Με 13 «αντίπαλες» πόλεις, από την Τρίτη πέφτει στη μάχη η Κέρκυρα διεκδικώντας τον τίτλο (και τα χρήματα) της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Για τη νικήτρια πόλη, πέρα από τη χρηματοδότηση με 1,5 εκατ. ευρώ που θα λάβει ο δήμος από την ΕΕ, σημαντική θα είναι η διεθνής της προβολή, αλλά και όλος ο κύκλος εργασιών για τα έργα που θα πραγματοποιήσει θα είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή.
Την Τρίτη, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και 9μελής ομάδα εργασίας, παρουσιάζουν στην Αθήνα την υποψηφιότητα της Κέρκυρας για πολιτιστική πρωτεύουσα 2021, πρώτη στη σειρά των παρουσιάσεων.
Η παρουσίαση θα γίνει σε ξενοδοχείο της Αθήνας στο πλαίσιο της διαδικασίας προεπιλογής των υποψηφίων πόλεων που θα περάσουν στη δεύτερη και τελική φάση για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.
Η 9μελής ομάδα παρουσίασης της υποψηφιότητας με το Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο θα συμμετάσχει στη διαδικασία ενώπιον Ευρωπαίων και Ελλήνων κριτών η οποία θα διαρκέσει 30 λεπτά, ενώ στη συνέχεια οι κριτές διαθέτουν 45 λεπτά για την υποβολή ερωτήσεων.
Ποιοι διαγωνίζονται στην προεπιλογή
Στη διαδικασία προεπιλογής μετέχουν συνολικά 14 πόλεις, ενώ η παρουσίαση γίνεται με αλφαβητική σειρά, με πρώτη την Κέρκυρα (Corfu). Οι πόλεις που θα προεπιλεγούν θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, στις 5.30 το απόγευμα, στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η τελική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους με την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Ωφέλη
Η πόλη που θα πάρει το χρίσμα της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικά οφέλη θεωρούνται οι διακρατικές συνεργασίες, η σύνδεση του πολιτιστικού τομέα με άλλους τομείς, οι οποίοι μπορούν με εφαλτήριο τον πολιτισμό να αναπτυχθούν, όπως ο τουρισμός, η νέες τεχνολογίες, η ναυτιλία, το εμπόριο, η εκπαίδευση και πολλοί άλλοι.
Επίσης, αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι η αναβάθμιση του διεθνούς προφίλ της πόλης, καθώς η πόλη για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης και του κόσμου, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο, για να γνωρίσουν πως μια ευρωπαϊκή πόλη μπορεί να γίνει κοιτίδα του πολιτισμού, με εκδηλώσεις και γιορτές που αφορούν και αγγίζουν όλους τους πολίτες του κόσμου.
Οι ελληνικές πόλεις του παρελθόντος
Η Ελλάδα έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997 και Πάτρα 2006). Στις ανακηρυχθείσες πόλεις από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000€. Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε., δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο.
Για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός για τη φιλοξενία του θεσμού ξεκινάει 6 έτη νωρίτερα, ώστε οι πόλεις να διαθέτουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν πριν την έναρξη του έτους εορτασμού. To 2021 θα ανακηρυχθούν μία Πολιτιστική Πρωτεύουσα από την Ελλάδα, μια από τη Ρουμανία και μια από τις υποψήφιες ή εν δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες.
Μέχρι το καλοκαίρι θα ανακοινωθούν οι προεπιλεγείσες υποψήφιες πόλεις, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να αναθεωρήσουν τις αιτήσεις τους, έχοντας υπόψη τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση προεπιλογής. Η τελική επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τον τίτλο της « Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021» θα γίνει έως το τέλος του 2016.
Ποιος επιλέγει
Ο αρμόδιος φορέας για την οργάνωση και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 στην Ελλάδα είναι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης /Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μία ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αναλαμβάνει αυτή την εβδομάδα τη διενέργεια της προ-επιλογής, της επιλογής και παρακολούθησης της διαδικασίας. Η επιτροπή θα αποτελείται από 12 (δώδεκα) μέλη, εκ των οποίων δέκα μέλη θα οριστούν ως εμπειρογνώμονες από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Επιτροπή των Περιφερειών) και 2 (δύο) θα είναι εμπειρογνώμονες που θα ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές διαδικασίες και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
>>>> ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ CORFUPRESS/CORFUSPORTS ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 13 “ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ” ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ.
>>>> ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ!
Τελευταία σχόλια