Κάνοντας μία αναδρομή στις δύσκολες εποχές που έχει περάσει και στο παρελθόν η χώρα μας και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται εν εξελίξει με τους δανειστές, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ησυχάζουν καθώς θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μάλιστα, εξαπέλυσε βολές κατά των εταίρων – δανειστών λέγοντας ότι «οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς».
Συνεχίζοντας τις βολές για τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας, ο κ. Ιερώνυμος υποστήριξε ότι «όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται».
Οι δηλώσεις Ιερώνυμου
«Είναι μία περίοδος δύσκολη χρονικά και ιστορικά. Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς. Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του ’21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα και ο Μαυροκορδάτος είπε “τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται και χρήματα δεν έχουμε” και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν από την Ισπανία τότε τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν…, αλλά δεν υπογραφόταν αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: “Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος”. Και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι. Δεν υπήρξε τότε ο ατομισμός ή τουλάχιστον υπήρξε μέσα στο βάθος η δύναμη για να πάμε πιο μπροστά. Αν λοιπόν σήμερα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές, είναι αυτή η ανθρωπιά, αυτή η προσπάθεια να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αρκετά ευτελίστηκε το πρόσωπο και όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται».
Οι πολέμιοι, «Σαούλ»!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε εμμέσως και στα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, απαντώντας σε όσους νομίζουν ότι τα χρήματα που διατίθενται για την αρωγή σε φτωχούς συνανθρώπους μας δεν προέρχονται από κάποιον κουμπαρά αλλά από την κοινωνική προσφορά των πιστών
Δηλώσεις έκανε και για τις επιθέσεις που δέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας από τους πολέμιούς της, χαρακτηρίζοντας όσους επιδίδονται σε αυτές ως «Σαούλ», που πετροβολούσε τον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού: «Να ευχηθούμε η Εκκλησία μας να είναι όσο το δυνατόν ενωμένη και δυναμική και αν υπάρχουν μερικοί που τη λιθοβολούν δεν πρέπει να φοβόμαστε, μη ξεχνάτε ότι στα βασανιστήρια του πρωτομάρτυρα Στεφάνου αυτός που πρωτοστατούσε ήταν ο Σαούλ με το πετροβολητό και τις μεθοδεύσεις του, ο μετέπειτα Παύλος. Ποιος ξέρει μέσα στην ιστορία και στο διάβα πόσοι σαν τον Σαούλ δε θα γίνουν Παύλοι; Πόσοι δεν θα καταλάβουν το σφάλμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο; Η λέξη “χωρισμός”, δεν υπάρχει μέσα στην ορθόδοξη αποστολή, μέσα στον ρόλο τον ποιμαντικό τον δικό μας. Το είπε πιο μπροστά και ο Χριστός. Όποιος θέλει θα έρθει κοντά μας, θα έρθει και όποιος δε θέλει δε θα έρθει κοντά μας. Εμείς θα μείνουμε σαν τον πατέρα που έφυγε ο νεότερος υιός και κατέστρεψε την περιουσία του και όταν γύρισε δεν τον ρώτησε πού έφαγε την περιουσία. Η εκκλησία δεν διώχνει δεν χωρίζει, αφήνει ελεύθερο τον καθένα να πάει όπου θέλει κι εκεί στο μπαλκόνι τον περιμένει να ξαναγυρίσει. Ο Άγιος Σπυρίδωνας να μας φωτίζει όλους. Τον καθένα από το δικό του πόστο. Όλοι μαζί, σαν αλυσίδα ενωμένη, να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου».
Η προσφώνηση
Ας σημειωθεί ότι το Συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε παρουσία των Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Άρτης κ. Καλλινίκου ενώ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας παιάνισε τιμώντας τον Προστάτη της, Άγιο Σπυρίδωνα.
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στο νησί της Κέρκυρας, επεσήμανε ότι : “Ἑορτάζει σήμερα ὁ Ἅγιός μας! Ἑορτάζει ὁ τόπος μας τόν προστάτη του στήν περίοδο τῆς εἰρήνης καί τόν πρόμαχό του στήν περίοδο τοῦ κινδύνου. Καί καθώς περατοῦται τό σωτήριον ἔτος 2016, κατά τό ὁποῖο συμπληρώθηκαν τριακόσια χρόνια ἀπό τήν σωτηρία τῆς Κέρκυρας διά τοῦ Ἁγίου μας ἀπό τήν ὀθωμανική ἐπιδρομή μέ τό θαῦμα τῆς 11ης Αὐγούστου 1716 ἦρθε ἡ ὥρα σήμερα νά κάνουμε μία ἀποτίμηση ὄχι τῶν ἐκδηλώσεων διά τῶν ὁποίων ἡ τοπική μας Ἐκκλησία ἀγωνίστηκε νά τιμήσει τήν ἐπέτειο, ἀλλά τοῦ κατά πόσον βιώνουμε τόν Ἅγιο Σπυρίδωνα ὡς προστάτη καί πρόμαχο.
Ο εορτασμός
Ο επικεφαλής της εκκλησίας της Ελλάδας βρέθηκε στην Κέρκυρα προκειμένου να συμμετάσχει στον τριήμερο εορτασμό του πολιούχου του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Νεκτάριου, ενώ προσκύνησε στο σκήνωμα του Αγίου που φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία.
Το απόγευμα, σε τελετή στην Ιόνιο Ακαδημία, θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ενώ νωρίτερα παρακολούθησε την καθιερωμένη συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας στο κτίριό της.
Ασφυκτικά!
Εν τω μεταξύ, πλήθος πιστών κατακλύζουν την Εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα έως και αυτή την ώρα προκειμένου να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου.
Κατά τη διάρκεια του πρωινού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, μέσα στον Ιερό Ναό γινόταν το αδιαχώρητο ενώ πολλές εκατοντάδες πιστοί βρίσκονταν πέριξ του ναού αδυνατώντας να εισέλθουν.
Τελευταία σχόλια