Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ο οποίος ανέφερε ότι, καθώς βαδίζουμε στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, η Αγία μας Εκκλησία μας προετοιμάζει, έτσι ώστε όλοι μας να αγωνιστούμε πνευματικά, καθαρίζοντας τους εαυτούς μας, από όλα τα πάθη τα οποία έρχονται, είτε εμείς τα επιτρέπουμε, είτε ο πειρασμός. Καθαρισμένοι λοιπόν από τα πάθη μας να βιώσουμε την Ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας. Ο κάθε βαπτισμένος Χριστιανός μετέχοντας στη ζωή της Εκκλησίας μας, ζει καθημερινά την Ανάσταση, καθώς ο Ιησούς Χριστός απευθύνει κάλεσμα στον πεπτωκότα άνθρωπο στη ζωή της αιωνιότητας.
Εν συνεχεία ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε πως στη σημερινή Κυριακή του Ασώτου υιού, ο οποίος επέστρεψε στον πατέρα του εν μετανοία, έρχεται ο Απόστολος Παύλος και διδάσκει τους Κορίνθιους, που βρίσκονταν τότε σε μια κατάσταση σύγχυσης, ειδωλολατρίας και πορνείας. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την εν Χριστώ ζωή, η οποία ισοδυναμεί με υπέρβαση του εγωϊσμού και της αμαρτίας. Τους λέει συγκεκριμένα ο Απόστολος Παύλος να αποφεύγουν την πορνεία, που αλλωτριώνει τον άνθρωπο από τη ζωή και την πορεία του προς το Θεό. Αυτό το συγκεκριμένο αμάρτημα συνδέει τον άνθρωπο με το Σώμα του Χριστού. Εάν όλοι μας αποτελούμε το Σώμα του Χριστού, μέσω των Μυστηρίων της Πίστεώς μας και αν πραγματικά εμπίπτουμε σ’αυτήν την αμαρτία, τότε προσκολλάμε το Σώμα του Χριστού στο σώμα της πόρνης γυναικός. Εν κατακλείδι ο Απόστολος Παύλος αναφέρει πως ο Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός μας εξαγόρασε από τη δουλεία της αμαρτίας, με την τιμή του Αίματός Του. Αυτή είναι και η μεγάλη θυσία που έκανε ο Θεός για όλους μας.
Σήμερα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, οι άνθρωποι λένε πως δεν ζουν την πραγματική ελευθερία και γι’αυτό χρησιμοποιούν την κάθε αμαρτία. Το ανθρώπινο πρόσωπο όμως ευτελίζεται και δεν έχει καμμιά αξία. Η πραγματική ελευθερία είναι η αποδέσμευση από τον εγωϊσμό και την σκληροκαρδία. Αυτήν ακριβώς τη σκληροκαρδία είχε και ο έταιρος υιός της παραβολής, που διαμαρτυρήθηκε στον πατέρα του, γιατί επεφύλαξε τέτοια μεγάλη υποδοχή στον άσωτο υιό του.
Κλέινοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο Χριστός ζητά από εμάς πρώτον, να υπερβούμε το εγώ μας. Ο εγωϊσμός αποτελεί το μέγιστο κακό που βρίσκεται εντός του ανθρώπου και διαλύει κοινωνίες και οικογένειες. Υπερβαίνοντάς τον ο άνθρωπος ζει την όντως Αλήθεια που είναι ο ίδιος ο Κύριός μας. Δεύτερον ο Χριστός μας ζητά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Παρών στη ζωή μας είναι ο Θεός, που μας εξαγόρασε με το Αίμα του από την αμαρτία. Η πίστη σε Εκείνον είναι η δύναμή μας. Και τρίτον, να δοξάζουμε το Θεό και με το σώμα μας και με το πνεύμα μας. Η στάση μας λοιπόν έναντι του Τριαδικού μας Θεού, πρέπει να είναι δοξολογητική και ό,τι και να κάνουμε να Τον δοξάζουμε. Όταν κατανοήσουμε αυτή τη δοξολογία προς το Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, τότε η χαρά μας θα είναι πεπληρωμένη εν ταις καρδίαις ημών, γνωρίζοντας πλέον το σκοπό για τον οποίο ζούμε.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος απένειμε στο Μητροπολίτη Αικατερινουπόλεως και Βερχοτούργιε κ. Κύριλλο τον Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνος, που αποτελεί την ύψιστη τιμή της Ι.Μ. Κερκύρας. Και οι δύο Ιεράρχες υπογράμμισαν τις αδελφικές σχέσεις εν Χριστώ Ιησού, που συνδέουν τους δύο Ορθόδοξους λαούς, όπως επίσης και την κοινή μαρτυρία πίστεως, Ελλήνων και Ρώσων.
Τελευταία σχόλια