Την ανακοίνωση για την πρόθεσή του να αλλάξει ο χώρος διεξαγωγής των συνεδριάσεων έκανε το βράδυ της Τετάρτης 26/10, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, μιλώντας στο Corfu Tv.
Οι συνθήκες στην αίθουσα του Μον Ρεπό δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, ενώ η χρόνια εγκατάλειψη έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα (κτιριακά, θέρμανσης, ψύξης αλλά και αναγκών απολύμανσης και απεντόμωσης).
Ο Σωτ. Μικάλεφ και η χρηματοδότηση απ’ τον Πετσάλνικο
Επί Δημαρχίας Σωτήρη Μικάλεφ είχε καταβληθεί προσπάθεια για την αποκατάσταση του κτιρίου της Ιονίου Βουλής προκειμένου να συνεδριάζουν εκεί τα συμβούλια Περιφέρειας και Δήμου. Εντέλει οι προσπάθειες Μικάλεφ ευοδώθηκαν και τον Αύγουστο του 2010 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπέγραψε τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του κτιρίου της Ιονίου Βουλής.
Η χρηματοδότηση του Δήμου Κέρκυρας ανήλθε αρχικά στο ποσό των 300.000 ευρώ με την προοπτική να δοθούν συνολικά 650.000 ευρώ. Μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και σχετική εκδήλωση στο Σαν Τζιάκομο παρουσία του κ. Πετσάλνικου (φωτο). Τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου είχαν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας.
Πρόσθετη χρηματοδότηση ζητά ο Νικολούζος
Ο Κώστας Νικολούζος δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχουν τα αρχικά χρήματα για τις απαραίτητες εργασίες και χωροταξικές διευθετήσεις ενώ έχει ήδη προβεί σε συνεννοήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής για πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να αποδοθεί τελικά το ποσό των 650.000 ευρώ που απαιτείται για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στο ιστορικό κτίριο.
Μον Ρεπό: Από τον Σαρλή στην εγκατάλειψη
Το Μον Ρεπό έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στις διεκδικήσεις των Κερκυραίων. Στις 4 Οκτωβρίου του 1992, η κεντρική πύλη εισόδου στο Μον Ρεπό ανοίγει μετά από πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά όμως για το λαό και όχι για τους βασιλείς, έπειτα από μια δυναμική κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής του Χρύσανθου Σαρλή και των Κερκυραίων. Το κτήμα και η έπαυλη περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου Κερκυραίων. Το 1995, ο Δήμος παραχώρησε, για πενήντα χρόνια, το κτίριο της έπαυλης στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να στεγαστεί το Μουσείο της Παλαιόπολης.
Στον ίδιο χώρο μεταφέρθηκε -από το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου – η λυόμενη, αλλά τεθωρακισμένη αίθουσα, στην οποία πραγματοποιήθηκε, το 1994, η σύνοδος κορυφής στην Κέρκυρα. Κι αυτό προκειμένου να χρησιμοποιείται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Σαρλής είχε τότε τους λόγους του. Ήθελε να δείξει ότι ο Δήμος έχει πατήσει πόδι για τα καλά στο ιστορικό Μον Ρεπό. Να αποφύγει τυχόν περιπέτειες στο μέλλον αλλά και να υπάρχει λόγος για τη συντήρηση της συνολικής έκτασης. Επί των ημερών του τα κατάφερε αλλά αργότερα…
Μην αφεθεί στην τύχη του…
Εν κατακλείδι οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και οι ανάγκες. Η σκέψη του Κώστα Νικολούζου κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς η Ιόνιος Βουλή είναι ο φυσικός χώρος διεξαγωγής συνεδριάσεων των αιρετών οργάνων της Κέρκυρας. Αρκεί φυσικά ο χώρος στο Μον Ρεπό -με την παύση και αυτών των μηνιαίων επισκέψεων των αιρετών της Κέρκυρας δια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου- να μην αφεθεί στην τύχη του και τη φθορά του χρόνου.
Μπορεί ευχερώς να φιλοξενήσει άλλες δράσεις, ακόμη και μικρά συνέδρια. Να συντηρηθεί και να τυγχάνει φροντίδας σε τακτική βάση, αλλιώς θα ακολουθήσει την φθίνουσα πορεία του παρακείμενου υπαίθριου θεάτρου «Ρένα Βλαχοπούλου».
Τελευταία σχόλια