Εκτός ημερησίας διάταξης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, την Κυριακή 17 Απριλίου, συζήτησε το θέμα: “Ίσσος, ΤΑΙΠΕΔ, δικαστική διένεξη στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων και αίτηση ακύρωσης”.
Την εισήγηση έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Κουλούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτιστική, ιστορική, φυσική και περιβαλλοντική αξία του Ίσσου. Πρόκειται, είπε, για ένα εκπληκτικό δάσος, με κέδρους, παραθαλάσσιες και παραλίμνιες αμμοθίνες, σπάνιας ομορφιάς και βιοποικιλότητας, προστατευμένο από το το δίκτυο NATURA 2000.
Ο κ. Κουλούρης υπενθύμισε ότι στον Χωροταξικό Σχεδιασμό που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητείται η προστασία της περιοχής και η ένταξή της σε καθεστώς απολύτου προστασίας.
Η περιπέτεια του Ίσσου
Ο Ίσσος στις 25/4/2013 μεταβιβάστηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα παράνομα, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε στα Ιόνια Νησιά το δημόσιο δεν έχει δικαίωμα κυριότητας στα δάση, δήλωσε στην εισήγησή του ο κ. Κουλούρης και συνέχισε:
“Εν συνεχεία η υπηρεσία της Δ/νσης Δασών, με εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη έκθεση αυτοψίας εξέδωσε πράξη, η οποία χαρακτηρίζει έκταση 1.513,75 στρεμμάτων ως “ΔΑΣΟΣ ΑΡΚΕΥΘΟΥ”. Κατά της πράξης αυτής το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε προσφυγή, η οποία απερρίφθη από την Α/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Κέρκυρας. Στη συνέχεια (14/1/2015) το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με σκοπό την ακύρωση της απόφασης της Α/θμιας Επιτροπής, η οποία θα εκδικαστεί στις 25 Μαΐου 2016 στη μεταβατική έδρα Κέρκυρας”.
Η απόφαση του Περιφερειακού
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Γ. Κουλούρη, ομόφωνα:
• Εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του Ίσσου και αυθαίρετης αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος
• Ζητάει από το δικαστήριο την απόρριψη της αίτησης, ως απαράδεκτης και μη νόμιμης
• Ορίζει πληρεξούσιο δικηγόρο για τη νόμιμη εκπροσώπησή του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και αρμοδίων αρχών.
Το, κατά Τσίπρα, έγκλημα
Στις 22 Αυγούστου 2013 ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κέρκυρα συναντήθηκε με τα μέλη της επιτροπής αγώνα προστασίας του Ίσσου και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στον υπό εκποίηση χώρο.
Χαρακτήρισε “μνημονιακό έγκλημα” την εκποίηση του δημόσιου πλούτου υποστηρίζοντας πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι μηχανισμός εκποίησης της δημόσιας περιουσίας: «Με πράξεις παράνομες και αντισυνταγματικές ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Μάλιστα, περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura εντάσσονται στο ταμείο και αν δεν τους σταματήσουμε επίκειται να προχωρήσουν και σε διαδικασίες πώλησης των ‘φιλέτων’ γης που αποτελούν παγκόσμια οικολογική κληρονομιά».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως όσοι εμπλέκονται σε διαδικασίες που επιφέρουν ζημιά στο Δημόσιο και στερούνται νομιμότητας “θα ελεγχθούν αναδρομικά”: «Το μεγαλύτερο μνημονιακό έγκλημα είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και της φυσικής ομορφιάς της χώρας σε επιχειρηματίες, οι οποίοι έναντι πινακίου φακής θα έρθουν να αγοράσουν περιοχές, και μάλιστα χαρακτηρισμένες ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, για να χτίσουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις από τις οποίες θα μπορούν να έχουν κέρδη, καταστρέφοντας, όμως, το περιβάλλον».
Αυτά το 2013. Το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ προσφεύγει στα δικαστήρια, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό που τότε ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «έγκλημα»…
Φωτό αρχείου του corfupress από την επίσκεψη Τσίπρα στον Ίσσο το 2013
Τελευταία σχόλια