Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με την οποία εκφράζεται η αντίδραση για την επαπειλούμενη απαλλοτρίωση 315 στρεμμάτων πέριξ του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης. Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδριάζει και το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτου περί απαλλοτριώσεων εκτάσεων για την επέκταση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει ενημερωθεί ήδη με σχετική επιστολή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (επισυνάπτεται) ότι «στο φάκελο της μελέτης ανανέωσης ΑΕΠΟ του Αερολιμένα Κεφαλονιάς δεν περιλαμβάνεται κανένα έργο που να χρειάζεται επέκταση ή απαλλοτριώσεις σε χώρους εκτός των σημερινών ορίων του Αεροδρομίου».
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016 λήγει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για τον κρατικό αερολιμένα Κεφαλονιάς και στο πλαίσιο αυτό έχει καταρτιστεί νέα μελέτη για λογαριασμό της ΥΠΑ, η οποία ως όφειλε, έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση.
Στην τεχνική έκθεση του Φακέλου Ανανέωσης ΑΕΠΟ με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2016 τονίζεται ότι «η περιγραφή του έργου του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, του οποίου ζητείται η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων δεν περιλαμβάνει κανένα έργο που να χρειάζεται επέκταση ή απαλλοτριώσεις σε χώρους εκτός των σημερινών ορίων του αεροδρομίου, όπως αποτυπώνονται στους χάρτες και σχέδια του παραρτήματος του φακέλου ανανέωσης της ΑΕΠΟ του αεροδρομίου».
Οι όποιες περί του αντιθέτου αναφορές σε απαλλοτριώσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες που θα πρέπει να αναζητηθούν από τους πολίτες της Κεφαλονιάς, οι οποίοι είναι λογικό να έχουν αναστατωθεί από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη.
Η εκ παραδρομής (;) τεχνική έκθεση
Στην επίσημη τεχνική έκθεση που στάλθηκε στο Δήμο Κεφαλονιάς και στη συνέχεια στην ΠΙΝ για έγκριση αναφέρονται καθαρά οι απαλλοτριώσεις των 315 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρονται στα προγραμματιζόμενα έργα: «Απαλλοτριώσεις συνολικής έκτασης 315.800m3 περίπου για την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης α/φ αλλά και την μελλοντική ανάπτυξη του αεροδρομίου». (κεφ.1, σελ. 6).
Φορέας του έργου φέρεται στην μελέτη αυτή το ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και μελετητής το γραφείο του κ. Δημήτρη Αργυρόπουλου.
Με νεώτερο διευκρινιστικό ο μελετητής τονίζει ότι η αναφορά αυτή δεν ισχύει. Άρα η συμπερίληψή τους στην προς αδειοδότηση μελέτη έγινε εκ παραδρομής;
Διαψεύδουν και τα δημοσιεύματα των αθηναϊκών ΜΜΕ;
Κι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να διαψεύσει τα περί απαλλοτριώσεων στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς, δεν έπραξε το ίδιο και στα δημοσιεύματα των αθηναϊκών ΜΜΕ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.
Για παράδειγμα το ΒΗΜΑ (24/1/2016) παρουσιάζοντας «τι προβλέπει το πλάνο της κοινοπραξίας Fraport – Slentel για την προσεχή 4ετία, για την περίπτωση της Κεφαλονιάς αναφέρει:
«Στην Κεφαλλονιά κρίνεται ότι ο αεροσταθμός είναι υποδιαστασιολογημένος και δεν έχει αποδοτικές διαδικασίες διαχείρισης επιβατών, καθώς υπάρχει ελάχιστος χώρος αναμονής και κυκλοφορίας, ενώ απουσιάζει χώρος αναμονής εντός του κτιρίου, κάτι που δημιουργεί μεγάλες ουρές. Το κτίριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω παλαιότητας και θα απαιτηθούν σημαντικές εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης τόσο στον αεροσταθμό όσο και στον χώρο ελιγμών και στον διάδρομο – μελλοντικά σχεδιάζεται και νέα επέκταση του αεροσταθμού. Το αεροδρόμιο παρουσιάζει παρόμοιο πρόβλημα με το πλάτος του διαδρόμου και θα απαιτηθεί και εκεί απαλλοτρίωση».
Λίγους μήνες μετά στην «ΕΦημερίδα των Συντακτών» (14/4/2016) παρουσιάζονται τα σχέδια για τα αεροδρόμια και για την Κεφαλονιά (αλλά και τη Ζάκυνθο) αναφέρουν:
«Σε τρεις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν απαλλοτριώσεις για να υλοποιηθούν τα σχέδια επέκτασης, κυρίως των διαδρόμων προσγείωσης/απογείωσης.
Το κόστος της απόκτησης της γης θα βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο, που εκτός από τη διασφάλιση πόρων είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, όπως με την Αρχαιολογία και προσφυγές για περιβαλλοντικούς λόγους.
Πρόκειται για το αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν άλλα 13 στρέμματα, καθώς και της Ζακύνθο
υ όπου η απαλλοτρίωση θα φτάσει τα 250 στρέμματα.
Στην Κεφαλονιά σχεδιάζεται ριζική αναδιάταξη όλων των υποδομών και θα απαιτηθούν απαλλοτριώσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Λάθος εκ παραδρομής ή «λαγός» για αντιδράσεις;
Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ ή η γερμανική κοινοπραξία δεν είχαν αντιδράσει τότε με διάψευση των δημοσιευμάτων; Γιατί το έπραξαν τώρα στην Κεφαλονιά; Πρόκειται εντέλει για εκ παραδρομής λάθος συμπερίληψη παλαιών δεδομένων (πόσο παλιών αναρωτιόμαστε όταν υπάρχουν τα δημοσιεύματα); Ή μήπως για αναδίπλωση στρατηγικής μπροστά στην γενικευμένη αντίδραση;
Το μέλλον θα δείξει αν θα υπάρξει προσπάθεια απαλλοτρίωσης ή όχι. Για τώρα, λόγω έγκαιρης παρέμβασης, ο κίνδυνος αποσοβήθηκε…
Και τέλος η ευκολία του ΤΑΙΠΕΔ να υποστηρίζει περίπου ότι έγινε ένα μικρούλι λάθος, το οποίο αναστάτωσε κάτοικους και επαγγελματίες στην Κεφαλονιά, το μόνο που δείχνει είναι η προχειρότητα στις μελέτες που εκπονούν και οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εξονυχιστικά προσεχθεί πριν σταλούν για έγκριση στους αυτοδιοικητικούς φορείς.
Αν φυσικά, πρόκειται για λάθος…
Τελευταία σχόλια