεια του αερολιμένα, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.
Να ασκηθεί πίεση προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη της ΕΛΑΣ στο αεροδρόμιο Κέρκυρας ζήτησε ο διοικητής Ασφαλείας Μάνθος Γιαννούλης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Περιφέρεια.
«Υπάρχει πανευρωπαϊκό θέμα ασφάλειας», δήλωσε «μετά τις επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα. Μην ξεχνάτε ότι στο αεροδρόμιο Βρυξελλών δεν υπήρχαν προβλήματα λειτουργίας, όπως αυτά που συζητάμε για την Κέρκυρα. Υπήρχε όμως προφανώς χαλαρότητα στα θέματα ασφαλείας με τα γνωστά αποτελέσματα και συνέπειες. Η ΥΠΑ, η ΕΛΑΣ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ασφάλειας».
Ο κ. Γιαννούλης ενημέρωσε ότι στο αεροδρόμιο υπηρετούν 20 αστυνομικοί και τέλη Απριλίου αναμένονται άλλοι 7. Θα υπάρξει μια ενισχυτική δύναμη ακόμη 30 δοκίμων αστυνομικών, αλλά αυτό θα συμβεί τις 10 Ιουνίου. «Με δεδομένο ότι υπάρχει μια σταδιακή κλιμακωτή άνοδος από το Μάιο στην κίνηση του αερολιμένα υπάρχει ένα κενό ασφαλείας 2,5 μηνών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να προστεθούν τουλάχιστον 10 αστυνομικοί στην υπάρχουσα δύναμη για να αντιμετωπιστεί το θέμα. «Εμείς ως ΕΛΑΣ, σύμφωνα και με την απόφαση του ταξίαρχου κ. Τσιρογιάννη, θα ενισχύσουμε το αεροδρόμιο αλλά δεν πρέπει να φροντίσουμε να μην θιγεί και η ασφάλεια των πολιτών στο νησί», κατέληξε, ζητώντας στήριξη αυτοδιοίκησης και φορέων για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης.
Τελευταία σχόλια