Από τους περίπου 20 που κατέθεσαν βιογραφικά και έθεσαν εαυτούς στην κρίση της Επιτροπής, που έχει συσταθεί για τη διαδικασία της αξιολόγησης, μέσω συνεντεύξεων, στην Αθήνα κλήθηκαν τελικά πέντε, αντί των αναμενόμενων δύο.
Οι κύριοι Συμπόνης, Παγκράτης, Πανδής, Γκιόκας και η κυρία Παυλοπούλου κλήθηκαν στην Αθήνα και κατέθεσαν απόψεις, θέσεις και κρίσεις ενώπιον της θεσμοθετημένης επιτροπής, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις που τέθηκαν, κυρίως σχετικές με την σημερινή θέση του Νοσοκομείου, τον προτεινόμενο προγραμματισμό, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος κλπ.
Η Επιτροπή αναμένεται να γνωμοδοτήσει το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει και την τελική ευθύνη της επιλογής του Διοικητή. Μέχρι στιγμής τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από την Διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών, έως ότου πληρωθεί η θέση.
Η επιτροπή
Η επιτροπή που θα εισηγηθεί το νέο διοικητή, συστάθηκε σύμφωνα με την 85701/10.11.2015 απόφαση του Υπουργού Υγείας και αποτελείται από τους:
* Γιαννουλάτο Πέτρο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ως πρόεδρο
* Σκανδαλάκη Παναγιώτη, Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.)
* Νιάκα Δημήτριο, καθηγητή Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
* Καπερώνη Γεώργιο, σύμβουλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και
* Μπερετάνο Νικόλαο, οικονομολόγο – σύμβουλο Διοίκησης της Α.Ε. με την επωνυμία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»
Τα κριτήρια
Υπενθυμίζεται ότι τα προσόντα που ζητούνται από τους υποψηφίους είναι:
1. Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
2. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική μονάδων υγείας ή άλλος συναφής τίτλος σπουδών στη διοίκηση και τα οικονομικά.
3. Τίτλοι σπουδών στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε Χώρες του εξωτερικού.
4. Εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
5. Τουλάχιστον καλή γνώση της Αγγλικής ή άλλης επίσημης γλώσσας της ΕΕ που αποδεικνύεται από σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ή σχετικό πιστοποιητικό επάρκειας τουλάχιστον επιπέδου Β2.
6. Προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα επί 5ετία τουλάχιστον, ή σχέση με τους Οργανισμούς Υγείας ως επαγγελματίας για μια 10ετία τουλάχιστον.
7. Επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από θέσεις που υπηρέτησαν οι υποψήφιοι, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώρισή τους.
8. Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.
9. Προσωπικότητα και εκτίμηση δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και η οποία θα προκύψει από την προφορική συνέντευξη και τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.
10. Κοινωνικό έργο το οποίο αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των υποψηφίων σε εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.
11. Ηλικία μέχρι 65 ετών.
Οι υποψήφιοι
Δύο οικονομολόγοι (Συμπόνης και Παγκράτης) και τρία στελέχη δημόσιας διοίκησης διεκδικούν τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο. Οι κ.κ. Πανδής και Παυλοπούλου εσχάτως απασχόλησαν τη δημοσιότητα με την προσφυγή που κατέθεσαν διεκδικώντας βαθμούς/κλιμάκια που έχασαν με απόφαση της περιφερειακής αρχής, καθώς κατέχουν θέσεις διευθυντών στην ΠΙΝ. Η Αποκεντρωμένη δικαίωσε την προσφυγή τους και αναμένονται οι περαιτέρω κινήσεις της ΠΙΝ.
Στα υπόψιν
Ενδεικτική πάντως του κλίματος που επικρατεί στην κερκυραϊκή κοινωνία είναι η επιστολή που έχει στείλει στον Υπ. Υγείας η Ένωση Γονέων Κέρκυρας, με την οποία υπογραμμίζεται ότι πέραν των τυπικών κριτηρίων χρειάζεται «αξιολόγηση και έρευνα της επαγγελματικής διαδρομής των υποψηφίων, της προσωπικότητας τους, των δεξιοτήτων τους, του κοινωνικού εν γένει έργου τους. Μια έκθεση πεπραγμένων εκάστου υποψηφίου που θα αποδεικνύει μέσα από τη δράση και τη στάση τους την πραγματική τους ικανότητα και την πραγματική πρόθεση και διάθεση να καταλάβουν τη θέση του Διοικητή και να φέρουν επιτυχώς σε πέρας το έργο» και επιπροσθέτως «η θέση του Διοικητή δεν είναι και δεν πρέπει να είναι διακοσμητική. Ένας διοικητής άπραγος, ανάξιος και ανίκανος είναι επικίνδυνος. Πρέπει να είναι αξιολογημένος, να μην έχει “δραστηριοποιηθεί” σε υποθέσεις διαφθοράς και να ασκεί πρωτίστως ανθρωπιστική και κοινωνική πολιτική».
Προς γνώση και συμμόρφωση. Αμήν…
Τελευταία σχόλια