Στις 25/10 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε και τις έξι αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από διάφορους φορείς, ώστε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε μαζί και τις έξι αιτήσεις, δύο από τις οποίες είχαν υποβληθεί από τα σωματεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), δύο από τα Χανιά (από τη δημοτική αρχή και άλλους φορείς της πόλης) και δύο από την Κέρκυρα (από τον δήμο, την περιφέρεια, τον δικηγορικό σύλλογο κ.λπ.).
Σύμφωνα με το euro2day.gr «το σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, που αναλαμβάνει τη διαχείριση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την απόφαση αυτή ξεπέρασε ένα ακόμα εμπόδιο».
Όπως είχε υποστηρίξει προ ημερών ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας, η παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα της Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017.
Τότε αναμένεται να εισπραχθεί και το τίμημα του 1,23 δισ. ευρώ που προσέφεραν οι νέοι διαχειριστές των αεροδρομίων, οι οποίοι και δεσμεύονται για επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Νέες προσφυγές από τους φορείς
Η ΟΣΥΠΑ θεωρεί πως η συμφωνία παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον καθώς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, ωστόσο με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, (που επικαλούνται αυτολεξεί δημοσιεύματα της πλειοψηφίας των κεντρικών ΜΜΕ) πέφτει και το τελευταίο εμπόδιο σε επίπεδο ακύρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως από πλευράς προσφευγόντων εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπως είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι η ΟΣΥΠΑ, ενώ ήδη οι δικηγόροι των φορέων αναζητούν την απόφαση και το αιτιολογικό της από το ΣτΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συνέχεια και στα ποινικά δικαστήρια.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσφυγή για το ποινικό τμήμα της υπόθεσης, για να φανεί αν θα διαπιστωθεί, ότι πρόκειται για τεράστιο οικονομικό έγκλημα σε βάρος της χώρας μας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν υπάρχει αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το όφελος που θα υπάρξει από αυτή τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων.
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι: Θεσσαλονίκη, Άκτιο, Καβάλα, Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος.
Τελευταία σχόλια