Νικολούζος: Σε τρία χρόνια η ολοκληρωμένη διαχείριση.
Γονίδη: Τραγική η κατάσταση στο ΧΥΤΑ.
Χαραλάμπους: Θα έπρεπε να είναι κερδοφόρα η διαχείριση των σκουπιδιών.
Κοντομάρη: Να πάνε φυλακή όσοι έχουν ευθύνες για την κατάσταση.
Παπανικολοπούλου: Να γνωμοδοτήσει το Μετσόβειο για την κατάλληλη
περιοχή. Καρύδης: Έτοιμοι να αναθεωρήσουμε, αν βρεθεί αξιόπιστη λύση
Κατάμεστο το Προσκοπείο το βράδυ της Κυριακής από εκπροσώπους τοπικών αρχών, επιστημονικών, τουριστικών και παραγωγικών φορέων και κατοίκους όλης της Κέρκυρας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Τεμπλονίου για μια ακόμη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Παρούσα η εισαγγελέας Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, όπως είχε δεσμευτεί.
Πίστωση χρόνου ζητά ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος δήλωσε ότι ως δημοτική αρχή απέρριψαν την λύση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ΣΔΙΤ όχι από ιδεολογικές ή πολιτικές αγκυλώσεις αλλά γιατί αυτό θα συνιστούσε εγκλωβισμό του λαού της Κέρκυρας, για 30 χρόνια, σε μια ακριβή διαχείριση. Ενημέρωσε επίσης ότι είχε συνομιλίες με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη μεταφορά των σκουπιδιών στο εκεί εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο όμως δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από 2,5 χρόνια.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, 2,5-3 χρόνια, θα χρειαστεί για να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και στην Κέρκυρα, εκτίμησε ο κ. Νικολούζος, ενημερώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η λύση του δεματοποιητή θα εφαρμοστεί για το μεσοδιάστημα, μέχρι την εξεύρεση οριστικής επίλυσης. «Εμείς ψάξαμε πολύ για να βρούμε αξιόπιστη λύση. Αν κάποιος έχει κάποια άλλη, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε έως τα τέλη Απριλίου που πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων», είπε ο Δήμαρχος. Ούτως ή άλλως, πάντως ο κ. Νικολούζος έχει έρθει σε επαφή με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση μελέτης, που θα υποδεικνύει τους χώρους στην Κέρκυρα, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για ΧΥΤΑ.
Ασπιώτης: Μεγάλα τα προβλήματα
Παραλάβαμε μεγάλα προβλήματα, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης, αναφέροντας ως τέτοια τη μη λειτουργία του βιολογικού – ο βιολογικός δεν δούλεψε ποτέ, είπε χαρακτηριστικά – και της καύσης του βιοαερίου. Όσον αφορά το βιοαέριο ο κ. Ασπιώτης δήλωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί φάκελος για το έργο και αναμένονται οι αδειοδοτήσεις, ενώ υποστήριξε την εγκατάσταση δεματοποιητή λέγοντας ότι σε λίγο καιρό θα πεισθούν όλοι για την αναγκαιότητα της λειτουργίας του.
Γονίδη: Δεν είναι ΧΥΤΑ είναι χωματερή
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Μαρία Γονίδη τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Τεμπλόνι είναι τραγική, «δεν είναι ΧΥΤΑ αυτός, είναι χωματερή», είπε. Έκανε λόγο για μελέτες που είχαν ξεκινήσει από το 2011 αλλά ποτέ δεν βγήκαν συμπεράσματα και ενημέρωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος είναι έτοιμος να ξεκινήσει επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή. «Αυτή τη στιγμή θυσιάζεται το Τεμπλόνι για το γενικό σύνολο, κάτι που δεν είναι καθόλου σωστό», κατέληξε.
Χαραλάμπους: Η μια δημοτική αρχή διαδέχεται την άλλη χωρίς λύσεις
Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Μπάμπης Χαραλάμπους υπενθύμισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, γι’ αυτό άλλωστε ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες, αλλά αντί να αναλάβει το κράτος ή η τοπική αρχή τη διαχείρισή τους προτιμούν να τα δίνουν σε ιδιώτες. «Από το 2007 που ήμουν βουλευτής είχα φέρει το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στη Βουλή. Είχα επισκεφθεί μαζί με την εισαγγελέα κ. Νταϊρούση το χώρο και εκείνη έφυγε με σκυφτό το κεφάλι από την κατάσταση που αντίκρισε. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας: εξαίρεση του Τεμπλονίου από τη διαχείριση απορριμμάτων γιατί είναι επιβαρυμένη περιοχή, εξαίρεση της ευρύτερης περιοχής, όπου ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, γιατί υπάρχει μελέτη του ΙΓΜΕ που λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αναθέστε σε ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα την εκπόνηση μελέτης που θα υποδείξει ποιοι είναι οι κατάλληλοι χώροι», είπε. Ο κ. Χαραλάμπους επίσης αναρωτήθηκε ποιος θα δουλέψει τον δεματοποιητή, αφού υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Κοντομάρη: Να πάνε φυλακή όσοι έχουν ευθύνες
Η πρόεδρος του Αλεύχιμον Μαρία Κοντομάρη έκανε λόγο για ύπαρξη χωματερών σε όλο το νησί, δήλωσε ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εμπιστοσύνη πλέον σε υποσχέσεις καθώς μέχρι πρότινος είχαν δέσμευση για μη λειτουργία του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια και ζήτησε ειλικρίνεια κάνοντας λόγο για ευθύνες που βαρύνουν κάποιους «οι οποίοι θα έπρεπε να πάνε φυλακή επιτέλους. Τι μεγαλύτερο κακό να κάνουν από αυτό που έγινε στη Λευκίμμη;», είπε χαρακτηριστικά. Η κα. Κοντομάρη ζήτησε τέλος από τη δημοτική αρχή να μην φέρνει σε αντιπαράθεση τους κατοίκων της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου.
Παπανικολοπούλου: Κανείς δεν μας στήριξε στον αγώνα μας
«Δίνουμε αγώνα 10 χρόνια και κανείς –από φορείς και τοπικές αρχές – δεν μας στήριξε στον αγώνα μας, είπε η πρόεδρος του συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, ζητώντας να υλοποιηθεί η εκπόνηση μελέτης από το Μετσόβειο: «Να έρθουν από το Μετσόβειο, να βάλουν την Κέρκυρα όλη κάτω, να δούμε τι θα βγάλει η μελέτη», είπε. Η κα. Παπανικολοπούλου υπενθύμισε ότι ο σύλλογος υπήρξε κριτικός προς όλες τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές διαχρονικά με σταθερή θέση να φύγει η εγκατάσταση από το Τεμπλόνι και κατέληξε: «Δεν είναι μόνο ο Δήμος. Περιμένουμε και από την Περιφέρεια να εκφράσει τη θέση της για τον χωροταξικό σχεδιασμό, γιατί ουσιαστικά εκείνη έχει την ευθύνη της χωροθέτησης».
Καρύδης: Αν βρεθεί λύση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πίσω
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καρύδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι άλλη αξιόπιστη λύση και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να κάνει πίσω από όσα έχει αποφασίσει «αρκεί να βρεθεί αξιόπιστη και βιώσιμη λύση». Ο κ. Καρύδης δήλωσε η παρούσα δημοτική αρχή βρέθηκε μπροστά σε προβλήματα που δεν δημιουργήθηκαν με δική της ευθύνη και έκανε λόγο για «αναγκαία λύση, την οποία ψηφίσαμε με βαριά καρδιά». Αναζητούμε κάτι καλύτερο από το ισχύον αλλά βρήκαμε δεδομένες καταστάσεις. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που επιζητούμε μια λύση κοινά αποδεκτή για όλη την Κέρκυρα, κατέληξε.
Αντιπαραθέσεις
Μικρής έκτασης αντιπαράθεση δημιουργήθηκε όταν ο τεχνικός σύμβουλος του συλλόγου Τεμπλονίου Παύλος Μεταλληνός υποστήριξε ότι η μελέτη του Δήμου είναι ατεκμηρίωτη, δεν στηρίζεται στη μέθοδο κόστους – οφέλους ενώ αναφορικά και με το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του δεματοποιητή υπογράμμισε ότι «δεν είναι εφικτό να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου – Απριλίου, καθώς χρειάζονται κατάθεση τεχνικών δελτίων, εξεύρεση χρηματοδότησης κλπ. τα οποία είναι χρονοβόρα». Η τοποθέτηση προκάλεσε την παρέμβαση του Δήμαρχου Κέρκυρας, ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία του ομιλητή και το συμπέρασμα.
Μικρές εντάσεις δημιουργήθηκαν και με τις τοποθετήσεις κατοίκων, στις οποίες πάντως οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής δεν έδωσαν περαιτέρω έκταση, αντιλαμβανόμενοι ότι οι αντιδράσεις προήλθαν από τα χρόνια προβλήματα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Οι κάτοικοι και των δύο περιοχών παραμένουν σταθεροί στα αιτήματά τους: Δεν μπορούμε πλέον να υφιστάμεθα την επιβάρυνση από τον ΧΥΤΑ, που παραμένει χωρίς άδεια λειτουργίας επί 30 χρόνια, λένε στο Τεμπλόνι και ζητούν να καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα είναι όλης της Κέρκυρας. Δεν θ’ ανοίξει ο ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια, λένε στη Λευκίμμη υπενθυμίζοντας τις κοινοτικές αποφάσεις και τον κίνδυνο στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την άλλη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί το θέμα της χωροθέτησης, με τους κατοίκους να δηλώνουν ότι θα βρίσκονται εκεί για να συνεχίσουν τους αγώνες τους.
Τελευταία σχόλια