Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:
Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν οι πολίτες της Κέρκυρας πως η πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου καθώς και η έναρξη της λειτουργίας αντίστοιχα στην Λευκίμμη.
Παρότι η τωρινή Περιφερειακή Αρχή λέει πως στην φάση αυτή δεν συζητείται χωροθέτηση, κατ’ουσίαν ψεύδεται όπως αποδεικνύεται από δύο γεγονότα.
Πρώτον, όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2016 κατά την συζήτηση στο Κοινοβούλιο της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κέρκυρας συναγωνιστής Αϊβατίδης Ιωάννης, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Τσιρώνης με τα λεγόμενα του είχε αφήσει να εννοηθεί πως ούτε το Τεμπλόνι θα κλείσει αλλά και οτι η Λευκίμμη θα λειτουργήσει.
Και δεύτερον από το γεγονός πως ενώ στην μελέτη αναφέρεται σαφώς οτι για την Ζάκυνθο θα πρέπει να υπάρξει άμεση παύση λειτουργίας του υφιστάμενου ΧΥΤΑ και έναρξη εργασιών αποκατάστασης του, για την Κέρκυρα δεν υπάρχει καμμία τέτοια αναφορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση κινείται, λοιπόν, και η Περιφερειακή Αρχή και αυτό το γεγονός θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι των εμπλεκόμενων περιοχών.
Η παράταξη μας έχει δηλώσει επανειλλημένα την αντίθεση της τόσο με την παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι όσο και με την έναρξη λειτουργίας στην Λευκίμμη.
Επισημαίνουμε επίσης οτι θα πρέπει να υπάρξει, στον συνολικό σχεδιασμό, σαφής πρόβλεψη για την αλλαγή της σημερινής πολιτικής χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας με εφαρμογή του «Πληρώνω όσο ρυπαίνω».
Επίσης, επειδή πιστεύουμε οτι το πρόβλημα της διαχέιρισης των απορριμμάτων σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να επιλυθεί αλλά σε ότι αφορά το επίπεδο ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας η διαδικασία αυτή χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δαπάνη με στοχευμένες δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας ως προς την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, το οποίο έχει ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επιγραμματικά, οι προτάσεις της παράταξης μας, περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:
– διαχείριση με πρόληψη-μείωση των απορριμμάτων, διαχείριση με επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, διαχείριση με ανακύκλωση στην πηγή -λιπασματοποίηση των απορριμμάτων
-Καμία επιχειρηματική αξιοποίηση / ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
-Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο.
-Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών από παράνομες χωματερές
-Καμία αύξηση των δημοτικών τελών.
-Προστασία των θέσεων εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
-Το κέρδος που θα προκύψει από την διαχείριση ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, θα χρηματοδοτήσει νέες, καθαρές, θέσεις εργασίας.
Τελευταία σχόλια