Αυτό προκύπτει από όσα ο Δήμαρχος κ. Νικολούζος μετέφερε στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, η οποία μετέφερε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου και τη σχετική απάντηση.
Έτσι, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος εμφανίζονται κατ΄ αρχήν αρνητικά στη λύση της καύσης επειδή δεν υπάρχει προηγούμενη εφαρμογή στην Ελλάδα, αναφέροντας πως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η μεθοδολογία που σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί στην Κέρκυρα.
Η κα Υδραίου, μαζί με συμβούλους της παράταξής της, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέλυσαν τις προτάσεις που η δημοτική ομάδα «Κερκυραίων Δήμος» κατέθεσε στην σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο Μαράσλειο.
Μιλώντας στα ΜΜΕ, υποστήριξε ότι τα στελέχη της παράταξής της αναζήτησαν λύσεις που εφαρμόζονται «στη γειτονιά μας», σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις δηλαδή διαπιστώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει υιοθετηθεί η λύση της καύσης. Μάλιστα, κατά την κα Υδραίου, υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές μέθοδοι καύσης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πως το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι τέφρα (στάχτη), υδρατμοί και ένα υπόλειμμα καπνού το οποίο κατακρατείται από ειδικά φίλτρα με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Υποστήριξε ότι η τεχνολογία της τεχνικής αυτής έχει εξελιχθεί και εφαρμόζεται στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, για αυτό χωροθετούνται ακόμα και μέσα σε πόλεις ή εντός οικισμών.
Ανέφερε ότι υπάρχει η «κόμπακτ» δυνατότητα χρήσης της λύσης αυτής, με φορητές εγκαταστάσεις, ωστόσο προσέθεσε ότι μιλά ουσιαστικά για μια εναλλακτική του δεματοποιητή πρόταση που απαιτεί χρόνο για την εξέταση, διερεύνηση και υλοποίησή της και πως σε άμεση εφαρμογή μπορεί μόνο να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου για να δεχθεί τα απορρίμματα.
Δεν ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, ούτε κάποιας πόλης που εφαρμόζει ούτε κάποιας συγκεκριμένης μεθόδου, παραπέμποντας σε περισσότερο αρμόδιους στο Υπουργείο να διερευνήσουν μια τέτοια λύση.
Η ανακοίνωση Υδραίου
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Κερκυραίων Δήμος» αναφέρει σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου: «Επιλέχθηκε η σύσκεψη και όχι η δημόσια κατάθεση των προτάσεων, επειδή θεωρούν ότι η τραγική κατάσταση που βιώνουμε και που απειλεί πλέον πρωτίστως τη δημόσια υγεία και ακολούθως την οικονομία και την επιβίωση του Δήμου μας , δεν αφήνει περιθώρια για μικροπολιτική , λαϊκισμούς , πολιτικάντικες προσεγγίσεις και ανέξοδες αντιπαραθέσεις.
«Η κατάσταση απαιτεί κατά την άποψη μας πολιτικό ήθος ,σοβαρότητα και μεθοδικότητα».
Στη βάση αυτή αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» προ διμήνου για κήρυξη του χώρου του Τεμπλονίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόταση που αν είχε υιοθετηθεί θα είχε αποφευχθεί η κόλαση που ζούμε τις τελευταίες ημέρες!!. Όσο για όλους αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα και μέχρι σήμερα το πνεύμα της πρότασης μας αλλά κάνουν φτηνή κριτική, επιμένουμε ότι «αν είχε τεθεί ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου υπό έκτακτη ανάγκη,θα είχε εκκινηθει μια εσωτερική διοικητική διαδικασία προκειμένου ο χώρος να είχε προστατευτεί από την πολιτική προστασία και άλλες συναρμόδιες αρχές. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημοσιευθεί αυτό σε καμία τουριστική οδηγία ή να δημοσιοποιηθεί ευρύτερα με όποια αναφορά προς τα «έξω»!!. Η τωρινή δυσφήμιση ανά τον κόσμο και κυρίως ο κίνδυνος για την υγεία μας είναι σημαντικότερο από κάθε τι άλλο και ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας!! Για εμάς η πρόβλεψη και η μελέτη των πραγμάτων πρέπει να είναι γνώρισμα κάθε ηγέτη και της ομάδας του. Προβλέψαμε την καταιγίδα και χτυπήσαμε τις καμπάνες εγκαίρως, αλλά μάλλον τα μυαλά, τα αυτιά και τα μάτια ήταν ερμητικά κλειστά!!
Εν συνεχεία τα έκτακτα μέτρα που προτάθηκαν για τα πρώτα 24ωρα υπό κατάσταση δημοσίου κινδύνου και αναγκαστικά πλέον στα όρια της νομιμότητας αφού νόμιμες έκτακτες λύσεις δεν υπάρχουν ήταν τα εξής:
Επιστράτευση όλων των μέσων κρατικών, περιφερειακών, αυτοδιοικητικών, ιδιωτικών και εθελοντικών ομάδων, ώστε να γίνει άμεσα αποκομιδή από όλα τα σημεία της πόλης και των τουριστικών τουλάχιστον περιοχών και προσωρινή εναπόθεση και επιχωμάτωσή τους, με παράλληλη απολύμανση, πλύσιμο των χώρων και ψεκασμού ,αλλά και κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Εξετάστηκε, επίσης, η μεταφορά σε πιθανούς υποδοχείς στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι αποκλείστηκε κάθε τέτοια δυνατότητα καθώς δεν υπάρχει αποδοχή αλλά και το Υπουργείο δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια. Ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε «ως τσιρότο» στη πληγή και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σταθερή λύση μεσοδιαστήματος.
Ως ενδιάμεση και προσωρινή λύση μέχρι την οριστική διευθέτηση της διαχείρισης με το εργοστάσιο κομποστοποίησης και την ολοκληρωμένη διαχείριση που αποτελεί διαχρονικά την σταθερή πρόταση της παράταξης, τέθηκε στο τραπέζι η τεχνική της αποτέφρωσης με εξοπλισμό και τεχνολογία που δεν πλήττει τη δημόσια υγεία και δεν προκαλεί αισθητική και περιβαλλοντική όχληση. Πρόκειται για κόμπακτ ευέλεκτη μικρής κλίμακας μονάδα αποτέφρωσης που τα παράγωγά της είναι υδρατμοί ,τέφρα που θάβεται, ενώ όσον αφορά τους αέριους ρύπους είναι κατώτεροι των ορίων που έχει θέσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, Ταυτόχρονα είναι λιγότερο κοστοβόρα από άλλες προτεινόμενες μεθόδους και λύσεις και στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου να αποκτήσει ακόμα και παραπάνω από μία μονάδα. Οι μέθοδοι, δε, και η τεχνολογία της συγκεκριμένης τεχνικής έχουν εξελιχθεί σε μέγιστο βαθμό και στην Ευρώπη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, για αυτό χωροθετούνται ακόμα και μέσα σε πόλεις ή εντός οικισμών. «Ας μελετήσουμε επιτέλους έστω και με τραγική καθυστέρηση επιτυχημένα παραδείγματα που εξελίσσονται «δίπλα» μας!!» Η κ. Υδραίου τόνισε ότι βάσει της μελέτης που έκανε με τους συνεργάτες της ,των επαφών και της γνώσης που έλαβαν, κατέθεσαν την πρόταση αυτή, στα πλαίσια μιας παραγωγικής και όχι στείρας αντιπολίτευσης και υπερβαίνοντας τον θεσμικό τους ρόλο, ως ύστατη λύση για να λειτουργήσει «ως βαλβίδα εκτόνωσης» και ενδιάμεση θεραπεία. Μένει στην εκτελεστική εξουσία του Δήμου που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων , αλλά και στην περιφέρεια και την κυβέρνηση με τους διοικητικούς μηχανισμούς και τις υπηρεσίες που διαθέτουν να διερευνήσουν κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με συγκεκριμένη μεθοδολογία, που να συνάδει με την ποσότητα και το είδος των απορριμμάτων της Κέρκυρας.
Η απάντηση που προς το παρόν είχαν από πλευράς του Δημάρχου, είναι ότι στα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος όπου γίνεται διαβούλευση για το ζήτημα, είναι καταρχάς αρνητικοί επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν προηγούμενη εφαρμογή στην Ελλάδα και ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η μεθοδολογία που σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί στην Κέρκυρα.
Λυπούμαστε πολύ που οι λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με φτηνές δικαιολογίες και τεχνάσματα ενόσω κινδυνεύει η υγεία του πληθυσμού μας και ζούμε σε «μια κόλαση» δεν προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου να καταθέσουν προτάσεις, αλλά αρκέστηκαν σε φτηνό πολιτικάντικο καταγγελτικό λόγο. Αρκέστηκαν για αλίευση εντυπώσεων, είτε σε παλιές ξεπερασμένες αποτυχημένες πρακτικές που μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα και αδιέξοδο ή σε ουτοπικές και ανέφικτες λύσεις που ισοδυναμούν με την εξαφάνιση ως δια μαγείας των απορριμμάτων στο διάστημα ή στον πάτο της θάλασσας! Πραγματικά δεν περιμέναμε έμπειροι αυτοδιοικητικοί με ιστορία στον πολιτικό στίβο να αδικήσουν τόσο πολύ την Κέρκυρα και εαυτούς!!!
«Απευθύνουμε και εμείς από την πλευρά μας έκκληση και ικεσία στους κατοίκους του Τεμπλονίου, τους οποίους συμμεριζόμαστε αφού έχουν υποστεί πολλά και έχουν εξαπατηθεί πολλάκις, να προτάξουν την αγάπη τους για την Κέρκυρα που περισσεύει και την έχουν αποδείξει επανειλημμένως, να κάνουν την ύστατη θυσία και να άρουν την κατάληψη στο ΧΥΤΑ, σκεπτόμενοι τη δημόσια υγεία και το γενικό συμφέρον του τόπου που είναι και δικό τους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια η δημοτική αρχή να δεσμευτεί με απόλυτα ξεκάθαρο, σαφή, επιστημονικά τεκμηριωμένο και υλοποιήσιμο τρόπο, με αυστηρό χρονικό πλαίσιο για τα επόμενα βήματα που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν και την ανάπλαση της περιοχής του Τεμπλονίου με αντισταθμιστικά οφέλη και απαλλαγή των κατοίκων από δημοτικά βάρη.
Καλούμε την εκτελεστική εξουσία του Δήμου άμεσα να λύσει το πρόβλημα και την Περιφερειακή Αρχή και την Κυβέρνηση να συνδράμουν τεχνικά, διοικητικά και οικονομικά, και σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια της δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με ειλικρίνεια, πολιτικό ήθος και υπερβαίνοντας τα πλάισια των θεσμικών μας δυνατοτήτων. Και αυτό επειδή εμείς δεν επενδύουμε πολιτικά ούτε χτίζουμε καριέρες επάνω στην καταστροφή της Κέρκυρας.
Αδιαμφισβήτητα, όμως, η περίοδος που διανύουμε θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στη νεότερη ιστορία του τόπου μας!!! Καλούμαστε όλοι, λοιπόν, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να μην διχάσουμε την κοινωνία αλλά με αλληλεγγύη και αγάπη για τον τόπο να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να επουλώσουμε τις πληγές της Κέρκυρας!!!».
Τελευταία σχόλια