Διαρροές στον αθηναϊκό τύπο κάνουν λόγο για «δυσφορία» του Εμίρη του Κατάρ από τα όσα συμβαίνουν στο εργοτάξιο του Μιραμάρε αλλά και την μετ’ εμποδίων εξέλιξη της επένδυσης στο θρυλικό κερκυραϊκό ξενοδοχείο.
Το θρυλικό Μιραμάρε
Το ξενοδοχείο Miramare στα Μωραΐτικα έχει μεγάλη ιστορία γιατί ταυτίστηκε με την οικογένεια Ωνάση. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρόης Πατρονικόλα- Ωνάση, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του μεγιστάνα Aριστοτέλη Ωνάση και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Tο Miramare εκτείνεται σε έναν ελαιώνα 50 στρεμμάτων δίπλα στην θάλασσα στα Μωραΐικα. Τώρα έχει γκρεμιστεί ολοκληρωτικά και έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο όπου οι εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς και οι φήμες λένε ότι θα χτίσει μια ξενοδοχειακή μονάδα 7 αστέρων. Τα σχέδια του εμίρη του Κατάρ για την ευρύτερη περιοχή κάνουν λόγο για την ανάβαθμισή της σε υψηλού επιπέδου, πολυτελούς τουριστικού θέρετρου που θα περιλαμβάνει κατοικίες αλλά και μικρή μαρίνα(;)
Ο εμίρης και οι μαρίνες
Ως γνωστόν ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι μαζί με τον εξάδελφό του και πρωθυπουργό του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θανί δεν έκανε μόνο διακοπές στην Κέρκυρα αλλά και επενδύσεις. Οι τακτικές επισκέψεις του τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα με την υπερπολυτελή θαλαμηγό Κατάρα που δεν πέρασε σε κανέναν απαρατήρητη και η αγάπη του για τα Ιόνια νησιά τον οδήγησαν να επενδύσει εν τέλει στο νησί των Φαιάκων σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες, το Μιραμάρε και σε ένα παλιό ξενοδοχείο στο Πυργί, όπου χτίζει πολυτελείς βίλες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το money-tourism.gr, οι εντεταλμένοι του εμίρη, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδειες για συγκεκριμένες κατασκευές που επιθυμούσε ο επενδυτής (π.χ. μαρίνα) και αυτή τη στιγμή, όλα είναι στον «αέρα», ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τους τοπικούς φορείς, αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο. Παράλληλα, ο εμίρης του Κατάρ έχει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχα προβλήματα και στο ξενοδοχείο στο Πυργί.
Συνθήκες ασυδοσίας καταγγέλλουν οι οικοδόμοι
Καταπέλτης είναι η ανακοίνωση- καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας εναντίον της εργοδοσίας στο εργοτάξιο του Μιραμάρε.
Η ανακοίνωση λέει: «Τον τελευταίο μήνα, οι συνάδελφοί μας στο εργοτάξιο Μίραμαρε, γίνονται μάρτυρες της πιο άγριας εκμετάλλευσης – εξαπάτησης από πλευράς της εργοδοσίας που ακούει στο όνομα ΠΙΜΑ-ΜΑΡ Α.Ε.
Ειλικρινά, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς, πώς εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει τις «δουλειές» της – επενδύσεις, σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας, σε καθεστώς ανεξέλεγκτης υπερεκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, καταπατώντας κάθε εργατικό νόμο, Συλλογική Σύμβαση, ωράριο εργασίας, κανόνες ασφάλειας εργοταξίου, καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων και πολλά άλλα.
Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις….
Από το ότι βάφτισε τους οικοδόμους, ξενοδοχοϋπάλληλους για να γλιτώσει τα ένσημα και το δωρόσημο, από τις χιλιάδες υπερωρίες Σαββάτων και Κυριακών που δεν αναγνωρίζει και δεν πληρώνει, από το γεγονός ότι μετά από τρεις ελέγχους του ΙΚΑ στο εργοτάξιο δεν υπήρχε βιβλίο παρουσίας εργοταξίου και μόνο μετά από παρέμβαση του Σωματείου εδώ και δύο εβδομάδες αναγκάστηκε να βάλει, αλλάζοντας και τις ημέρες εργασίας σε 5νθημερο από 6!
Δεν τους φτάνει που ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα που έχει ο εργαζόμενος τα έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια, έρχονται σήμερα και απειλούν κι εκβιάζουν τους συναδέλφους ότι αν δεν υπογράψουν καινούργιες ατομικές συμβάσεις αποικιακού τύπου με 30 ευρώ μικτά την ημέρα!!! (δηλαδή 18 έως 20 ευρώ καθαρά!!) θεωρούνται ότι έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία!
Τα 18 μέχρι 20 ευρώ το μεροκάματο του οικοδόμου για μια πολυεθνική εταιρεία, που αγοράζει νησιά και βραχονησίδες ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ, αγοράζει ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού εκτός από την Κέρκυρα σε Μύκονο, Άνδρο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, είναι δίκαιη αμοιβή!
Αυτοί είναι οι επενδυτές που θα μας σώσουν;
Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας υπόσχονται οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, αυτά είναι οι αναπτυξιακοί τους νόμοι και η υγιής επιχειρηματικότητα, με τους «καλούς επενδυτές» που θα φέρουν δουλειές και ψωμάκι για το λαό να φάει! Οι άραβες με τα πετροδόλαρα που θα μας σώσουν!
Με 30 ευρώ μικτά στον οικοδόμο, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με το ΛΟΚ-ΑΟΥΤ και την κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων. Ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας και του συνδικαλισμού θέλουν να καταργήσουν.
Δε θα τους περάσει!
Ενιαία είναι η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων – ενιαία θα είναι και η απάντηση.
Οι συνάδελφοί μας στο Μίραμαρε δεν είναι μόνοι τους. Το πρόβλημά τους είναι πρόβλημα και όλων των άλλων εργαζομένων: των ξενοδοχοϋπαλλήλων που λιποθυμούν από την υπερεργασία για ένα κομμάτι ψωμί, των ιδιωτικών υπαλλήλων που σήμερα πετάγονται στο δρόμο (βλέπε Μαρινόπουλος), της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς που της δημεύουν την περιουσία και δεν την αφήνουν να παράγει, του αυτοαπασχολούμενου που κλείνει το μαγαζί του γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τα μεγάλα μονοπώλια.
Κοινός είναι ο εχθρός, κοινή είναι και η λύση, κοινός και ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.
Κανένας κοινωνικός διάλογος, καμιά κοινωνική ειρήνη δεν έλυσε τα προβλήματά μας, ίσα – ίσα, είτε με κρίση είτε χωρίς, αυτοί που έχαναν πάντα ήταν οι εργαζόμενοι. Εμείς πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, εμείς και την κρίση τους!
Φτάνει πια! Ήρθε η ώρα να πούμε: Ή εμείς οι εργαζόμενοι που παράγουμε τον πλούτο αυτής της χώρας ή αυτοί, μια χούφτα πλουτοκράτες τύπου ΠΙΜΑ-ΜΑΡ, παράσιτα της κοινωνίας, που γεμίζουν τις κοιλιές τους με τον κόπο και τον ιδρώτα μας!
Όπου υπάρχει ΠΑΜΕ και ταξικό συνδικάτο οικοδόμων, ατομική σύμβαση με 30 ευρώ μεροκάματο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ούτε ομαδικές απολύσεις και απειλές περνάνε! Οργανωνόμαστε μαζικά στα σωματεία μας. Αγκαλιάζουμε το ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς, γιατί ΝΑΙ, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, ξενοδοχείο δεν χτίζεται και δεν δουλεύει και ΝΑΙ, μπορούμε χωρίς αφεντικά!
Η εταιρεία real estate
Στο τιμόνι της λιβανικών συμφερόντων εταιρείας ΠΙΜΑ-ΜΑΡ Α.Ε βρίσκεται, σύμφωνα με το euro2day.gr ο Κριστιάν Κομέρ (Christian Comair), Λιβανέζος επιχειρηματίας ο οποίος είναι στενός συνεργάτης της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και ειδικά του τέως Εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί.
Ο τελευταίος εμφανίζεται ως επενδυτής σε σειρά έργων που υλοποίησε ή προωθεί ο Λιβανέζος μηχανικός.
Ο ίδιος επιχειρηματίας είναι και ο βασικός μέτοχος όλων των εταιρειών που έχουν πραγματοποιήσει τις επενδύσεις σε νησιά, ακίνητα και ξενοδοχεία στην Ελλάδα, όπως η ΠΙΜΑΡΑ Α.Ε., η οποία και αγόρασε το νησί Οξυά στο Ιόνιο καθώς και γειτονικές νησίδες. Κατέχει το 95% της τελευταίας, με το 5% να ανήκει σε μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία ΠΙΜΑ Α.Ε.
Οι επενδύσεις του κ. Κομέρ (με τις πλάτες της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, έστω “υπό προϋποθέσεις”) δεν περιορίστηκαν στην Οξυά. Εξαγόρασε γειτονικές νησίδες, το ιστορικό ξενοδοχείο Μιραμάρε στην Κέρκυρα καθώς και μικρότερες μονάδες σε Άνδρο, Μύκονο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
Εκτός από τα 5,6 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στην οικογένεια Σταμούλη για την απόκτηση της Οξυάς, απέκτησε και τις νησίδες Προβάτι και Μόδι, του συμπλέγματος των Εχινάδων, έκτασης περίπου 1.000 και 200 στρεμμάτων αντίστοιχα. Έχει επίσης αποκτήσει το 50% του νησιού Πεταλάς.
Η περίπτωση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου
Μια από τις εταιρείες του Λιβανέζου επιχειρηματία είναι κι αυτή με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια η Μητρόπολη Ζακύνθου για την έκταση πλησίον της περίφημης παραλίας του Ναυαγίου. Αυτό προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά της Μητρόπολης Ζακύνθου και του μοναστηρίου του Αγ. Γεωργίου των Κρημνών, που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την αγορά της μεγάλης έκτασης στο νησί, σύμφωνα με την οποία ο Λιβανέζος επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης μιας ντουζίνας επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η P.M.C. Real Estate Μονοπρόσωπη Α.Ε. που εδρεύει στην περιοχή του Συντάγματος, η Off White Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Εκμετάλλευσης Χώρων Εστίασης & Εμπορίας Τροφίμων, που κατά πληροφορίες ελέγχει μεταξύ άλλων και γνωστό εστιατόριο, αλλά και η Caprice Ανώνυμη Ξενοδοχειακή, Κατασκευαστική και Εμπορική Εταιρεία, η PIMAKRI Ακίνητα, η PIMACO Ακίνητα, η PIMA-MAR Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων, η PIMA Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Εκμετάλλευσης Ακινήτων, η PIMA-GATE Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων, η PIMANSO Α.Ε. κ.ά.
Περιφερειακό Συμβούλιο υπέρ εργαζομένων MIRAMARE
Σε υλοποίηση δέσμευσης του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συζήτησε το Σάββατο, εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα που έχει ανακύψει με τους εργαζόμενους – απολυμένους του εργοταξίου του MIRAMARE Κέρκυρας.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εργοδότρια εταιρεία αλλά και τους ασφαλιστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Εργαζόμενοι: Μας χρωστάνε… – Εργοδότες: Τηρήσαμε τα νόμιμα
Όπως είχαν ενημερώσει και στην επίσκεψή τους στον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν λόγο για απλήρωτες υπερωρίες συνολικού ύψους άνω των 50.000ευρώ, ομαδικές απολύσεις, ώθηση των εργαζομένων σε οικειοθελή αποχώρηση, χρωστούμενα δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και επιδόματα αλλά και αδυναμία ανταπόκρισης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε, επίσης, το Σώμα για την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εργοδότριας εταιρείας, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους άποψη όσον αφορά στους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι προχώρησαν τηρώντας όσα προβλέπονται και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η απόφαση του Περιφερειακού
Το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα:
-Συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο εργοτάξιο του MIRAMARE
-Καλεί την εργοδότρια εταιρεία να καταβάλλει τα δεδουλευμένα, τις υπερωρίες και όσα οφείλει στους εργαζόμενους καθώς και τα οικοδομικά ένσημα για όσο διάστημα εργάστηκαν
-Καλεί το ΙΚΑ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να παρέμβουν, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα περιθώρια
-Ζητά την στελέχωση του ΣΕΠΕ και την κάλυψη των οργανικών κενών, προκειμένου να μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται στο ρόλο του υπέρ των εργαζομένων.
Την απόφασή του αυτή το Περιφερειακό Συμβούλιο θα τη γνωστοποιήσει στο ΙΚΑ, το ΣΕΠΕ, την εργοδότρια εταιρεία ενώ εξουσιοδοτήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή για παράσταση στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν.
Και το Εργατικό Κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με ανακοίνωσή του «καταδικάζει και καταγγέλλει τις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας ακινήτων ΠΙΜΑ-ΜΑΡ, η οποία έχει αναλάβει την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Μιραμάρε. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των εργαζομένων είχε υποστεί εκβιασμούς από τη διεύθυνση της επιχείρησης προκειμένου να υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας, με όρους σαφώς δυσμενέστερους από τα όσα ορίζει η ισχύουσα σύμβαση, με την παράλογη απειλή, μάλιστα, ότι αν δεν τις δεχτούν, μέσα σε 7 ημέρες θα θεωρηθεί ότι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς!
Παλαιότερα δε, η επιχείρηση είχε παράτυπα ασφαλίσει τους εργαζόμενους εν αγνοία τους σαν εργάτες ξενοδοχείου και όχι σαν εργάτες οικοδομής, παρανομία που αποκαταστάθηκε αργότερα (αλλά όχι αναδρομικά) κατόπιν παρεμβάσεων στο ΙΚΑ.
Στο χώρο εργασίας δεν τηρούταν κανένα βιβλίο παρουσιών, με αποτέλεσμα η επιχείρηση τώρα να αρνείται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα Σάββατα (εβδομαδιαίως 8ωρη υπερωρία) των εργατών καθόλη τη διάρκεια της σεζόν, και την κανονική άδεια τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.
Οι συνθήκες εργασίας στο παραπάνω εργοτάξιο είναι ασφυκτικές, η υπερεργασία δεν αμείβεται, τα επιδόματα και τα δεδουλευμένα δεν καταβάλλονται, όλα τα παραπάνω δε, συνδυάζονται με ένα καθεστώς ιδιότυπης τρομοκρατίας.
Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΠΙΜΑ – ΜΑΡ που συνεχίζουν να υπόκεινται προσβολή των δικαιωμάτων και της προσωπικότητάς τους και δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα τους».
Στις φωτό οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο.
Τελευταία σχόλια