Το αίτημα της ΛΑΣΥ για ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις καταγγελίες που έκανε ο Περιφερειάρχης για εργαζόμενους, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Σώματος την Κυριακή.
«Πρόκειται για βαριές καταγγελίες» δήλωσε ο εισηγητής Θ. Γουλής ζητώντας να εξηγήσει ο Περιφερειάρχης «Με ποιόν τρόπο και ποιοι δεν προχωρούν υποθέσεις συμπολιτών μας για ένταξη στο πρόγραμμα για ηλεκτρικό ρεύμα; Εμείς γνωρίζουμε ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ δηλαδή η κυβέρνηση καθυστέρησε πάνω από 1 χρόνο να προχωρήσει αυτήν τη ρύθμιση. Πώς και από ποιους εμποδίστηκε η διαδικασία των ορκωτών λογιστών στην ΑΕΝΑΚ; Πώς εμποδίζεται η διαδικασία της δακοκτονίας; Τι είδους διαπλοκή υπάρχει με την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου και την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιόνιων Νησιών». Ο κ. Γουλής συμπλήρωσε πάντως ότι θα έπρεπε ο Περιφερειάρχης να καταγγείλει την πολιτική ηγεσία των Υπ. Οικονομικών και Εσωτερικών για τις οδηγίες και κατευθύνσεις που δίνει κι όχι τους εργαζόμενους, αποδίδοντας την στάση του Περιφερειάρχη στην υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής «που τσακίζει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και περικόπτει τη χρηματοδότηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους».
Γαλιατσάτος: Κοινό μυστικό
Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών, γνωστά σε όλους και τόνισε ότι είναι «κοινό μυστικό ότι η εικόνα στασιμότητας σε έργα και δράσεις στην Κέρκυρα σχετίζεται με δύο – τρεις παράγοντες αλλά και την εμπλοκή Υπηρεσιών, οι οποίες συνέβαλλαν με πράξεις ή παραλείψεις». Ως παράδειγμα ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά και την περίπτωση της ΑΕΝΑΚ δηλώνοντας: «Στην υπόθεση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι αναμεμειγμένοι και υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα. Ο φάκελος έχει σταλεί από εμάς στη δικαιοσύνη από το 2014 και αναμένουμε το πόρισμα. Στη δικαιοσύνη προσφύγαμε και για την περίπτωση της ΑΕΝΑΚ, της Επιχείρησης της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αναμένουμε τις αποφάσεις και τότε θα συζητήσουμε. Όμως υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για περισσότερο από μια 10ετία, που δεν αφήνει έργα και δράσεις της Κέρκυρας να προχωρήσουν. Καλούμαστε λοιπόν, εμείς τώρα να αναστήσουμε αυτά τα έργα, να τα ανασύρουμε κάτω από πέπλα γραφειοκρατίας και παραλείψεις υπηρεσιών και διοίκησης. Υπάρχουν αρκετά έργα, σημαντικά για τον τόπο, όπου υπέστησαν δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή ζητήθηκαν πίσω χρήματα, γιατί κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».
Περιπτώσεις και περιπτώσεις
Στην ενημέρωση που παρείχε ο κ. Γαλιατσάτος παρέθεσε σειρά περιπτώσεων «παραλείψεων και λαθών υπηρεσιών», που στοίχισαν ως εξής:
«Υπάρχουν δέκα μετατάξεις υπαλλήλων και επί σειρά μηνών δεν δίνεται έγγραφο από τις Οικονομικές Υπηρεσίες για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτούς τους εργαζόμενους και να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες μας.
-Ακόμη κι από αυτή η αίθουσα που κάνουμε συνεδριάσεις και από τα γραφεία του Περιφερειάρχη κινδυνεύουμε με έξωση γιατί επί ένα χρόνο δεν έχουν πληρωθεί τα νοίκια, ενώ υπάρχουν τα χρήματα και το αντίστοιχο κονδύλι.
-Ο ωφελούμενος από την υποτροφία για τους ROMA που είχαμε εξαγγείλει ακόμη περιμένει και μαζί με εκείνον και η τοπική κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί δεν φρόντισαν να υλοποιήσουν την απόφασή μας.
-Επί σειρά μηνών οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν σε αίτημα πρώην εργαζομένου του ΟΑΝΑΚ, με συνέπεια να προχωρήσει σε κατάσχεση εις βάρος της ΠΙΝ.
-Έχουν μπλοκάρει τον έλεγχο των αναρρωτικών αδειών από ελεγκτές ιατρούς και όλοι αντιλαμβανόμαστε για ποιους προφανείς λόγους. Την ίδια στιγμή αν πιεστούν στην εργασία τους, παίρνουν διαδοχικές αναρρωτικές, συνεπικουρία κάποιων που παρότι ασκούν το λειτούργημα του Ιπποκράτη βάζουν τη σφραγίδα τους.
-Το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους στα Ιόνια» από το 2015 δεν έχει διεκπεραιωθεί, δεν έχουν εξυπηρετηθεί οι δικαιούχοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι ελάχιστοι καθώς δεν φρόντισαν να το μάθει ο κόσμος για να ωφεληθεί.
-Χρηματικά εντάλματα πληρωμής κρατούνται επί μήνες στα συρτάρια, δεν πληρώνονται οι προμηθευτές με συνέπεια να δημιουργείται δυσφορία για την περιφερειακή αρχή και να μην προχωρούν εργασίες».
Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Η σταγόνα που ξεχείλισε όμως το ποτήρι του Θ. Γαλιατσάτου ήταν η δακοκτονία καθώς όπως είπε: «Πέρσι δεν ξοδεύτηκε όλο το ποσό κι έτσι φέτος μας δόθηκαν λιγότερα χρήματα, 395.000ευρώ. Η αρμόδια υπηρεσία, καθώς υπάρχουν χρήματα από
τα παράβολα για τα κλαδέματα, ζητά από την Οικονομική Υπηρεσία να διαθέσει κι αυτά τα χρήματα στη δακοκτονία. Η Οικονομική Υπηρεσία όχι μόνο αρνείται, αλλά ειδοποιεί –ως μη όφειλε- την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου για να μην προχωρήσει σε έγκριση, κι εκείνη με τη σειρά της –πάλι ως μη όφειλε- ειδοποιεί την Αποκεντρωμένη, ώστε να μπλοκάρουν από παντού τη διεξαγωγή της δακοκτονίας. Η δακοκτονία μέχρι σήμερα διενεργείται με εντολή του Περιφερειάρχη, γιατί και στην Κέρκυρα θα κάνουμε δακοκτονία, θα τα καταφέρουμε κι ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Εμείς έχουμε αναλάβει στο ακέραιο τις δικές μας».
Για τους Γενικούς δ/ντες
Στην ίδια συζήτηση ο κ. Γαλιατσάτος υπεραμύνθηκε της απόφασης για τους τρεις Γενικούς Δ/ντες δηλώνοντας: «Το 2011 ο κ. Σπύρου αντί να ορίσει Αναπληρωτές Δ/ντες, εν αναμονή απόφασης Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όρισε κατευθείαν Γενικούς Δ/ντες και Δ/ντες. Μάλιστα τους απένειμε και τον Α’ βαθμό και επομένως για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν έλαβαν και τους αντίστοιχους μισθούς, χωρίς να το δικαιούνται, χωρίς να είναι νόμιμες οι αποφάσεις του κ. Σπύρου. Εμείς απλά αποκαταστήσαμε τη νομιμότητα, σύμφωνα με έγγραφη οδηγία της Αποκεντρωμένης που μας καλούσε όπου είχε δοθεί βαθμός χωρίς απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου να προβούμε στις δέουσες διορθώσεις, λειτουργώντας στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Η απόφαση του Περιφερειάρχη απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη για τυπικούς κι όχι για ουσιαστικούς λόγους. Εκδώσαμε λοιπόν νέα απόφαση και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ισονομία, την ισοπολιτεία και τη νομιμότητα».
Στη δική του τοποθέτηση, ένας από τους τρεις Γ. Δ/ντες, ο Αν. Πανδής, υποστήριξε ότι η απόφαση του 2011 είχε τεκμήριο νομιμότητας και οι βαθμοί δόθηκαν σωστά, επεσήμανε ότι δεν λειτουργούσε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ούτε και σήμερα λειτουργεί, και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ζήτημα αξιοπρέπειας και όχι χρημάτων, καθώς στο τέλος της υπαλληλικής του καριέρας δεν θέλει να φύγει σαν λαθρεπιβάτης από το δημόσιο».
Να υπάρξει ένα σημείο σύγκλισης για να βρεθεί λύση ζήτησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, να τηρηθεί η νομιμότητα και όπου υπάρξουν διαπιστωμένες παραβάσεις να γίνουν διοικητικές εξετάσεις και να επιβληθούν ποινές είπαν κάποιοι απ’ αυτούς.
Απ’ τη συζήτηση πάντως βγήκε κι η είδηση ότι οι εργαζόμενοι στην ΠΕ Κέρκυρας είναι περίπου 135 αλλά ο σύλλογος των εργαζομένων αριθμεί περίπου 70 μέλη (δηλαδή εκπροσωπεί περίπου τους μισούς εργαζόμενους) και επιπλέον τις τελευταίες ημέρες είναι ακέφαλος, μετά από παραιτήσεις μελών του Δ.Σ.
Δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα corfupress (Δευτέρα 1/8/2016)
Τελευταία σχόλια