Η Νικολέττα Πανδή (Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας)
Την 8η Μαρτίου αποτίουμε φόρο τιμής στις εργάτριες υφαντουργίας και ιματισμού της Νέας Υόρκης, που το έτος 1857 κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Εστιάζουμε στις γυναίκες που δεν έχουν φωνή στην κοινωνία , στις γυναίκες που είναι θύματα εκμετάλλευσης εμπόρων του σεξ, σύγχρονων δουλεμπόρων και της εργοδοσίας ,στις καταπιεσμένες, στις περιθωριοποιημένες και στις κακοποιημένες γυναίκες και τις καλούμε να αντισταθούν γιατί η απομόνωση και η σιωπή νομιμοποιούν την αδικία σε βάρος τους.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες διαθέτουν τη δύναμη ν αλλάξουν τα κακώς κείμενα της εποχής τους αν διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της σκληρής λιτότητας η ανεργία ,η ανασφάλιστη εργασία, οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ο περιορισμός των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η περικοπή κοινωνικών παροχών και οι παντός είδους διακρίσεις έχουν χειροτερέψει τη θέση των γυναικών και καθιστούν επιβεβλημένη τη συνέχιση του αγώνα τους.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα, επιβεβαιώνουμε την στήριξη μας στον αγώνα των γυναικών για τη νομοθετική ,θεσμική και κοινωνική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους,για συμμετοχή με ίσους όρους σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, για ισότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Νόνη Μάστορα (Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κέρκυρας, Αντιδημάρχος Μαθρακίου)
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ,της διεθνούς ημέρας για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κέρκυρας , με σεβασμό στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια της άνεργης νέας, της ηλικιωμένης, της γυναίκας με ειδικές ανάγκες, της νοικοκυράς ,της μητέρας, της συζύγου-συντρόφου,της εργαζόμενης σε όλους τους τομείς , απευθύνει θερμό χαιρετισμό στις γυναίκες της Κέρκυρας.
Έχουν δοθεί μεγάλοι και μακροχρόνιοι αγώνες από γυναικεία κινήματα για την ισότητα των δύο φύλων. Έχουν γκρεμιστεί πανάρχαια ταμπού, μπαίνοντας οι γυναίκες επικεφαλής πνευματικών και πολιτικών αγώνων με επιτυχία. Όμως υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος και στη χώρα μας για την ολοκληρωμένη και ουσιαστική χειραφέτηση της γυναίκας και την πολιτικοοικονομική της εξίσωση με τον άνδρα.
Όσο δύσκολη κι αν είναι η παγκόσμια κοινωνικοοικονομική συγκυρία και όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες που βιώνουμε στη χώρα μας ,ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια, να παρακάμψουμε τις δυσχέρειες, να επιλύσουμε τα προβλήματα, να βρούμε διέξοδο στο αδιέξοδο και πόρους στην απορία.
Η Γυναίκα έχει ιστορικά αποδειχθεί ,ότι μπορεί να στέκεται όρθια και να υποστηρίζει όλους τους ρόλους της και όχι μόνον αυτούς που οι ανδροκρατούμενες κοινωνίες της έχουν προσδιορίσει. Έχει πολλούς ρόλους
να επιτελέσει για να ισχυροποιήσει τη θέση της στο κοινωνικό γίγνεσθαι για την πρόοδο και την εξέλιξη και της τοπικής μας κοινωνίας.
-Να εξαλείψει τις κοινωνικές διακρίσεις που προκαλούν τα έμφυλα στερεότυπα ,να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική, ψυχολογική, trafficking).
-Να ανατρέψει οριστικά το ρόλο της γυναίκας ως αντικειμένου διακοσμητικού και για την εξυπηρέτηση των ηδονιστικών τάσεων του άνδρα.
-Να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μεταναστριών και προσφύγων.
-Να υπηρετήσει πολιτικές για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων της ίσης μεταχείρισης, της ένταξης της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, των ίσων ευκαιριών με τους άνδρες στην εργασία.
– Να συμμετάσχει ενεργά και από θέσεις ευθύνης στη δημόσια ζωή του τόπου.
Ο Δήμος Κέρκυρας, έχοντας την ευαισθησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα και την υποχρέωση σχεδιασμού και εφαρμογής δράσεων στην κατεύθυνση της εξάλειψης της οικογενειακής βίας και της διαμόρφωσης πολιτικών που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή και της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ,έχει αναπτύξει και προωθεί δράσεις, μέσω της κοινωνικής δομής του Ξενώνα Γυναικών (θυμάτων βίας) και των παιδιών τους και με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για τη διαμόρφωση πολιτικών ουσιαστικής ισότητας των Φύλων. Στις εκδηλώσεις της 8 Μαρτίου , μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο ,επί της οδού Γεωργίου Θεοτόκη, θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια του Δημοτικού Ξενώνα Γυναικών Κέρκυρας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας. Επίσης ,η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των φύλων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικές συναντήσεις με τους μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑΛ, του Γενικού Λυκείου Λευκίμμης και του 1ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας, μέχρι το τέλος Μαρτίου, για το θέμα της καταπολέμησης της βίας και των κοινωνικών διακρίσεων κατά των γυναικών.
Καλώ όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Κέρκυρας για τη διαμόρφωση πολιτικών που θα αποδεσμεύσουν τις λανθάνουσες δυνατότητες της γυναίκας .Για την απόκτηση όλων των δικαιωμάτων που της ανήκουν , για την προώθηση της σε θέσεις εξουσίας και για την απόλυτη καταξίωση και εξίσωση της με το άλλο φύλο.
Οι ANEΛ
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η οφειλόμενη απόδοση τιμής στη Γυναίκα, που μοχθεί καθημερινά διεκδικώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μάχεται απέναντι σε πολλές αντιξοότητες.
Η σημερινή επέτειος μας επιτρέπει να αναλογιστούμε τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες στην ιστορική διαδρομή για την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, για την κατοχύρωση της ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος τους, για την αξιοπρέπειά τους.
Είναι η ημέρα που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι γυναίκες σήμερα, ιδίως στις δυτικές κοινωνίες, δεν ήταν πάντα αυτονόητα, αλλά κατακτήθηκαν με κοινωνικούς αγώνες και πολλές θυσίες, κόντρα σε στερεότυπα και ιστορικές προκαταλήψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν κοινωνίες που ακόμη και σήμερα υποτιμούν ή απαξιώνουν τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών.
Δικαιούνται αυτή την ημέρα οι γυναίκες να γιορτάζουν το σημαντικό ρόλο που επιτελούν και τη συμβολή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή των σύγχρονων Δημοκρατιών.
Το ΚΚΕ
H ΚΕ του ΚΚΕ στέλνει αγωνιστικό, χαιρετιστήριο μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις μισθωτές, στις άνεργες, στις συνταξιούχους, στις αυτοαπασχολούμενες στην πόλη και την ύπαιθρο, στις νέες μητέρες, στις κοπέλες που βρίσκονται στα σχολεία, στις σχολές Μαθητείας, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στις μισθωτές επιστήμονες.
Ιδιαίτερα χαιρετίζει τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, τις γυναίκες των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, τις γυναίκες ΑμΕΑ και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία.
Η ιστορική επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αφιερωμένη κυρίως στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι ανεξάντλητη πηγή πολύτιμων διδαγμάτων για τη συμμετοχή της γυναίκας στην ταξική πάλη, για την κατάργηση της γυναικείας ανισοτιμίας, αλλά και της μήτρας που τη γέννησε: Της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του χωρισμού της κοινωνίας σε εκμεταλλευτές και σε αυτούς που υφίστανται την εκμετάλλευση. Χαιρετίζουμε την 8η Μάρτη έχοντας τη σκέψη μας σε σταθμούς της ιστορίας του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος, στη σχεδόν 100χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ στην κυριολεξία έγραψε ιστορία στην ανάδειξη της γυναίκας του λαού σε συνειδητή αγωνίστρια στον τόπο εργασίας, στο σωματείο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο χωριό, στην αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στο ΔΣΕ, στα όργανα του Κόμματος και του κινήματος.
Η ΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, μαζί με την ΚΝΕ, με την πολύμορφη δραστηριότητα μέχρι το 2018, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων, επιδιώκουμε να αναδειχθεί η μεγάλη πείρα από την προσπάθεια του Κόμματός μας στη δουλειά με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, στην επεξεργασία πολιτικών, μαζικών στόχων διεκδίκησης και αγώνα για τις εργάτριες, για τις αυτοαπασχολούμενες, για τις άτυπα εργαζόμενες, όπως ήταν παλιότερα οι αποκαλούμενες υπηρέτριες, αργότερα οι φασονίστριες, οι καθαρίστριες.
Το ΚΚΕ σε όλη τη διαδρομή του διεκδίκησε επίδομα για όσες γυναίκες δεν έχουν τα ένσημα για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τον πολιτικό γάμο, την αναγνώριση των παιδιών εκτός γάμου, το δικαίωμα της ψήφου στη γυναίκα, τα δικαιώματα στη δουλειά. Σταθερά αναδεικνύει μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα τον ιδιαίτερο ρόλο της πάλης για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στην οικογένεια, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας και για τα δύο φύλα, αλλά και για τα δικαιώματα της γυναίκας λόγω της θέσης της στην αναπαραγωγική διαδικασία. Παλεύει για τη γυναικεία ισοτιμία σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά.
Σ’ αυτόν τον αγώνα, στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων, αναδείχτηκαν πρωτοπόρες γυναίκες κομμουνίστριες, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Κόμματος. Έγραψαν λαμπρές σελίδες σε όλη την ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Αντλούσαν την ορμή τους από τη συνείδηση και βαθειά πίστη στο σκοπό της πάλης τους, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ιδιαίτερα τιμάμε τις κομμουνίστριες και τις άλλες πρωτοπόρες μαχήτριες του ΔΣΕ, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυσή του.
«Μέσα σε τούτο το ξεφάντωμα της λεβεντιάς, που ο ηρωισμός γίνεται κάτι το απλό, το φυσικό, σαν την ανάσα», αναδείχτηκε το πρότυπο της γυναίκας που παλεύει ισότιμα με τον άνδρα, συμμετέχει στην κοινωνική και πολιτική δράση. Άλλες πάλεψαν με το όπλο στο χέρι, άλλες συνέβαλαν στις υγειονομικές υπηρεσίες, άλλες αναδείχτηκαν στους λαογέννητους θεσμούς, άλλες συνέβαλαν στα μετόπισθεν, ως σύνδεσμοι, με την προκήρυξη και το χωνί στο χέρι. Σε μια περίοδο που κυριαρχούσε η ιδέα της βιολογικής κατωτερότητας της γυναίκας, ήταν αδιανόητο εργάτριες, αγρότισσες να τα βγάζουν πέρα με πολλαπλάσιο και καλύτερα εξοπλισμένο ανδρικό αστικό στρατό. Τρόμαζε το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα ο αριθμός της γυναικείας συμμετοχής στην κορυφαία περίοδο της ταξική πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα, στο ΔΣΕ. Πολύ περισσότερο τρομάζουν ακόμα και σήμερα οι ιδέες που ενσάρκωναν αυτές οι εργάτριες, οι απλές γυναίκες του λαού, οι κοπέλες του χωριού, αλλά και οι κομμουνίστριες και οι αγωνίστριες που βρέθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες.
Το κίνητρο της αυτοθυσίας τους είναι και σήμερα πηγή έμπνευσης και απαράμιλλων συμπερασμάτων. Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Μας θυμίζουν ότι χρειάστηκε μια γυναικεία πρωτοπορία στις σκληρές ταξικές μάχες για να ανάψει η φλόγα της συσπείρωσης και του αγώνα στις πολλές γυναίκες. Αποτελούν την πυξίδα για το σύγχρονο και «αθόρυβο» ηρωισμό πρωτοπόρων γυναικών στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στις λαϊκές γειτονιές και τα χωράφια, στις σχολές Μαθητείας, στα ΤΕΙ και ΑΕΙ, των μητέρων που με την αγωνιστική τους στάση ζωής γίνονται παράδειγμα για τα παιδιά τους.
Φωτίζει την ανάγκη της ασίγαστης προσπάθειας για την ανάπτυξη του Κόμματος με πρωτοπόρες εργάτριες, μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, νέες γυναίκες. Καθρεφτίζει την ανάγκη το Κόμμα και η ΚΝΕ να δρουν ως πρωτοπορία καθημερινά στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, για την ισοτιμία της και την κοινωνική απελευθέρωση, για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην ταξική πάλη και την ανάδειξή τους στα όργανα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στους μαζικούς φορείς. Η συμμετοχή των γυναικών στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, στις απεργίες, στα συλλαλητήρια, στα μπλόκα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δείχνει ότι μπορούν να γίνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, υπερβαίνοντας το κλίμα μοιρολατρίας, ηττοπάθειας, που είναι μόνιμα στον προσανατολισμό της παρέμβασης των αστικών επιτελείων στις γυναίκες.
Η συλλογική, ριζοσπαστική δράση των γυναικών είναι στοιχείο για να ανοίξουν δρόμοι στη λαϊκή πάλη, μπροστά στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης, που ξεδιπλώνεται η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των ιμπεριαλιστικών συμμάχων της απέναντι στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας. Η κυβέρνηση καλύπτει με το μανδύα της «κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας» την αντιλαϊκή πολιτική που σφαγιάζει κατακτήσεις. Επιχειρεί να εμφανίσει ότι η κοινωνική ανισότητα βρίσκεται ανάμεσα στους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και αγρότες, ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ανάμεσα στις γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Πετσοκόβει επιδόματα, τσακίζει μισθούς και συντάξεις, βάζει νέους φόρους και τέλη υποστηρίζοντας προκλητικά ότι κάνει «αναδιανομή» στα εισοδήματα προς όφελος των πολύ φτωχών. Στην πραγματικότητα, κάποια ψίχουλα στην έσχατη εξαθλίωση επιχειρεί να τα παρουσιάσει ως κοινωνική πολιτική, ενώ διόλου δε θίγει τα πραγματικά μεγάλα εισοδήματα, τα καπιταλιστικά κέρδη.
Στο όνομα της «κοινωνικής ισότητας», ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις, τα προηγούμενα χρόνια, κατήργησαν θετικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζόμενων γυναικών που ανταποκρίνονταν στις ιδιαίτερες ανάγκες τους λόγω της μητρότητας. Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, κατήργησαν την 5ετή διαφορά, στην κατεύθυνση της «ενεργού γήρανσης», της παράτασης του εργάσιμου βίου. Σήμερα, με το κυβερνητικό σχέδιο-λαιμητόμο κατεδαφίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης.
Δεν αφορά μόνο τη σύνταξη, αλλά και την άδεια μητρότητας, ασθένειας, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις επαγγελματικές ασθένειες, την ιατροφαρμακευτική, νοσηλευτική και μαιευτική περίθαλψη. Αφορά κάθε μέλος της λαϊκής οικογένειας. Οι μόνοι και μεγάλοι κερδισμένοι από το αντιασφαλιστικό έκτρωμα είναι η καπιταλιστική εργοδοσία και το κράτος, που εδώ και χρόνια έχουν στόχο να απαλλαγούν από το «βάρος» των ασφαλιστικών εισφορών, στο όνομα του ανταγωνισμού, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της διεύρυνσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στο όνομα της «ισονομίας» γενικεύουν την εργασιακή ζούγκλα σε όλο το εργατικό δυναμικό, σε άνδρες και γυναίκες, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μερική απασχόληση, που εφαρμόστηκε πρώτα στις εργαζόμενες γυναίκες. Χρησιμοποίησαν τις αντικειμενικές δυσκολίες συνδυασμού της εργασίας με τη μητρότητα στο πλαίσιο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, για να ανατρέψουν -χωρίς την απαιτούμενη λαϊκή αντίδραση- το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα, χρόνο. Σήμερα, με το πρόσχημα της συμμετοχής και των ανδρών στην οικογενειακή φροντίδα χτυπούν τα συλλογικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και των δύο φύλων.
Την ίδια στιγμή, επικαλούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών για να αξιοποιήσουν αντιδραστικά τη σχέση της γυναίκας με τη μητρότητα. Χρησιμοποιούν τη γυναικεία εργασία σε ληξιπρόθεσμα προγράμματα κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς, σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας της Τοπικής Διοίκησης, διάφορων ΜΚΟ και «κοινωνικών συνεταιρισμών». Είναι η «σύγχρονη» στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για να συρρικνωθούν κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, μετακυλώντας το βάρος στο εργατικό, λαϊκό εισόδημα, με τις αυξημένες πληρωμές για Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια. Την ίδια κατεύθυνση υπηρετεί σήμερα και η προβολή ως πρότυπο επιτυχίας της γυναίκας που καταφέρνει να συνδυάσει τη δουλειά, τη φροντίδα των παιδιών, του σπιτιού, τις προσωπικές σχέσεις. Αφού κάνουν τη ζωή της πλειοψηφίας των γυναικών «λάστιχο» από την κοινωνική καταπίεση, τις τιμούν και από πάνω.
Σήμερα, η γυναίκα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων «…διπλά δεσμά πρέπει να σπάσει». Οι γυναικείες κατακτήσεις, στην εξέλιξη της καπιταλιστικής κοινωνίας, συχνά ναρκώνουν τις συνειδήσεις, ακόμα και των πιο πρωτοπόρων. Σήμερα, μαθήτριες, σπουδάστριες, φοιτήτριες, νέες γυναίκες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον ταξικό χαρακτήρα των πρόσθετων κοινωνικών ανισοτιμιών σε βάρος της γυναίκας. Επιφανειακά βλέπουν μόνο προβλήματα στη συμπεριφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, στην οικογένεια.
Το ΚΚΕ παλεύει για να συνειδητοποιηθεί το σύγχρονο περιεχόμενο του γυναικείου ζητήματος, που αφορά τις ανισοτιμίες, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας του λαού, από το κορίτσι έως την ηλικιωμένη. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, αντιπαλεύει αυτές τις ανισοτιμίες και διακρίσεις, που υφίστανται οι γυναίκες από τα εργατικά, λαϊκά στρώματα, τις σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές θεωρίες για το γυναικείο ζήτημα που διδάσκονται όχι μόνο στις νέες γυναίκες, αλλά γενικά στους νέους. Δεν πρόκειται μόνο για τις αναχρονιστικές και αντιδραστικές απόψεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, όπως το «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», οι οποίες θέλουν τη γυναίκα δεμένη στο ατομικό νοικοκυριό, μακριά από την κοινωνική παραγωγή και την κοινωνική δράση. Οι σύγχρονες μορφές της γυναικείας ανισοτιμίας επενδύονται με το μανδύα του προοδευτισμού, διαμορφώνοντας στρεβλές αντιλήψεις για τις αιτίες της ανισότιμης θέσης της γυναίκας.
Παρουσιάζουν ως αιτία την αντίθεση των δύο φύλων, την «πατριαρχική» κοινωνία και εξουσία. Το γεγονός ότι οι λαθεμένες αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο αναπαράγονται όχι μόνο μέσω της στάσης των εργοδοτών στους χώρους εργασίας, αλλά και μέσω της στάσης, της συμπεριφοράς ανδρών σε όργανα του αστικού κράτους, μέσω των ΜΜΕ, της εκπαίδευσης, μέσα από τα θρησκευτικά δόγματα, δεν αναιρεί ότι η πηγή της γυναικείας ανισοτιμίας είναι η διαίρεση της κοινωνίας σε εκμεταλλευτές και σε όσους υφίστανται την εκμετάλλευση.
Επικεντρώνοντας σε ζητήματα, νοοτροπίας, συμπεριφοράς των ανδρών προς τις γυναίκες, αθωώνουν την ανισότιμη, ταξική κοινωνία και καλούν τις γυναίκες να στοιχηθούν πίσω από στόχους που υπηρετούν ξένα προς το λαό συμφέροντα. Η συζήτηση για τη συμμετοχή των γυναικών στα λεγόμενα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων (δηλαδή στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων, στα όργανα της αστικής εξουσίας) εντάσσεται στην προσπάθεια της αστικής τάξης να διαμορφώσει μία γυναικεία πρωτοπορία η οποία θα περνάει τις αστικές αξίες και ιδέες στις γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Στις μέρες μας, η αστική προπαγάνδα, στο όνομα της δήθεν «ελευθερίας», αναπαράγει θεωρίες που φθάνουν μέχρι και σε ανορθολογικές απόψεις για την τεκνοποίηση και την τεκνοθεσία. Με αυτό τον τρόπο παραμορφώνουν την ταξική και φυλετική καταπίεση των γυναικών, κατ’ επέκταση και τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών που προκύπτουν από τον αναπαραγωγικό τους ρόλο. Έτσι, κρύβουν ότι τα προβλήματα στη σχέση των δύο φύλων -επικοινωνίας, συμπεριφοράς- έχουν τη ρίζα τους χιλιάδες χρόνια πίσω, στην πρώτη ταξική κοινωνία. Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας αναπαράγονται ο ατομισμός και ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής, που επιδρούν και στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα και σμπαραλιάζουν τις κοινωνικές σχέσεις, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις προσωπικές σχέσεις.
Οι φυλετικές και ταξικές διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις πλευρές της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής της γυναίκας, αφού αποτελούν πηγή πρόσθετου κέρδους για το κεφάλαιο. Αξιοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις παγκόσμια για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.
Στο όνομα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού υποφέρουν οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην Ελλάδα και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Αυτός είναι η «καύσιμη ύλη» που πυροδοτεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο, που δημιουργεί την προσφυγιά. Η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο εγκυμονεί νέους κινδύνους επέκτασης του πολέμου, μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι μητέρες, πρέπει να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα. Να μην αποδεχτούν τα παιδιά της εργατικής τάξης, του λαού, να γίνουν θύτες ή θύματα στα κανόνια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να δείξουν τη λαϊκή αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες, που ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες, βρέφη, ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο. Να τιμήσουν και έτσι την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη αποδίδοντας το σύγχρονο διεθνιστικό μήνυμά της.
Η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, 159 χρόνια μετά τη μαχητική απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα και τα υφαντουργεία της Ν. Υόρκης, φωτίζει, στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης, τον πραγματικό ριζοσπαστισμό στον αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία.
Η ασίγαστη δουλειά για την προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων εργατριών, υπαλλήλων, γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα νέων ηλικιών, στην ταξική πάλη, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να δώσει νέα δυναμική, νέα πνοή στην ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, στην κοινωνική συμμαχία, με δυναμισμό, αποτελεσματικότητα και προοπτική, στην επαναστατική πάλη για να «…θριαμβεύσει η ζωή» με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αξιοποιώντας όλη τη θετική και αρνητική εμπειρία που έδωσε η ταξική πάλη στον 20ό αιώνα.
Η Λαϊκή Ενότητα
Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας, με αφορμή την 8η Μάρτη 2016, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες στο νησί μας, στην χώρα μας, στην Ευρώπη στον κόσμο ολόκληρο. Σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, στις άνεργες, στις νέες γυναίκες που αναζητούν μάταια μια θέση εργασίας παρά τα αυξημένα τυπικά τους προσόντα, τις μετανάστριες που διωγμένες από τον τόπο τους διεκδικούν το δικαίωμα στην ζωή σε μια άλλη χώρα.
Έχουν περάσει 159 χρόνια (8 Μάρτη 1857) από τη πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία εργαζομένων γυναικών που διαδήλωσαν και διεκδίκησαν μείωση των ωρών εργασίας, ίση αμοιβή με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αποτέλεσε όμως την αρχή για διεκδικήσεις και κατακτήσεις δικαιωμάτων από τις γυναίκες στον επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα.
Σήμερα, σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού και εφαρμογής στην χώρα μας την χώρα των καταστροφικών μνημονίων, τα πάντα ανατρέπονται και αμφισβητούνται. Οι γυναίκες αποτελούν το 65% των μερικά απασχολούμενων εργαζομένων, και το 63% των ανέργων νέων. Τα μνημόνια διαλύουν το κοινωνικό κράτος, το βάρος του οποίου επωμίζονται επιπρόσθετα οι γυναίκες. Το τρίτο μνημόνιο ιδιαίτερα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισαν όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ), αποτελεί την χαριστική βολή σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών. Οι γυναίκες, που έχουν αγωνισθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για την κατάκτηση δικαιωμάτων, είναι και τώρα παρούσες στους κοινωνικούς αγώνες, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις γειτονιές στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.
Η 8η Μάρτη 2016 βρίσκει την χώρα μας στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι πολιτικές λιτότητας που εξακολουθούν να εφαρμόζονται, οδηγούν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε εξαθλίωση, και η υποταγή συνολικά στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανατρέπουν κάθε έννοια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Οι γυναίκες, μαζί με τον Ελληνικό λαό εξακολουθούν να αγωνίζονται για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη, για ειρήνη, για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κατά όλων των αδύνατων, για μια καλύτερη ζωή για όλους και κυρίως για την νέα γενιά.
Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας χαιρετίζει τις γυναίκες που αγωνίζονται και διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία, στο κράτος πρόνοιας, στην αξιοπρέπεια, στην ελπίδα. Χαιρετίζει και στέκεται δίπλα σε όλες τις πληττόμενες και αγωνιζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα σε αυτές που υπό άθλιες συνθήκες ζουν το δράμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.
Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, Παράρτημα Κέρκυρας
Η ΄Ενωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), με αφορμή την 8η του Μάρτη και τη διεθνή αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών, δηλώνει την απόφασή της να αγωνιστεί ακόμη περισσότερο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διατήρηση των κεκτημένων όπως αυτά αναγνωρίζονται στην Ευρώπη χάρη στους συνεχείς αγώνες του Γυναικείου Κινήματος.
Η Ε.Γ.Ε, στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εκφράζει την πεποίθηση πως το ισχυρό ελληνικό γυναικείο κίνημα θα εξακολουθήσει να διεκδικεί την επαγγελματική ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, επειδή η οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας είναι προαπαιτούμενο για την κοινωνική της απελευθέρωση και καταξίωση.
Δηλώνει πως οι Ελληνίδες με Οργάνωση και Αλληλεγγύη, θα εξακολουθήσουμε -παρά τις αντιξοότητες – να αγωνιζόμαστε για την Ισότητα στην πράξη, για βοήθεια στους συνανθρώπους μας μέσα σε μια κοινωνία όπως εμείς τη θέλουμε, χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, ηλικίας, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης.
Η επιλογή αυτή για συνεχή αγώνα υλοποιείται με αισιοδοξία, ελπίδα και κουράγιο, αλάνθαστα συστατικά νίκης τα οποία κληροδότησαν σε εμάς οι προηγούμενες γενιές γυναικών που με τόση δύναμη ψυχής ξεπέρασαν χειρότερες από τις σημερινές κρίσεις και βγήκαν νικήτριες.
Εμείς οι γυναίκες της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, καταλήξαμε στο παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Από το χειμώνα του 2015, άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Ασία υποχρεώνονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς με πρώτη πύλη εισόδου τα νησιά μας.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το κατακλυσμιαίο αυτό φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία αντιμετώπισης ενός τόσο σύνθετου και πρωτοφανούς προβλήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η απουσία μέχρι στιγμής ενός πιο αποτελεσματικού σχεδιασμού και συντονισμού, έχουν οδηγήσει την
κατάσταση σε οριακό σημείο με κίνδυνο το αυτονόητο δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή.
Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά εθελοντών, ΜΚΟ και απλών πολιτών της χώρας μας που από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν και εξακολουθούν να προσφέρουν και να συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες.
Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και ζητάμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. την άμεση εφαρμογή μέτρων για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των ροών των προσφύγων – μεταναστών οι οποίοι παραμένουν σε πάρκα, δρόμους και πλατείες ή μετακινούνται μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Γης ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα γειτονικών μεταξύ τους χωρών της Ένωσης, μέχρι την μετακίνησή τους στον τελικό προορισμό τους.
Ζητούμε να γίνει επιτέλους σεβαστή η τήρηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Aνθρώπινα Δικαιώματα καθώς και των λοιπών Συνθηκών που αφορούν στο σεβασμό της Ανθρώπινης Ζωής και Αξιοπρέπειας.
ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΙΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ.
Τελευταία σχόλια